Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.09.2015 14:00 | Správy | Zahraničné správy

Utečenecká dráma vrcholí: Maďarsko vyhlásilo krízový stav, padli prvé výstrely

Utečenci menia Európu! Ministri vnútra sa o povinných kvótach nedohodli, zatiaľ čo na zatvorenej hranici Srbska s Maďarskom čakajú ďalšie tisícky ľudí mieriacich do západnej Európy. 

Čaká sa, čo prinesie avizovaný summit európskych lídrov najvyššej úrovne.Kontroly na vnútorných hraniciach Schengenu, nedostatočné riešenie situácie s utečencami, ploty či zábrany, to všetko môže zmeniť Európsku úniu. Zatvorenie hraníc v Maďarsku, kontroly Nemecka na hraniciach s Rakúskom a posilnenie stráženia priechodov s Českom aj Poľskom. Ani Rakúsko už nepúšťa z Maďarska každé auto - od dnes spúšťa kontroly aj zo Slovenska. Posilňujeme kontroly smerom z Maďarska, to zasa okrem plota so Srbskom plánuje podobný aj smerom do Rumunska. Schengenský priestor voľného pohybu sa rozpadá.

Otvoriť galériu

Streľba na prechode

Na nemeckom hraničnom priechode Freilassing-Salz­burg už padli prvé varovné výstrely do vzduchu. Polícia tak reagovala na skupinu utečencov, ktorí povyskakovali z auta a zamierili k hraniciam. Situácia sa vyhrocuje najmä v Srbsku, kde zostávajú tisíce utečencov akoby v pasci. Poškodzujú plot do Maďarska, policajti musia zasahovať. Migranti z Macedónska a Grécka však stále smerujú do Srbska, hovorí sa aj o novom náhradnom koridore cez Chorvátsko a Slovinsko.

 

Migranti budú zadržaní

Stretnutie ministrov vnútra krajín EÚ neprinieslo dohodu o prijatí kvót na rozdelenie 120-tisíc utečencov. Proti boli najmä Slovensko a Česko, ale aj ďalšie susedné krajiny. „Nepodporíme povinné kvóty. Ani vtedy, ak by sme ostali v tejto hre sami. Považujeme ich za absolútne iracionálne,“ vyhlásil premiér Robert Fico a dodal: „Každý prichádzajúci migrant bude zadržaný!“ Spolu s Českom sme však podľa neho pripravení vytvoriť koridor, ktorým by sa utečenci dostali bezpečne do Nemecka. „Ak si ich krajina pozýva, my sme pripravení vytvoriť im koridor, aby to neohrozilo bezpečnosť Slovenska. Oni by sa dostali tam, kde boli pozvaní,“ upresnil minister vnútra Kaliňák.

Nielen Fico, ale aj nemecká kancelárka Angela Merkelová navrhujú čo najskôr summit premiérov a hláv štátov. „Sme v situácii, ktorá je jednou z najväčších výziev uplynulých desaťročí,“ uviedla Merkelová. Odmieta, že jej nedávne rozhodnutie otvoriť hranice a pozvať migrantov prilákalo nezvládnuteľnú masu. Podľa oficiálnych údajov vstúpilo v auguste do spoločného priestoru únie rekordných 156 000 migrantov, celkovo tento rok už pol milióna!

Otvoriť galériu

Vyhrážky eurofondmi

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere navrhol, aby únia obmedzila financovanie krajín, ktoré odmietajú pevné kvóty. To by postihlo aj Slovensko. Európska komisia poprela, že by takýto postih podporila a ani jej predseda Juncker o tom možnosti neuvažuje. Preferuje skôr hľadanie pozitívnych stimulov pre prijatie utečencov

Plač, prosby a tlačenica na hranici

Rozdelili ich, cesta je zatarasená ostnatým drôtom a kordónmi policajtov či vojakov. Maďari už v pondelok zatvorili plot aj koľajnice zo Srbska. Cez hranice sa v posledné dni a aj hodiny valili tisíce migrantov, aby sa dostali na druhú stranu. O polnoci už bolo neskoro! O pár minút už cez dovtedy frekventovaný priechod v Röszke neprešiel nik. Nepomáhali plač, prosby, krik. 

