Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2024 00:00 | PR články
PR článok

Tradičné rezance do nedeľnej polievky, kto ich vyrába?

Donedávna ich poznali len na východnom Slovensku, teraz polievkové niťovky môžete jesť tiež. Budú vám chutiť, cestoviny z Bardejova sú ako domáce.

Čo v slovenských domácnostiach nesmie chýbať na nedeľnom stole? Predsa stará dobrá klasika. Tradičný voňavý vývar s rezancami. Ale kým kedysi naše staré mamy niťovky do polievky vyrábali ručne z vyvaľkaného cesta, dnes sa stačí spoľahnúť na overené cestoviny. Také, ako dodáva do regálov Kauflandu Cestovináreň Marušák z Hrabovca pri Bardejove. Malá rodinná firma začala s tradičnou výrobou v roku 1993 v dvoch izbách rodinného domu a prvé várky, ktoré sa nevydarili, spočiatku dokonca  putovali do koša. Veď len namiešať správny pomer surovín do cesta, ktoré tvorí múka, voda, sušená vaječná zmes a kurkuma, je celá alchýmia. A tradičná výroba aj chuť, to je niečo, na čom si všetci dávajú záležať.

Na niťovky stačia 4 suroviny a správna receptúra

„Kurkuma sa do cestovín pridáva, aby boli pekne žlté, a stačí z nej naozaj štipka, inak získajú červenú farbu. Zvyšné suroviny sú slovenské. Používame kvalitnú a čistú vodu z topľanskej doliny, aj múku, ktorá sa melie z pšenice vypestovanej v okolí Trebišova,“ vysvetľuje Ján Vojtko, riaditeľ cestovinárne. A ako v nej vyzerá výroba?  Na prvý pohľad to trvá len pár sekúnd. Najskôr múka zo sila cez potrubie putuje do veľkej nádoby, kde sa spojí s ostatnými ingredienciami a potom moderný stroj vysype na pripravené sito dávku cestovín. O tom, či z linky vychádzajú rezance, kolienka, písmenká alebo  vruty, rozhodujú špeciálne matrice, podobné tým, aké používajú mlynčeky na mäso. Matrice ukrývajú  veľký vynález- teflónové výplne, ktoré cesto pekne vyhladia. Kým v Taliansku sa obvykle používajú výplne z bronzu, ktoré na každom kuse  vytvoria drsný povrch, pretože sa doň lepšie vsiakne omáčka, na Slovensku sú žiadanejšie skôr lesklé a hladké cestoviny.

Otvoriť galériu

Sušia sa dlhých 12 hodín

Sitá naložené cestovinami potom končia v sušičke, kde sa zmestí naraz až 400 kíl a kde ich čaká dlhý relax. Sušenie totiž trvá až 12 hodín a vyžaduje si takú prísnu kontrolu, že pri ňom treba sledovať aj vonkajšie počasie. „Keď je slnečno, sušíme inak, ako keď prší. Musíme ustrážiť každý detail, inak by cestoviny mohli popraskať,“ pokračuje riaditeľ Vojtko a priznáva, že kým odhadli správnu rovnováhu medzi teplotou a vlhkosťou vnútri sušičky, so zápisníkom v ruke pri nej presedeli celých dvanásť hodín.  Našťastie, dnes na všetko dohliada počítač a najmodernejšie technológie. Váženie, balenie, sušenie, s tým všetkým si poradia výrobné linky, aj preto každý mesiac môže z prevádzky odísť až 25 ton balíčkov, hoci v začiatkoch podnikania vyrobili ledva sto kíl mesačne.

