Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2015 10:27 | Šport | Futbal
Video

Slovenskí futbalisti už majú istú baráž, toto je cesta na európsky šampionát

Šesť zápasov, šesť víťazstiev a skóre 13:3. Taká je bilancia slovenských futbalových reprezentantov v doterajšom priebehu kvalifikácie o postup na EURO 2016.

Zverenci trénera Jána Kozáka majú ako jedno z dvojice mužstiev na starom kontinente v bojoch o účasť na budúcoročný finálový turnaj plný počet bodov a trónia na čele tabuľky C-skupiny.

Slováci už majú istotu minimálne účasti v baráži o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy do Francúzska. Nezaspávajú však na vavrínoch. Ako na pozápasovej tlačovej besede pripomenul tréner Ján Kozák, je pred nimi ďalšia výzva v podobe priameho postupu na kontinentálny šampionát.

„Je to niečo úžasné, mať štyri kolá pred koncom istotu baráže. Pri takomto ťažkom rozlosovaní máme po šiestich vystúpeniach na konte osemnásť bodov, čo je fantastické, no na priamy postup je potrebných ešte veľmi veľa bodov,“ povedal kouč a upozornil na prenasledovateľov v tabuľke „céčka“, druhé Španielsko a tretiu Ukrajinu.

O výhre 2:1 nad Macedónskom rozhodli Slováci v nedeľu večer v Žiline suverénnym výkonom v prvom polčase. Po presných zásahoch Kornela Salátu a Mareka Hamšíka viedli dvojgólovým rozdielom a z koncentrácie ich nedostal ani inkasovaný gól z kopačky Arijana Ademiho v 68. minúte. Kozákovci záver s prehľadom ukontrolovali a naďalej si tak udržali stopercentnú kvalifikačnú úspešnosť.

Otvoriť galériu

Víťazný presný zásah padol z kopačky Hamšíka v 38. minúte. Stredopoliar SSC Neapol sa ocitol zoči-voči macedónskemu brankárovi Tomemu Pačovskému po ideálnom vysunutí od Róberta Maka. So zakončením sa neunáhlil, keď naznačil kľučku doprava, položil si tak gólmana a následne nezadržateľne skóroval.

 

"Myslím, že to bolo absolútne zaslúžené víťazstvo. Prvých sedemdesiat minút bolo z našej strany na vysokej úrovni. Škoda toho inkasovaného gólu, súper mal dve strely na bránku a strelil jeden gól. Pri mojom góle som konal inštinktívne a som rád, že to vyšlo," usmieval sa po zápase Hamšík. Duel však nedohral, keď ho pre problémy s chrbtom v priebehu druhého polčasu vystriedal Ondrej Duda. "Seklo ma krížoch ako nejakého štyridsaťročného. Dúfam, že to bude v poriadku," vysvetlil Hamšík.

Slováci si po výsledku 2:1 už teraz zabezpečili účasť v kvalifikačnej baráži, ale do krajiny galského kohúta chcú postúpiť priamo. "My sa na baráž nepozeráme. Na šampionát chceme postúpiť priamo najmä po tom, koľko bodov sme zatiaľ získali. Určite nejaké ďalšie ešte chceme nazbierať. Bude to náročné, ale verím, že sa nám to podarí," dodal Hamšík, pre ktorého bol nedeľňajší presný zásah 15. v reprezentačnom drese (78 zápasov).

Róbert Mak okrem asistencie na Hamšíkov gól predviedol niekoľko nebezpečných ofenzívnych výpadov. V krídelných priestoroch hýril aktivitou a bol jedným z najlepších hráčov na ihrisku. "Vyhrali sme doma a získali tri cenné body. Udržali sme si stopercentnú úspešnosť a veľmi sa z toho tešíme. Po dvoch góloch sme kontrolovali hru, potom nás síce súper zatlačil a podarilo sa mu znížiť. Môžem povedať, že sme mu gól darovali. Vedeli sme, že Macedónci hrajú tvrdo, ale napokon sme to zvládli," nechal sa počuť krídelník PAOK Solún.

