Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2015 16:42 | Správy | Zahraničné správy
Video

Kontroverzný český guru to má zrátané: Jára znásilňoval stovky žien, teraz ho chytili!

Na Filipínach zatkli Jaroslava Dobeša, zakladateľa ezoterickej školy Poetrie známeho ako "guru Jára", ktorého súd v Zlíne vlani odsúdil na desať rokov za znásilnenie. 

Informáciu filipínskych médií potvrdil veľvyslanec ČR v Manile Jaroslav Olša aj česká polícia. Dobeš (44) bol zadržaný v piatok príslušníkmi imigračnej polície v meste Dapa na ostrove Siargao spoločne so svojou blízkou spolupracovníčkou Barborou Pláškovou. Teraz prebiehajú rokovania o ich deportácii do Česka.

Dobeš a Plášková, ktorá dostala za znásilňovanie študentiek školy trest 9,5 rokov väzenia, boli súdení v neprítomnosti, pretože utiekli do cudziny. Obaja sa proti rozsudku odvolali a ich prípad teraz prejednáva Najvyšší súd v Olomouci. Ďalšie pojednávanie má byť tento štvrtok. Či bude mať zadržanie utečencov vplyv na štvrtkové rokovanie súdu, zatiaľ nie je jasné. Súd totiž túto informáciu oficiálnou cestou zatiaľ nedostal. "Do doby, než budeme mať túto informáciu oficiálnou cestou, nebudeme sa k tejto problematike žiadnym spôsobom vyjadrovať, boli by to len špekulácie alebo dohady," povedal v pondelok ČTK hovorca súdu Vladimír Lichnovský. Termín verejného zasadnutia podľa neho stále platí.

Takisto dohliadajúca štátna zástupkyňa Iveta Eichlerová nemá o zadržaní Dobeša žiadne oficiálne informácie. "Činný je v tomto smere súd," povedala ČTK Eichlerová. Polícia prostredníctvom svojho hovorcu Davida Schöna zatknutie dvoch českých občanov na Filipínach potvrdila. "Z taktických dôvodov" ale nechce zverejňovať žiadne bližšie informácie.

 

Dobeš podľa obžaloby ženy a dievčatá na rôznych seminároch takzvane "odháčkovával". Tvrdil, že všemožné problémy žien sú spôsobené háčikmi, ktoré v nich zanechali predchádzajúci sexuálni partneri a ktoré im vraj znemožňovali žiť plnohodnotný život. "Guru Jára" potom tieto takzvané háčiky sexuálnym aktom mal uvoľnovať. Klientky školy však o tejto metóde nič nevedeli, väčšinou im bola ponúknutá na konci aj viacdenných seminárov, bez toho, aby vedeli, ako metóda prebieha. Niektoré sa bránili, väčšina z nich však po úvodnom dychovom cvičení nebola schopná ovládať svoje telo a reagovať. Lektorky školy na čele s Pláškovou dievčatá väčšinou stimulovali na pohlavných orgánoch a riadili dychové cvičenia, potom sa nečakane objavil Dobeš a spravidla vykonal na ženách krátku súlož.
Podľa obžaloby, ktorá popisovala osem takýchto prípadov v rokoch 2004 až 2007, sa u poškodených prejavila posttraumatická stresová porucha. Semináre sa konali na niekoľkých miestach, vrátane domu v Zlíne alebo statku v obci na Olomoucku. Podľa štátnej zástupkyne Dobeš školu vytvoril ako zdroj svojej obživy. "Odháčkováním" podľa obžaloby prešlo asi 350 žien. Mnohé z nich sa mu podrobila dobrovoľne, iné však nie.

Dobeš bol podľa svedkýň vo svojej komunite veľmi ctený a obdivovaný. Škola Poetrie ponúkala semináre jogy, tantry, astrológie či práce s energiou. Na Filipíny vraj jazdil pravidelne: podľa obyvateľov ostrova Siargao sem často prilietal a zase odchádzal, a to už od roku 2005, hoci v tomto roku bol vydaný príkaz na jeho deportáciu z krajiny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Aktualizované
Robert Kaliňák prehovoril o zdravotnom stave premiéra: Je to aj naďalej vážne
Premiér Robert Fico s ďalšími ministrami a zástupcami regiónu riešili pomoc v rámci okresov Prievidza a Partizánske.
Po atentáte na premiéra zasadne mimoriadne Bezpečnostná rada SR: Rokovanie plánuje aj vláda
Dárius Rusnák o oddychu počas turnaja: Jedno pivo to môže rozbehnúť!
Juraja Cintulu držali do neskorých nočných hodín na Obvodnom oddelení policajného zboru v Handlovej.
Foto
FOTO Strelec Juraj v sprievode mužov zákona: Na tomto mieste musel byť prítomný!
Janka prišla darovať krv už 47-krát.
Foto
Janka prišla pomôcť aj s kolegami: Operátori prehovorili aj o najemotívnejších telefonátoch pri záchrane života
Pokochať sa rozkvitnutými rododendronmi prišli aj Jana (30), Lukáš (2), Ivana (33) a Elisa (2) zo Zvolena.
Váš Tip
Vo zvolenskom arboréte sa uskutoční výnimočná akcia: Kedy sa môžete prísť pokochať zbierkou krásnych rododendronov?
Juraj Cintula je spájaný s bývalou proruskou kupinou Slovenskí branci.
Foto
Útočník z atentátu na premiéra je spájaný s bývalou proruskou skupinou: Pozrite sa na obsah jeho príspevku
Neskôr na linku nasadili veľkokapacitné lietadlá.
Foto
Pred 100 rokmi prvýkrát vzduchom spojili Prahu s Bratislavou a Košicami: TAKTO kedysi prepravovali ľudí
Slovenskí hokejisti to majú na štadión pár krokov: Pre TOTO sa však vozia dodávkou!
(ilustračné foto)
Besnenie lesného požiaru: Je nebezpečne blízko mesta! Evakuovali tisíce ľudí
Biely dom (ilustračná fotografia).
USA sa odhodlala na rázny krok: Škrt v zozname! Táto krajina nedostatočne spolupracuje voči terorizmu
Jeremy na pojednávanie prišiel bez pút na rukách.
Foto
Nočná mora Wisterovej je SPÄŤ: Tajný prevoz exmanžela, ktorý jej uniesol deti! Vera sa bojí o BEZPEČNOSŤ