Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.02.2015 11:55 | Správy | Peniaze

Príbehy ako z rozprávky: Začínali ako malé slovenské firmy, teraz patria k svetovej špičke!

Keď začínali, málokto veril, že prerazia. Malé firmy, ktoré pozná len minimum Slovákov, počas rokov svojho fungovania prešli všeličím.

Ich majitelia neraz premýšľali, či nad podnikaním nezlomia palicu. Dnes však vyvážajú svoje výrobky do celého sveta a slušne zarábajú. Odborníci tvrdia, že takéto spoločnosti sú pre Slovensko poklad.

CTM: Bicykel od nich má aj Ivan Jakeš

sídlo: Stará Turá
prerazila výrobkom: bicykle
rok založenia: 1994
počet zamestnancov: 60

Pôvodne malá firmička zo Starej Turej vyváža bicykle do 10 európskych štátov. „Každý štvrtý predaný bicykel na Slovensku je CTM. Sme patrioti, aj preto polovica produkcie zostáva doma,“ vysvetlil jeden zo spolumajiteľov
Miroslav Lukáč (47). Druhým vlastníkom je jeho spolužiak Kamil Vrábel (47). „Firma začínala v roku 1994 ako veľkoobchod s bicyklami. V roku 2000 sme začali robiť svoju značku CTM. To bolo prvých päťsto kusov. Rok od roku výroba prudko rástla. Na tento rok máme naplánovaných 47-tisíc kusov bicyklov,“ povedal Vrábel. Firma zamestnáva 60 ľudí.

 

„Perličkou je, že istý objem bicyklov sme vyviezli až na Madagaskar,“ dodal. Návrhy na bicykle si robia vo firme sami. „Grafický dizajn je kompletne náš, technika tiež. Rámy bicykla sa v Európe nevyrábajú, tie nám vyrobia v juhovýchodnej Ázii,“ dodal Lukáč. Bicykel z CTM má aj Ivan Jakeš. „Ivan trénuje na našich bicykloch. Používa ich v rámci fyzickej prípravy na Dakar. Je pre nás aj testovacím jazdcom, dáva nám spätnú väzbu, čo je na bicykli dobré a čo treba zlepšiť. Nemá však náš najdrahší bicykel. Ten stojí 3 800 eur a ide o zjazdový špeciál,“ dodal Lukáč.

Nebbia: Značku reprezentujú známi kulturisti

sídlo: Žilina
prerazila výrobkom: športové oblečenie
rok založenia: 1997
počet zamestnancov: 20

Firma funguje 18 rokov, ale zvrat prišiel len pred troma. Majiteľ Martin Pecko (40) hovorí, že dariť sa im začalo v momente, keď sa rozhodli, že sa budú špecializovať na jediný druh tovaru - športové oblečenie okolo kulturistiky. „Šesť mesiacov to síce vyzeralo zle, ale zrazu to povolilo. Omladili sme tím a do dvoch rokov sa nám zisky niekoľkonásobne zdvihli,“ približuje Pecko. Majú vlastnú výrobu, 20 zamestnancov a expandujú do 20 krajín sveta.

„O naše produkty majú záujem aj v Austrálii a vo Fínsku. V Žiline vo firme pracujú krajčírky, skladníci, obchodní manažéri, prevažujú medzi nimi nadšenci kulturistiky a fitnesu. NEBBIA bude tento rok zastúpená aj na kulturistických súťažiach v USA Arnold Classics a  Mr. Olympia a v  Nemecku na FIBO Power. Značku reprezentujú známi kulturisti Sami Al
Haddad či Ronny Rockel.

Leader Light: Ich svetlá chvália v Las Vegas

sídlo: Spišská Nová Ves
prerazila výrobkom: LED svietidlá
rok založenia: 1991
počet zamestnancov: 20

Hoci ide o slovenskú firmu, známa je hlavne v zahraničí. Leader Light je lídrom vo výrobe LED svietidiel, o ktoré je záujem na svetových trhoch. A to najmä pre vysoký výkon a úspornosť. „Vyrábame originálne LED svietidlá a LED technológiu s vlastným vývojom. Venujeme sa osvetleniu pódií, koncertov, televíznych štúdií a aj architektonickému osvetleniu. Rozbehli sme tiež LED energeticky úsporné projekty, ktoré znižujú prevádzkové náklady za  osvetlenie v rozmedzí od 50 do 85 percent,“ vraví generálny riaditeľ Július Szaraz.

K ich projektom patrí výstava v Las Vegas, osvetlenie cyklistického chodníka v Taliansku, iluminácia kostola v Japonsku, štúdií BBC či Českej televízie. Firma exportuje až 70 % produkcie. Kontrakty má so 64 partnermi na celom svete. Zaujímavosťou je, že nezabúdajú ani na ochranu životného prostredia, pretože ich LED svietidlá sú 100 % recyklovateľné.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Primátor Bratislavy o atentáte na premiéra: Nenávisť a napätie si vyžiadali krutú daň
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...
Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar