Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.05.2015 00:30 | Správy | Krimi | Domáce krimi
Video

Súd rozhodol: Bývalý policajt nie je vydierač

Je z toho vonku. Bývalý policajt Róbert Petluš, ktorý si odpykáva 25-ročný trest za vraždu podnikateľa Jána Kubašiaka, sa opäť postavil pred sudcu za vydieranie a ublíženie na zdraví.

Hoci on sám na pojednávanie neprišiel, tentoraz si môže vydýchnuť. Krajský súd v Trenčíne ho v tomto prípade uznal za nevinného. S verdiktom však nebola spokojná prokuratúra. S prihliadnutím na Petlušovu minulosť totiž chcela, aby si odsedel až doživotie. Prípad, pre ktorý sa Petluš znova postavil pred súd, sa stal ešte v roku 2006. Policajt obvodného oddelenia v Nemšovej Pavol B. sa vtedy podľa prokuratúry stal obeťou vydierania, za ktorým mal byť práve Róbert Petluš.

V septembri mal poškodeného Pavla vylákať k Váhu, kde mu povedal, že ak bude vypovedať proti dvom mužom, bude zle. O pár dní nato sa Pavol vrátil na to isté miesto. Tam ho napadli dvaja muži, ktorých mal na to nahovoriť práve Petluš. Došlo k bitke a policajt si prestrelil nohu služobnou zbraňou. Petluša oslobodil už okresný súd. „Súd prihliadal na zásadu pochybností v prospech obžalovaného,“ vysvetlil sudca odvolacieho súdu a verdikt potvrdil.

V prípade bolo množstvo nejasností a jediný, kto tvrdil, že čin spáchal Petluš, bol iba poškodený. Úplne istý si však nebol ani on sám! „Bol si istý len na  90 percent. Konfrontácia bola významným dôkazom,“ povedal sudca. Práve tam totiž poškodený zapochyboval a navyše tvrdil, že Petluš má tetovanie na opačnom ramene ako v skutočnosti. Senát tiež nechápal, prečo sa poškodený opäť rozhodol ísť na stretnutie po tom, čo sa mu už Petluš mal raz vyhrážať.

 

Navyše tam šiel ozbrojený služobnou zbraňou. „Dôkazy sa nám zdajú nedostatočné, aby sme ho vyhlásili za vinného,“ uzavrel sudca s tým, že oslobodzujúci verdikt pre Petluša je právoplatný. Dôveryhodnosti Pavla B. nepridalo ani to, že sám má na krku vážne obvinenie. Ako člen organizovanej skupiny mal podľa polície uniesť muža a žiadať výkupné.

Sedí za vraždu

Bývalý policajt Róbert Petluš si momentálne odpykáva 25-ročný trest za vraždu Jána Kubašiaka z roku 2006. Ako člen gangu spolu s expolicajtom Róbertom Červeňanom a v tom čase aktívnym policajtom Jurajom Rozsíkom zabili podnikateľa v jeho vlastnom dome. V susednej izbe čakali zviazané deti, manželka a príbuzní nebohého.

Prípad podľa prokuraútry

12. - 13. 9. 2006 - Róbert Petluš vyláka Pavla Baláža na stretnutie v Nemšovej pri Váhu na železničnom moste. Tam sa vyhráža jemu aj jeho rodine, že ak neprestane svedčiť proti dvojici jeho kamarátov, bude zle.

20. 9. 2006 - Petluš telefonuje poškodenému, chce sa s ním opäť stretnúť.

1. 10. 2006 - Poškodený znova ide k Váhu na stretnutie s Petlušom. Tam ho čakajú dvaja muži, zbijú ho železnou tyčou, na čo on vytiahne pištoľ a nešťastne si prestrelí nohu. Poškodený tvrdí, že muži sa snažia namieriť mu pištoľ na brucho a stisnúť spúšť.

4. 1. 2012 - Na Okresnom súde sa začína pojednávanie. Poškodený si však je len na 90 % istý, že páchateľom je skutočne Petluš. Dokonca tvrdí, že tetovanie mal páchateľ na inom ramene. Petluš od začiatku do konca prisahá, že v tomto prípade je nevinný.

11. 5. 2012 - Okresný súd v Trenčíne vynáša oslobodzujúci verdikt nad Róbertom Petlušom. Prokuratúra sa však odvoláva a žiada Petluša uznať vinným.

19. 5. 2015 - Krajský súd v Trenčíne potvrdzuje oslobodzujúci verdikt prvostupňového súdu. Sudca pripomína zásadu pochybnosti v prospech obžalovaného.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar
Juraj v Handlovej postrelil premiéra Roberta Fica.
Foto
Šokujúci ATENTÁT na Roberta Fica: Chaos, stres a panika! Mrazivé detaily útoku
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Aktualizované
Minister vnútra Šutaj Eštok: Na premiéra bol spáchaný atentát! Chce konať, TOTO plánuje urobiť
Slovensko – Poľsko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024.
Foto
NOVÉ informácie: Premiér je stále na operačnom stole! Jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin si potrpí na tom, aby jeho vojakom na Ukrajine nič nechýbalo: Ruský prezident výzýva vládu
Šéf OSN António Guterres
Generálny tajomník OSN odsudzuje streľbu v Handlovej: Guterres ostal po správe v šoku