Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.07.2015 11:00 | Správy | Domáce správy
Video

Zachránili s ním stovky životov, sami v ňom našli smrť: Prečo vrtuľník zachytil elektrické vedenie?!

Leteli na pomoc inému, sami si už pomôcť nemohli! Štvorica záchranárov sa vydala v piatok podvečer zachrániť chlapca (10) z Nemecka, ktorý spadol do rokliny pri Prielome Hornádu a mal zlomenú nohu.

Boli už len pár metrov od miesta, keď sa rotor helikoptéry mal zachytiť o elektrické drôty. Nasledoval strmý pád do hlbokej rokliny. Pri tragickej nehode, ktorá otriasla celým Slovenskom, prišli o život všetci štyria členovia posádky - lekár, pilot, letecký aj horský záchranár...

Otvoriť galériu

Boli skúsenými odborníkmi a zachránili desiatky ľudských životov. Aj v piatok boli privolaní s naliehavou výzvou, pretože 10-ročný chlapček z Nemecka nutne potreboval ich pomoc. Nešťastne sa zrútil do rokliny v Slovenskom raji a ublížil si.

„Spadol z chodníka dole smerom k Hornádu, mal zlomeninu dolnej končatiny,“ upresnil šéf Horskej záchrannej služby Jozef Janiga, podľa ktorého bola správne vyhodnotená potreba vyslať do terénu vrtuľník. Doplnil, že akonáhle došlo k nešťastnému pádu záchranárskeho vrtuľníka, bola privolaná ďalšia skupina záchranárov, ktorá chlapčekovi pomohla.

Otvoriť galériu

Ten bol transportovaný do popradskej nemocnice a jeho rodičia sa k celej záležitosti odmietli vyjadrovať. Chlapček sa zranil asi len 150 metrov vzdušnou čiarou od miesta, kde havarovala helikoptéra. Do rokliny sa zrútila z výšky vyše 100 metrov.

Osudné drôty

Okamžite po tragickom páde boli do Prielomu Hornádu vyslaní záchranári, hasiči i policajti. Naskytol sa im hrozný pohľad. Trosky úplne zdemolovaného stroja ležali v toku horskej riečky. Bolo jasné, že takúto katastrofu mohol ťažko niekto prežiť...

Vyšetrovatelia na mieste zistili, že boli pretrhnuté dva drôty elektrického vedenia, ktoré vedie územím národného parku. „Časť káblov sa nachádzala aj na rotore samotného vrtuľníka. Ako však došlo k zachyteniu tých lán, to už je vec pre vyšetrovateľov...,“ povedal Janiga. Nie je teda zatiaľ isté, či stroj zavadil o drôty a to spôsobilo jeho pád, alebo bola príčina inde. Janiga pripustil aj ďalšie faktory, ktoré mohli viesť k tragédii - bolo tesne pred zotmením, roklina bola tmavá, no na oblohe ešte svietilo slnko, čo mohlo pilota oslepiť a nemusel si všimnúť drôty.

Otvoriť galériu

„Na elektrických kábloch sa nenachádzali výstražné prvky, napríklad kontrastné balóniky, na aké sú ľudia zvyknutí v západných krajinách,“ upresnil šéf HZS. „Nerozumiem tomu. Ľubo Majerčák bol veľmi skúsený pilot, extrémne opatrný. O tých drôtoch pri Kláštorisku sme predsa všetci vedeli. Nerozumiem, čo sa tam stalo,“ tvrdí iný pilot, ktorý si neželal byť menovaný.

Skúsená posádka

Hasiči a záchranári boli na mieste tragédie aj v sobotu od rána, pretože v noci priestor mohli iba strážiť. „Podarilo sa vytiahnuť telá a odtiaľ boli vrtuľníkom transportované. Vyšetrovatelia pracujú na zisťovaní príčin nehody. Pre všetkých je to veľmi ťažký moment, na mnohých zásahoch vzájomne spolupracovali, takže prišli o kamarátov,“ informoval priamo na mieste smutnej tragédie riaditeľ odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík. Prítomní boli aj pracovníci Leteckého úradu ako aj odborníci na letecké nehody a aj naďalej sa bude pracovať na odstraňovaní následkov havárie.

Otvoriť galériu

Na budove spoločnosti AIR - TRANSPORT EUROPE v Poprade už v sobotu visela čierna vlajka. „V mene všetkých zamestnancov chceme vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám obetí tragédie,“ uviedla hovorkyňa firmy Zuzana Turočeková. „Posádku tvorili skúsení odborníci. Pilot vrtuľníka Ľubomír Majerčák mal 44 rokov, za svoju kariéru nalietal vyše 1 800 letových hodín. Išlo o skúseného letca, ktorý lietal 24 rokov. Záchranár Martin Svitana († 34) pracoval v spoločnosti 17 rokov a lekár Marek Rigda († 45) lietal vo firme 13 rokov.“

Poctu svojim nebohým kolegom vyjadrili aj horskí záchranári, ktorí prišli o svojho kolegu - náčelníka Horskej záchrannej služby Slovenský raj, Dušana Leskovjanského († 37).

Čo mohlo spôsobiť haváriu?

Otvoriť galériu

1. Pilota mohlo oslepiť slnko

2. Elektrické vedenie nebolo označené

3. Rotor sa zachytil do lán

4. Technická chyba

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


 Štátny sekretár Vatikánu kardinál Pietro Parolin pricestoval na Slovensko.
Vatikánsky kardinál o atentáte na premiéra Fica: To, čo sa na Slovensku deje, je znepokojujúce!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Francúzsky prezident Macron je v myšlienkach s našim premiérom: K danému skutku dlho slová nehľadal
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
O šokujúcom incidente sa hovorí aj v USA: Biden neostal chladný! Toto povedal na adresu Fica
Putin prehovoril o atentáte na Fica: Šéf Kremľa je rozhorčený! Rázne slová
Zraneného premiéra ochranka naložila do auta.
Politológ Abrahám o atentáte na premiéra: Najdôležitejšie je v súčasnosti upokojiť spoločnosť
Concept image for the Russian attack on Ukraine.
Česko sľúbilo Ukrajincom pomoc: Krajina testuje nový projekt! Záujemcovia musia splniť podmienky
Na snímke prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček.
Prezident Únie miest Slovenska: Veríme, že premiér Robert Fico bude v poriadku
Páchateľa po brutálnom útoku okamžite spacifikovali.
Foto
Správa o streľbe na premiéra Fica obletela svet: O atentáte píšu veľké zahraničné médiá!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Minister Kamenický ruší pracovný program a ide domov: Robo, sme s tebou, drž sa, odkazuje
Zraneného premiéra ochranka naložila do auta.
Maďarský bezpečnostný analytik: Toto budú následky atentátu na Fica
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Útok na premiéra ich donútil konať: NR SR posilňuje bezpečnostné opatrenia, TOTO zaviedli
V holandských voľbách zvíťazila Wildersova krajne pravicová Strana za slobodu
Zvrat v Holandsku: Lídri strán sa dohodli na koaličnej vláde, má to však háčik