Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2015 13:28 | Správy | Zahraničné správy

Dadajev sa odvolal proti vzatiu do väzby: Vinu za smrť Nemcova odmieta, všetko chce vysvetliť pred súdom

Predpokladaný páchateľ vraždy ruského politika Borisa Nemcova sa odvolal proti svojmu vzatiu do väzby. 

Agentúru TASS o tom informovala hovorkyňa súdu Basmanského obvodu v Moskve, ktorý sa prípadom zaoberá. Obvinený Zaur Dadajev podal odvolanie prostredníctvom svojho advokáta. Proti vzatiu do vyšetrovacej väzby sa odvolali aj ďalší traja zadržaní podozriví - Tamerlan Eskerchanov, Chamzad Bachajev a Anzor Gubašev, voči ktorému súd v nedeľu tiež vzniesol obvinenie. Vo vyšetrovacej väzbe je aj Gubaševov brat Šagid.

Zatiaľ neobvinená trojica mužov - Eskerchanov, Bachajev a Šagid Gubašev - je podozrivá z vraždy a nezákonného ozbrojovania. Obvinenie im súd musí oznámiť do desiatich dní od vzatia do väzby, v ktorej sú od uplynulého víkendu. Súd moskovského Basmanského obvodu, keď v nedeľu uvalil až do 28. apríla na päticu zadržaných väzbu, bližšie nešpecifikoval obvinenie vznesené proti Dadajevovi a Anzorovi Gubaševovi. V prípade, že budú uznaní za vinných z vraždy, hrozí im od osem do 20 rokov väzenia alebo doživotie.

Zadržaných vo vyšetrovacej väzbe v Lefortove navštívila skupina ľudskoprávnych aktivistov, ktorým časť väznených Kaukazcov tvrdila, že boli vystavení fyzickému násiliu. Uviedol to aj Dadajev, ktorý stiahol svoje priznanie k Nemcovovej vražde. Vysvetlil, že sa k činu priznal pod tlakom pri zatýkaní, keď chcel zabrániť zadržaniu svojho priateľa. Záležitosť chcel uviesť na pravú mieru pred súdom, ktorý mu to však podľa jeho slov neumožnil. Vinu odmietajú aj ostatní uväznení.

 

Iný aktivista, Anton Cvetkov - predseda Moskovskej občianskej pozorovateľskej komisie, tvrdenia o mučení zadržaných odmietol ako nepodložené a deklaroval, že rany na tvári a telách viacerých zadržaných vznikli pri zatýkaní, nie pri vypočúvaní. Ruské médiá informovali, že Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, ktorý sa zaoberá objasnením Nemcovovj vraždy, chce vypočuť aj spomínaných moskovských aktivistov, pretože má podozrenie, že počas návštevy väzňov vo vyšetrovacej väzbe nedovoleným spôsobom zasahovali a ovplyvňovali vyšetrovanie trestného činu.

Väznených sa totiž údajne pýtali nielen na podmienky ich zadržiavania a rešpektovanie práv, ale aj na výsluchy. Obaja aktivisti - ľudskoprávny aktivista a člen prezidentskej Rady pre ľudské práva Andrej Babuškin a novinárka Jeva Merkačovová - tieto obvinenia odmietajú, ale vyjadrili ochotu podrobiť sa výsluchu. Adekvátnosť postupu Vyšetrovacieho výboru spochybnili členovia viacerých komisií pri ministerstvách, ako aj napríklad člen prezidentskej Rady pre ľudské práva Kirill Kabanov.

Nemcova zastrelili v noci na 28. februára v centre Moskvy, niekoľko desiatok metrov od hradieb Kremľa, keď sa so svojou ukrajinskou priateľkou po Veľkom moskovskom moste vracal do svojho bytu na ulici Boľšaja Ordynka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hviezda tímu Juraj Slafkovský po návšteve reštaurácie v Ostrave nasadá do taxíku spolu so spoluhráčmi Golianom a Pospíšilom.
Takto relaxovali naši po skalpe USA: Aha, s kým sme načapali Slafkovského v taxíku
Unrecognizable young female doctor comforting unrecognizable older female patient
Predčasné úmrtie si môžete spôsobiť sami: Ak sa správate TAKTO, prestaňte s tým!
Niekdajšia hviezda erotickej relácie Láskanie Andrea Ušiaková po 25 rokoch.
Foto
Ušiaková z Láskania po 25 rokoch: Kam zmizla učiteľka sexu? TAKTO teraz žije
Businessman and files
V Kysuckom Novom Meste vznikne nová výrobňa priemyselných batérií: Zamestná 90 ľudí
(ilustračné foto)
TOTO u predčasniatka rodičia nemôžu zanedbať: Pozor, začať nemôžete hneď
Hudáček po tom lieta ako drak: TOTO si počas zápasu dávajú slovenskí hokejisti pod nos!
Hoci ich zväčša vidíme v oblekoch a kravatách, aj politici sa vedia hodiť do športového.
Foto
Šampionát spojil koaličných a opozičných politikov: Takto fandíme našim hokejistom! Kto je ich obľúbenec?
(ilustračné foto)
Váš Tip
V Trenčíne pred vyše rokom vysadili symbolickú lipu: Zaplačete, ako dopadla!
(ilustračné foto)
Policajné cvičenie v Dubnici nad Váhom: Pozor, doprava bude obmedzená!
(ilustračné foto)
Skrytú rakovinu môže odhaliť rýchly výplach úst: Ochorenie sa TAKTO prezradí
máj 2023: Latrínu minulý rok sfúkol do doliny silný vietor.
Foto
Turistická ikona Tatier: Legendárna latrína bude opäť stáť na svojom mieste!
Poznáte autorov týchto obrazov?
Dediči Leonarda da Vinciho chcú Monu Lisu: Zmizne z Louvru?! Z reakcie úradov odpadnete