Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.04.2024 00:00 | PR články
PR článok

Na pultoch predajní Lidl je čoraz viac slovenských potravín

Hodnota spolupráce Lidla a slovenských dodávateľov narástla medziročne o viac ako 70 miliónov EUR.

Je mnoho pohľadov a štatistík, ktoré hovoria o podiele slovenských potravín v reťazcoch. Len samotný počet produktov vystavených na pultoch či zobrazených v letákoch však nehovorí o ničom podstatnom. Z údajov v tabuľkách sa ešte nikto nikdy nenajedol. Na druhej strane, čo je doma, to sa počíta. Najdôležitejšia je suma, ktorú slovenskí dodávatelia inkasujú za svoje produkty a tá v Lidli neustále rastie! V predošlom roku zaplatil diskont domácim výrobcom viac ako 500 miliónov EUR v čistom za potraviny, ktoré skončili na pultoch jeho slovenských predajní.

Otvoriť galériu
Zdroj: Lidl

Nedávny prieskum agentúry 2muse pre Zväz obchodu potvrdil, že slovenskí spotrebitelia preferujú predovšetkým domáce potraviny. V tomto duchu sa vyjadrilo až 76% respondentov. Okrem slovenskej produkcie dôverujeme aj výrobkom z Čiech a Nemecka. A práve dodávatelia z týchto troch krajín sú dlhodobo na čele rebríčka Lidl Slovenská republika podľa hodnoty dodaného tovaru. Na prvom mieste boli aj v roku 2023 Slováci pred Nemcami a Čechmi.

Otvoriť galériu
Zdroj: Lidl

„Poradie krajín, z ktorých nakupujeme najviac potravín sa už roky nemení. Zväčšuje sa však náskok slovenských dodávateľov pred nemeckými a českými. Kým hodnota slovenských potravín narástla v roku 2023 o tri percentá, v prípade iných krajín naopak klesla. Tešíme sa z pozitívneho vývoja v prospech slovenských dodávateľov a našim cieľom je naďalej posilňovať našu spoluprácu s domácimi potravinármi,“ povedala Justyna Siekanko, konateľka Lidl Slovenská republika pre rezort nákupu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Lidl

V roku 2023 mali slovenské výrobky vyše 35-percentný podiel na celkovej hodnote potravín dodaných pre Lidl Slovenská republika. Medziročne išlo o nárast viac ako 70 miliónov EUR. Ide pritom o nákupné ceny bez DPH a marže predajcu a teda sumu, ktorú dodávatelia dostanú na svoje účty.

„V minulom roku sme približne 260 slovenským dodávateľom zaplatili viac ako 506 miliónov EUR. Okrem hodnoty sa podiel slovenských dodávateľov zvýšil aj v objeme dodaného tovaru. Spoluprácu so slovenskými dodávateľmi myslíme vážne. Osobne sa chcem stretnúť s našimi partnermi, pretože rásť a vyhovieť zákazníkovi dokážeme iba spoločne,“ uzavrela J. Siekanko, členka vedenia Lidl Slovenská republika.

Otvoriť galériu
Zdroj: Lidl

Lidl neustále oslovuje slovenských dodávateľov. Okrem pravidelne organizovaných podujatí aj so záštitou Ministerstva pôdohospodárstva – Lidl akadémia a Lidl dodávateľský deň, komunikuje diskont aj výzvu určenú domácim potravinárom. Formulár je dostupný na webe reťazca: www.lidl.sk/c/slovenski-dodavatelia/s10009143

Otvoriť galériu
Zdroj: Lidl

Spoluprácu s Lidlom si pochvaľujú aj dodávatelia, ktorí oceňujú predovšetkým férovosť a stabilitu. Vďaka tomu sa totiž môžu ďalej rozvíjať. „Aj na impulz Lidla sme investovali do novej prevádzky baliarne koreňovej zeleniny. Hlavne vďaka tejto investícii a spolupráci s lokálnymi zákazníkmi sa nám podarilo rozšíriť produkciu mrkvy, petržlenu a zeleru na Slovensku, pričom postupne smerujeme k úplnej sebestačnosti,“ povedal Juraj Mačaj, predseda predstavenstva Zeleninárska. V podobnom duchu sa vyjadrila aj marketingová riaditeľka pekárenskej spoločnosti Dobrota, Andrea Želiezková: „Najmä vďaka stabilnému partnerovi, akým Lidl pre nás je, vieme realizovať projekty zamerané na inováciu pekárenskej výroby či strojového parku a spoločne realizovať vývoj, na ktorom aktívne pracujeme.“

Otvoriť galériu
Zdroj: Lidl

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Steven Stamkos a Juraj Slafkovský.
Obrovská hviezda NHL k Slafkovskému? Expert ich vidí spolu v presilovke
(ilustr.foto)
V Sebechleboch sa zrazil motocykel s osobným automobilom: Pre úsek platí výrazné dopravné obmedzenie!
Senior woman pulling cheeks to feel softness and looking at camera. Beauty portrait of happy mature woman smiling with hands on cheek isolated over grey background. Aging process and perfect skin concept.
Chcete vyzerať o 10 rokov mladšie? Dodržte TÝCHTO 5 pravidiel a zmena príde čoskoro!
Fotografia Zuzany Čaputovej pri príležitosti Sviatku práce.
Prezidentka rozumie pracovnej situácií na Slovensku: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si uplatnenie
Okuliare pre virtuálnu realitu - Prenesú človeka v čase i priestore.
Váš Tip
Vďaka virtuálnej realite vám pred očami ožijú artefakty: Na výstave sa prenesiete o niekoľko storočí späť!
(ilustračné foto)
NAJRIZIKOVEJŠIE povolania?! V týchto odvetviach sa vlani vyskytlo najviac chorôb
Indonézska sopka Ruang chrlí do vzduchu horúce oblaky dymu a popola.
Zem sa opäť ozýva: Indonézska sopka Ruang chrlí do vzduchu horúce oblaky dymu! Tisícky ľudí je evakuovaných
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a izraelský prezident Jicchak Herzog pózujú počas stretnutia v Tel Avive.
Blinken sa stretol s izraelským prezidentom Herzogom: O čom diskutovali? Spoločne chcú dosiahnuť jednu vec!
Strom Robina Hooda, anglicky Sycamore Gap Tree
Spílenie ikonického stromu Robina Hooda bude mať dohru: Vzniesli obvinenie voči dvom mužom!
Hráči Slovana zľava Milan Borjan, Lucas Lovat a Kevin Wimmer sa radujú z víťazstva
Slovanu sa môže vrátiť obrovská opora: Veľký zvrat?
Samica Gen-čan má už dvanásť rokov.
Do zoo priviezli hrocha, po 7 rokoch prišiel ŠOK: Prečo si to nikto nevšimol?!
Palestínčania žialia za svojimi príbuznými zabitými pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy.
Z príšerných krvavých čísel z Pásma Gazy vám príde zle: Od vypuknutia vojny tam zahynuli tisíce ľudí!