„Vďaka novým technológiám používame na výrobu aj tradičnú valcovanú metódu, pri ktorej sa pás cesta vkladá medzi dva valce a potom sa reže špeciálnymi nožmi. Tento postup kedysi používali gazdinky, keď rezance vykrajovali z vyvaľkaného cesta. Je to náročnejšie na ručnú prácu, ale takéto výrobky naozaj chutia ako tie domáce.“

Aj menší dodávateľ má šancu presadiť na sa na trhu

Topľanské cestoviny dlhé roky poznali len obyvatelia východného Slovenska. Cestovináreň Marušák ich dodávala do predajní Kauflandu v blízkom okolí, pretože sa zapojila do projektu Z našich regiónov, ktorým reťazec podporuje lokálnych dodávateľov. Získala tak zaručený odbyt, poradenstvo a zároveň jej táto príležitosť umožnila výrobu modernizovať aj rozširovať výrobu. A ak sa hovorí, že dobrá spolupráca prináša svoje ovocie, v prípade výrobcu cestovín to naozaj platí. Svoje kapacity zvýšil natoľko, že začal zásobovať predajne Kauflandu naprieč celým Slovenskom, kde dodáva fliačky, vruty, písmená, mušličky aj klasické niťovky.

Otvoriť galériu

Topľanské cestoviny pre celé Slovensko

Práve spojenie s reťazcom umožnilo, aby topľanské produkty milovníci cestovín našli vo všetkých 79 predajniach Kauflandu. Slovenský dodávateľ dáva prácu šiestim zamestnancom a hoci v jeho produkcii naďalej bude hrať prvé husle obľúbená klasika, čiže polievkové niťovky, snaží sa myslieť aj na budúcnosť. „Najnovšie rozbiehame výrobu špenátových, cviklových či paradajkových širokých rezancov, dokonca sme vymysleli aj špeciálnu receptúru na šošovicové proteínové cestoviny a na rezance s pridaným kolagénom. Nechceme zaspať na vavrínoch, ale naďalej sa rozvíjať a prinášať zákazníkom nové chute,“  hovorí riaditeľ cestovinárne.

Aj takýto úspešný príbeh môže napísať spolupráca s Kauflandom. Spolupráca, ktorá aj menším výrobcom z regiónov pomáha rásť a zákazníkom dáva možnosť vkladať do košíka kvalitné domáce potraviny. Z lásky k Slovensku.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Holuby pozorujú dianie na oddelení zo skriniek.
Foto
Neonatológia v Košiciach je ako z nočnej mory: Nad inkubátormi s deťmi lietajú holuby a netopiere!
Group of African Little Children Running Towards the Camera and Laughing in Rural Village. Black Kids Full of Life and Joy Enjoying their Childhood and Playing Together. Little Faces with Big Smiles
Prezident v tom má jasno: Obrovská pomoc pre Afriku! V krajine je niečo mimoriadne dôležité
(ilustračné foto)
Tragédia na stavbe v Bratislave: V Starom Meste spadol robotník († 46) do šachty!
Hrad Čičva sa vypína nad obcou Sedliská neďaleko Vranova nad Topľou.
Váš Tip
Dlhé roky to miesto ľudia so strachom obchádzali: Pri hrade Čičva sa to zmení na nepoznanie!
Cyklistický fenomén Peter Sagan (34) sa vrátil k dlhým vlasom.
Saganov návrat k dlhým vlasom: Konkurenciu v investovaní tromfol slovenský cyklista
Vzácna Krv: Relikvia Kristovej krvi patrí k najvzácnejším kúskom.
Foto
Veriaci strácajú reč: Objavili NAJVZÁCNEJŠÍ opis Ježišovho detstva! Píše sa v ňom o ZÁZRAKU
Caligo atreus
Foto
V Košiciach vystavujú 7 000 motýľov: Z FOTO vám spadne sánka! To musíte vidieť
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Nádejam je koniec! Hamas urobil to, čoho sa všetci obávali
Na snímke ukrajinský vojak stráži námestie pred pravoslávnym Chrámom sv. Michala v Kyjeve
Poplach v Kyjeve! Metropola pod paľbou: Desivé, čím Rusi útočili
Americký prezident Joe Biden.
Rusi budú peniť, čo chystá USA na summite G7: To, čo nechceli, sa naplní!
Po 80 rokoch vypátrali rodinu obetí nacistov: Dojemné, čo im dali!
Peter Pellegrini hovorí, že Hlas chce byť v akejkoľvek koalícii garanciou, že Slovensko nepôjde do extrému.
Poradcom Pellegriniho pre zahraničné otázky bude exminister: Prípravy na prevzatie prezidentského úradu