Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.06.2015 23:50 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi
Video

Po vyčíňaní šialenca v Grazi ostáva viacero ľudí v ohrození života: Čo bolo motívom útoku?

Šesť dospelých spomedzi 34 zranených po útoku vodiča terénneho vozidla na chodcov v uliciach rakúskeho Grazu zostáva aj v sobotu večer v ohrození života.

Niektorí z nich boli ešte na operačných sálach, informovala tlačová agentúra APA. Podľa rovnakého zdroja boli medzi zranenými aj tri deti, z ktorých jedno medzičasom z nemocnice prepustili do domáceho ošetrenia. Ďalšie dve utrpeli ťažké zranenia. Medzičasom zadržaný vodič džípu, 26-ročný rakúsky občan z okresu Graz-vidiek s bosnianskymi koreňmi, ktorý je povolaním kamionistom, je ženatým otcom dvoch detí.

Po jeho päťminútovej šialenej jazde ulicami Grazu, ktorej trasa viedla cez viacero križovatiek, ostali traja mŕtvi: 25-ročná žena, o tri roky starší muž a chlapček, ktorého vek medzičasom rakúske médiá korigovali z pôvodných siedmich na štyri roky. Vek viac ako troch desiatok zranených sa pohybuje od štyroch do 75 rokov, jeden z nich má práve v sobotu 21. narodeniny.

Ako informoval mestský policajný veliteľ Kurt Kemeter, spomínaný džíp najskôr zrazil na chodníku dve osoby, pričom jednu z nich usmrtil. Vodič pokračoval v ceste a pokúsil sa v krátkom čase zraziť ďalšieho chodca, ktorý však včas uskočil a schoval sa za stĺp, pričom utrpel iba ľahké zranenia. Ani to však šialencovi za volantom nestačilo a čoskoro zrazil pár, vychádzajúci z istej obchodnej prevádzky. Tam šofér zastavil, vyskočil z vozidla a zaútočil na dvojicu nožom. Muža zranil ťažko, žene privodil ľahšie zranenia.

 

Nakoniec ešte vo veľkom tempe zatočil do pešej zóny, kde zrazil viacero ľudí, pričom dvom spôsobil smrteľné zranenia. Napokon zastavil pri policajnom okrsku a vzdal sa ochrancom poriadku s vyhlásením, že sa dopustil útoku nožom. Vodič, ktorý sa podľa slov krajinského policajného riaditeľa Josefa Klammingera prejavil už v minulosti ako násilník, musel v dôsledku domáceho násilia 28. mája opustiť svoje bydlisko. Práve psychické problémy súvisiace so súkromím považujú vyšetrovatelia za pravdepodobné pozadie jeho sobotňajšieho činu.

Fanatizmus, respektíve terorizmus už v uplynulých hodinách v tejto súvislosti vylúčili podobne ako akékoľvek politické, náboženské alebo extrémistické motívy. Duševné zdravie, respektíve psychický stav páchateľa, ktorý konal sám, posúdia znalci. Rakúsko správy z Grazu, kde zasahovalo 110 zdravotníkov, posádky desiatok sanitiek a štyroch vrtuľníkov, šokovali. Netajil to v prvej reakcii ani spolkový prezident Heinz Fischer či ministerka vnútra Johanna Miklová-Leítnerová, ktorá ubezpečila, že polícia intenzívne pracuje na objasnení pozadia a motívu zločinu.

Starosta Grazu, ktorý sa na mopede zdržiaval neďaleko miesta činu, patril podľa vlastných slov tiež medzi občanov, na ktorých si to šialenec namieril. Siegried Nagl vyviazol bez ujmy na fyzickom zdraví a avizoval už nielen zrušenie všetkých kultúrnych a športových podujatí, ako aj slávností v meste, ale aj vyvesenie čiernych vlajok na verejných priestranstvách.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Obrovský úspech Ukrajiny: Vojenské lietadlo prvýkrát zasiahlo cieľ v Rusku!
Voľby do Európskeho parlamentu
V Prešovskom kraji vo voľbách dominoval Smer-SD: V krajskom meste však výsledok dopadol inak
Bratislavský hrad
Bratislavské Staré Mesto: Nový systém vjazdov do pešej zóny centra!
(ilustračné foto)
Nedostatok kolagénu si všimnete na TEJTO časti tela: Desivé, čo nasleduje, keď to zanedbáte
V priebehu niekoľkých sekúnd krúpy rozbili vonkajšiu vrstvu okien kokpitu a zničili prednú časť trupu.
FotoVáš Tip
Horor v lietadle: Airbus smerujúci do Viedne zasiahlo krupobitie, poškodilo okná aj trup! Desivé FOTO
Sergej a Silvia sú aj napriek rozvodu stále v dobrom vzťahu a fungujú ako rodičia.
Foto
Exmanžel Silvie Kucherenko Sergej EXKLUZÍVNE pre Nový Čas: Prvá SPOVEĎ po prepustení z basy!
Všetky rokliny v Slovenskom raji sú pre vysoký stav vody uzavreté
Smutný pohľad na Slovenský raj: Turistami populárne miesto znetvoril prírodný živel
Foto
Calzona pred ME varuje: TOTO na šampionáte nemusí stačiť!
Poľský premiér Donald Tusk
Eurovoľby v Poľsku: Prekvapenie! Pozrite, kto sa dostal do európskeho parlamentu
Na Slovensku sa v sobotu začali v poradí piate voľby do Európskeho parlamentu.
Tesný výsledok volieb v Žilinskom kraji: Kto nezískal ani percento?
Na Slovensku sa v sobotu začali v poradí piate voľby do Európskeho parlamentu.
Voľby do Európskeho parlamentu v Nitre: Kto vyhral a kto pohorel?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas spomienkových osláv pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii
Zelenskyj povedal to, na čo všetci čakali: Aha, čo Ukrajina chystá!