„Zomrieme tu, zomrieme tu všetci!“ tvrdil jeden zo Sýrčanov, ktorý nestihol prejsť : ,,Som človek, nie zviera! Nezaujímam sa o náboženstvo, nenávidím ho. Kde je náboženstvo, tam je vojna!“ prekrikoval sa s ďalšími. Každý zo skupinky tvrdil, že späť nepôjde. Prehovárali aj našich reportérov, aby ich dostali do Maďarska. Zúfalstvo a chaos sa na srbskom území stupňuje každou minútou. Za plotom na území Maďarska bol, naopak, pokoj. Húfy utečencov postávali a čakali na autobusy, využili aj jeden z vlakov. Oni to stihli, sú za plotom, na ceste k lepšiemu životu! Tešili sa napriek nesmiernej únave. Safan chce do Švédska. „Som na ceste tri mesiace. Čo som mal robiť? Je tam vojna.“ Vo vysnívanom novom domove si chce otvoriť salón krásy. „Nechcem brať podporu, určite budem pracovať!“ sľubuje.

Tisíce ľudí, ktorí sa ocitli v Maďarsku, majú teraz pred sebou tú lepšiu časť cesty. Chcú za sebou nechať všetko zlé. Mŕtvych príbuzných, nálety, hlad. Veria, že už bude len lepšie. Na druhej strane plota je to horšie. Srbsko už teraz nezvláda nápor. Navyše hrozí, že Maďari mu budú vracať každého, kto prejde cez hranicu nelegálne - od pondelka je to už trestný čin.

Do krajiny sa však blížia ďalšie tisícky utečencov od Stredozemného mora, ktorí skončia pri tej istej zátarase. Sú zúfalí aj nahnevaní - včera napríklad kovovými zábranami prehradili diaľnicu. Napätie vzrastá, migranti sú v pasci a nikto nevie, ako sa bude situácia ďalej vyvíjať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Atentát na Roberta Fica prinútil konať aj českú políciu: MS v hokeji s prísnejšími opatreniami!
Majiteľ Audi zaparkoval v Prešove okolo kontajnerov na odpad.
FotoVáš Tip
Pripravte sa na zvýšenie tlaku: TAKTO zaparkované auto ste ešte nevideli! Čo si ten arogantný šofér myslel?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Vodiči, pozor: Na diaľnici D2 bude dopravné obmedzenie
Hrabko tvrdí, že za náladu v spoločnosti môžu aj politici: TOTO by mala spraviť prezidentka
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
V Kamenici padlo rogalo s mladým mužom! Zásah leteckých záchranárov
Roberta Fica postrelili v Handlovej!
SIS odsúdila útok na premiéra: Vyzvala verejnosť, aby nešírila konšpirácie
S hercom tvorili pár celých 7 rokov.
Foto
Koniec vojny Agáty Hanychovej a Jakuba Prachařa: Súd vyniesol konečný VERDIKT!
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Generálna prokuratúra: Útok na premiéra dozoruje oddelenie závažnej kriminality
Extáza (ilustračná fotografia).
Slováci, skontrolujte si TENTO liek: Túto šaržu sťahujú z trhu! Čo hrozí?
Na snímke uprostred prezident Policajného zboru plk. Ľubomír Solák, vľavo viceprezident PZ SR pre službu kriminálnej polície a migráciu Ivan Hapšták a vpravo viceprezident PZ SR pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič
Znepokojivé, čo sa stalo po streľbe na premiéra! Policajný prezident odhalil, čo zistili
(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny: Berú Rusi do zajatia civilistov?! Hovoria o barbarských útokoch a... Hrôza
Azerbajdžan prevzal kontrolu nad Náhorným Karabachom 20. septembra po bleskovej vojenskej operácii. (ilustračné foto)
Nemožné sa stalo skutočnosťou: Dávni nepriatelia sa dohodli na sporných úsekoch hranice!