Medzi opory zadných radov opäť patril Peter Pekarík. Aj on súhlasil s tým, že triumf Slovákov bol podľa zásluhy. "Myslím, že zápas sme kontrolovali od prvej minúty a zaslúžene sme získali tri body. V druhom polčase nám trochu dochádzali sily, predsa len je po sezóne. Avšak okrem streleného gólu si Macedónci žiadnu inú šancu nevytvorili," uviedol.

Radosť z výhry mierne pokazil fakt, že svoje tretie žlté karty v kvalifikácii videli defenzívne stálice Martin Škrtel s Jurajom Kuckom. Obaja tak nebudú môcť zasiahnuť do nadchádzajúceho zápasu, v ktorom sa Slováci 5. septembra predstavia v Oviede proti domácemu Španielsku. "Určite budú veľmi chýbať, pretože sú to hráči, ktorí sú oporami tímu. Dnes sa nám ale podarilo nahradiť zraneného Jána Ďuricu. Bude to ťažké, ale verím, že spoločnými silami nahradíme aj Ďura so Škrťom," dodal Pekarík, ktorý si pochvaľoval podporu žilinského publika: "Ja len môžem povedať, že opäť klobúk dole pred našimi fanúšikmi. Sme malá krajina, ale spolu môžeme dokázať veľké veci. A dnes to bol opäť príklad, že fanúšikovia nás hnali dopredu a patrí im veľká vďaka."

V Žiline bolo aj vo večerných hodinách teplo, ale stredopoliar katarskej Lekhwiye Vladimír Weiss je na podobné podmienky zvyknutý. "Bolo teplo, ale tak, ako pre nás, bolo to rovnaké aj pre nich. Myslím, že už zrazom predtým sme sa na to pripravovali a zvládli sme to. Záver bol náročný, pomohlo nám aj vylúčenie súperovho hráča. Išli sme na maximum do posledných chvíľ a dosiahli sme zaslúžené víťazstvo," povedal Weiss junior.

Najmenej vyťaženým hráčom slovenského tímu bol Matúš Kozáčik. Brankár plzenskej Viktorie čelil za 90 minút štyrom streleckým pokusom súpera na jeho bránu. Síce raz inkasoval, ale i tak naďalej platí, že s Kozáčikom v základnej zostave Slováci v kvalifikácii ešte body nestratili. "Verím, že táto séria bude pokračovať. Mali sme ťažké zápasy, ale zvládli sme to. Dnes to bol dôležitý duel, ale zodpovedne sme k nemu pristúpili a až na ten jeden moment sme boli suverénni," povedal.

Cennú robotu na hrote útoku odviedol Adam Nemec. Útočník New Yorku City FC sklepával lopty, rozdeľoval ich spoluhráčom a vytváral priestor pre kombinácie. "Bol to ťažký zápas, ale tri body sú doma a to bolo hlavným cieľom. Sme nesmierne šťastní, že sme to zvládli, i keď v závere sme si to trochu skomplikovali. Šesť zápasov, šesť výhier je bilancia ako zo sna."

Kvalifikácia EURO 2016

C-skupina: Slovensko - Macedónsko 2:1 (2:0). Góly: 8. Saláta, 38. Hamšík - 69. Ademi. Bielorusko - Španielsko 0:1 (0:1). Gól: 45. Silva. Ukrajina - Luxembursko 3:0 (0:0). Góly: 49. Kravec, 57. Garmaš, 87. Konopľanka.

Tabuľka:

1. SLOVENSKO 6 6 0 0 13:3 18

2. Španielsko 6 5 0 1 15:3 15

3. Ukrajina 6 4 0 2 9:2 12

4. Bielorusko 6 1 1 4 4:11 4

5. Macedónsko 6 1 0 5 6:14 3

6. Luxembursko 6 0 1 5 3:17 1

Ako na EURO?

