Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.07.2015 13:23 | Správy | Kultúra
Video

Výstava Korunovačná Bratislava: Je tak jedinečná, že sa o ňu zaujímajú aj zahraniční návštevníci

Európsku históriu z obdobia korunovácie cisára Karola VI. za uhorského kráľa približuje výstava Korunovačná Bratislava v kontexte vojny o španielske dedičstvo.

Je v Justiho sieni na prízemí Primaciálneho paláca v centre nášho hlavného mesta. "Okrem slovenských záujemcov tu chodia aj zahraniční návštevníci. Najmä Rakúšania sú ňou nadšení. Mal som dlhý rozhovor s portugalským turistom, ale podrobnejšie sa o výstavu zaujímajú aj iní návštevníci," povedal pre TASR jej autor Miroslav Vetrík z občianskeho združenia Korunovačná Bratislava.

Názov výstavy prezrádza širšie súvislosti v európskych krajinách, kde sa bojovalo o moc. Dianie charakterizujú obsiahle texty, keď 1. novembra 1700 zomrel španielsky kráľ Karol II. Habsburský. V testamente za svojho nástupcu určil Filipa z rodu Bourbonovcov. Cisár Leopold s tým nesúhlasil a španielsku korunu chcel pre svojho druhorodeného syna Karola. V Európe začala vojna. Na stranu francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV. sa pridalo Španielsko, Bavorsko, Savojsko a Milánsko.

Na stranu Leopolda zasa Anglicko, Holandsko a väčšina nemeckých kniežatstiev. V Uhorsku vypuklo protihabsburské povstanie Františka II. Rákociho. Expozícia predstavuje aj významné osobnosti našich spoločných dejín stvárnené voskovými figurínami i udalosti, ktoré predchádzali korunovácii Karola za uhorského kráľa v Bratislave 22. mája 1712. "V tom čase bola v Európe vojna o španielske dedičstvo. Výstava približuje aj osobnosti, ktoré v tom čase žili.

 

Niektoré z nich tu majú figuríny. Radi by sme vytvorili korunovačné múzeum. Chceme tiež priblížiť epochu vlády Márie Terézie a jej nástup na trón. Spravíme ďalšie voskové figuríny v dobových replikách, nejaké obrazy a priblížime históriu, ktorá bola blízka aj pre Bratislavu," prezradil Vetrík zámer do budúcnosti. Návštevník sa dozvie, že francúzsky emigrant v službách Rakúšanov, princ Eugen Savojský, sa zúčastnil aj bitky pri oslobodení Nových Zámkoch (1685) a ako veliteľ sa zaslúžil o odchod Osmanov z Uhorska, čo viedlo k podpísaniu mieru (1699).

Výnimočnosť tohto princa vyzdvihli aj Američania, keď noviny New York Times v posledný týždeň prvej svetovej vojny opísali situáciu rútiaceho sa Rakúska, že rakúske vojny za 300 rokov boli prehraté, okrem tých, v ktorých velil princ Eugen Savojský.  Okrem jeho figuríny sú tam v životnej veľkosti podoby Karola VI., cisára Leopolda I. a evanjelického farára Mateja Bela. Pri týchto figurínach sa návštevníci radi fotografujú. Mária Terézia, vodca protihabsburského povstania knieža František II. Rákoci, satmársky mierotvorca a rodák na Hrade Červený Kameň palatín Ján IV. Pálfi i ďalšie osobnosti sú prezentované na veľkoplošných obrazoch aj s textom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!