- isté je, že Slovensko už postúpi do baráže

- ak zdoláme Ukrajinu, postúpime na ME

NA EURO 2016 sa premiérovo predstaví 24 tímov, istotu má zatiaľ organizátor turnaja - Francúzsko. Okrem domáceho Francúzska sa na kontinentálny šampionát kvalifikuje deväť víťazov a deväť tímov z druhých miest a najlepšie mužstvo z tretej priečky, pričom tieto mužstvá ešte doplnia postupujúce tímy z baráže ôsmich krajín z tretích miest.

Slovákov ešte čaká:

5. septembra: Španielsko (vonku)

8. septembra: Ukrajina (doma)

9. októbra: Bielorusko (doma)

12. októbra: Luxembursko (vonku)

E-skupina: Estónsko - San Maríno 2:0 (1:0). Góly: 35. a 63. Zenjov. Slovinsko - Anglicko 2:3 (1:0). Góly: 37. Novakovič, 84. Pečnik – 57. a 73. Wilshere, 86. Rooney. Litva - Švajčiarsko 1:2 (0:0). Góly: 64. Černych - 69. Drmič, 84. Shaqiri.

Tabuľka:

1. Anglicko 6 6 0 0 18:3 18

2. Švajčiarsko 6 4 0 2 13:4 12

3. Slovinsko 6 3 0 3 12:7 9

4. Estónsko 6 2 1 3 3:5 7

5. Litva 6 2 0 4 4:12 6

6. San Maríno 6 0 1 5 0:19 1

G-skupina: Lichtenštajnsko - Moldavsko 1:1 (1:1). Góly: 21. Wieser - 44. Boghiu. Rusko - Rakúsko 0:1 (0:1). Gól: 33. Janko. Švédsko - Čierna Hora 3:1 (3:0). Góly: 38. Berg, 40. a 44. Ibrahimovič - 63. Damjanovič (z 11 m).

Tabuľka:

1. Rakúsko 6 5 1 0 11:2 16

2. Švédsko 6 3 3 0 10:4 12

3. Rusko 6 2 2 2 9:4 8

4. Čierna Hora 6 1 2 3 4:8 5

5. Lichtenštajnsko 6 1 2 3 2:12 5

6. Moldavsko 6 0 2 4 3:9 2

 



Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO je zdesený z útoku na slovenského premiéra: V myšlienkach som s občanmi Slovenska
Bezpečnostný analytik Zábojník tvrdí, že útočníka, ktorý strieľal na Roberta Fica mali spacifikovať po prvej rane.
Foto
Bezpečnostný analytik Zábojník o atentáte na Fica: Strelca mali spacifikovať po prvej rane!
Na obrázku je súdna rada SR.
Súdna rada odsúdila útok na premiéra: Ľudský život a zdravie je najdôležitejšou hodnotou, tvrdia
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Foto
Hlas ostro odsúdil útok na Roberta Fica: Strana vyjadrila svoje obrovské zhrozenie
Poľský premiér Mateusz Morawiecki.
Poľský prezident po atentáte na Fica: Robert, myslím na teba
Robert Fico a Zuzana Čaputová.
AktualizovanéFoto
Prezidentka Čaputová o atentáte na Roberta Fica: Je to útok na demokraciu!
Kráska je jednou z najžiadanejších modeliek súčasnosti.
Foto
Kendall Jenner ohúrila SEXY fotkami: Pozrite na to dokonalé telo! Z tých záberov vám bude horúco
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj odsúdil útok na slovenského premiéra Roberta Fica.
Zelenskyj reaguje na atentát na Fica: Silné slová ukrajinského prezidenta
Peter Žiga vníma útok na Roberta Fica ako útok na princípy slovenskej demokracie.
Žiga reaguje na atentát na Roberta Fica: Ide o útok na princípy slovenskej demokracie!
Vládnutie so Smerom môže byť pre Hlas podľa politológa zničujúce.
Pellegrini prehovoril o útoku na Fica: Ohrozenie slovenskej demokracie!
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
AktualizovanéFoto
Atentát na Roberta Fica odsúdili viacerí ministri: Zhrozenie a šok!
Juraj mal postreliť Roberta Fica.
Foto
Toto je strelec, ktorý zasiahol Fica! Atentátnikom je 71-ročný spisovateľ z Levíc