Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2024 00:00 | PR články
PR článok

Miesto, kam sa len tak ľahko nedostanete: Poďte s nami do Břas a budete prekvapení, čo sa tam vyrába!

Čo spája steny, autá, kozmické lode a plechovky obľúbených nápojov? Ich farby sa vyrábajú v tej istej spoločnosti. Poďte sa s nami pozrieť do Břasov, kde sa vyrába farba, ktorú máte na stenách možno aj vy.

Do VZ Břasy sa človek bežne nedostane. Teda ak si len nejdete do podnikovej predajne kúsok od Plzne po niektorý z produktov tejto továrne. Poďte sa teda s nami pozrieť za múry závodu, kde sa vyrába známy Primalex.

Otvoriť galériu

Primalexom máte možno steny vymaľované aj vy a možno ste ho kúpili v sieti predajní Dom farieb. „Výrobu farieb, ako aj prevádzku siete predajní, zastrešuje spoločnosť PPG. Jej produkty nájdete na stenách bytov, nemocníc, prevádzok, no aj na mostoch, lietadlách, lodiach námorných aj kozmických. Možno aj práve vaše auto je nastriekané farbou z produkcie PPG a keď si nabudúce otvoríte nápoj v plechovke, spomeňte si, že aj práve táto plechovka môže mať povrchovú úpravu od PPG,“ prekvapuje nás hneď v úvode Andrej Benko, obchodný riaditeľ PPG pre Slovensko, divízia Architectural Coatings.

Otvoriť galériu

Zaujímavosti o Primalexe

- Biele farby tvoria viac ako 70 % všetkých farieb na steny 
- Primalex pozná 94 % Slovákov a pri maľovaní túto značku preferuje 66 % 
- Jednu z najdôležitejších odberateľských skupín tvoria maliari, ktorí robia 26 % obratu predajní 
- Primalex Polar a Primalex Plus sú najpredávanejšie značky farieb na Slovensku.. Oba výrobky spolu tvoria viac ako tretinu predaja bielych farieb na Slovensku
- Najobľúbenejším balením sú 15-kilogramové vedrá
- V roku 2023 uviedol Primalex na trh rad Bacteria Resist. Obľuba farieb, rezistentných voči baktériám a plesniami ako sú Bacteria Resist či Primalex Mykostop, výrazne vzrastá.

Zelená výroba bielej

V Břasoch sa vyrábajú vodou riediteľné farby na steny, bázy pre tónovanie, farebné náterové hmoty a prostriedky pre úpravu podkladov (penetrácie). Vo väčšine prípadov je ich   základom kaolínový kal, ktorý sa do továrne dováža z neďalekého lomu v Kaznějove a tiež z nemeckého Hirschau. „Blízkosť lomov je strategická z hľadiska ekonomického aj ekologického. Cisterny, v ktorých sa vozí kaolínový kal, nenabehajú zbytočne veľa kilometrov, čím eliminujeme záťaž životného prostredia. Taktiež dokážeme vyčistiť odpadovú vodu z výroby tak, že môže spolu s dažďovou vodou odchádzať z areálu závodu do dažďovej kanalizácie. Kal, získaný pri tomto čistení, sa môže využiť v poľnohospodárstve na vyrovnanie pH pôdy,“ vysvetľuje Benko a dodáva, že v budúcnosti sa chce PPG ešte viac zameriavať na ekológiu a obehové hospodárstvo.

Otvoriť galériu

Výrobné haly plné farby

Nasadíme si prilby, prejdeme areálom a obchodného riaditeľa strieda manažérka výroby a kontroly kvality Marta Turková, ktorá robí v PPG Břasy už 24 rokov. Prešla každým oddelením a je to ten vzácny človek, ktorý ovláda všetko od excelových tabuliek administratívy cez výrobu, prácu v laboratóriách až po nakladanie finálnych výrobkov do exportných áut. S našou sprievodkyňou vchádzame do obrovskej výrobnej haly s výrobnými zariadeniami, tzv. dissolvermi.

Otvoriť galériu

Mlyn, kde múku nenájdete

V ďalšej časti výroby je všetko posypané bielym práškom, takže to vyzerá ako v mlyne. Aj tu tomu tak hovoria a zamestnanci v tomto úseku majú prezývku mlynári. Nemelú však múku, ale vápence, titánové beloby, rôzne plnivá s prídavkom aditív, biocídov a ďalšie potrebné zložky. Počas výroby samozrejme prebieha kontrola vstupných materiálov a potom aj základné otestovanie vlastnoručne vyrobenej náterovej hmoty. 

Pokračujeme do priestoru plniacich liniek. Prvá linka sa používa na plnenie všetkých bielych náterových hmôt v menších baleniach. Náterová hmota tečie z nádrží, viečkuje sa, etiketuje, balí a ide do skladu. Na druhej linke sa robia bázy pre tónovanie a farebné náterové hmoty. „Vďaka presným váženiam je každý odtieň rovnaký, či už zíde z linky dnes, alebo o pár mesiacov. Každá báza je zároveň testovaná v laboratóriách z pohľadu koloristiky,“ vysvetľuje naša sprievodkyňa

.

Otvoriť galériu

Aj farba sa môže pokaziť. Ak je na báze vody

Náterové hmoty sú na báze vody a tým pádom sa v nich môžu množiť škodlivé mikroorganizmy, ktoré hmotu znehodnotia. „Verte tomu, že otvoriť kýblik s pokazenou farbou by ste nechceli,“ presviedča nás Marta Turková. „Mikrobiologickou kontrolou prechádza každá cisterna s kaolínovým kalom a disperziou a tiež sa pravidelne kontrolujú nádrže, kde sa skladuje. Pravidelne sa tiež čistia a dezinfikujú výrobné zariadenia  a linky. Aby sa náterové  hmoty nepokazili, treba do nich pridávať biocídy, ktoré škodlivé organizmy zneškodnia. Pravidlá na pridávanie biocídov sú veľmi prísne, ich dodržiavanie je prísne kontrolované a preto nátery Primalex nie sú pre ľudí rizikovými,“ ubezpečuje nás skúsená zamestnankyňa. Práve naopak – výrobky radu Mykostop a Primalex Bacteria Resist sa využívajú tam, kde je potrebné zachovať čo najvyššiu čistotu prostredia, čo sa týka mikroorganizmov.

Otvoriť galériu

Každá šarža sa skladuje 3 roky

Kontrol je tu oveľa viac, než by si laik predstavoval. Zastavujeme sa v laboratóriu, kde nám Marta Turková vysvetľuje, že každá šarža prechádza predpísanými skúškami, napr. niekoľkými mikrobiálnymi skúškami, skúškami viskozity, meraniami belosti, krytej hrúbky a ďalšími.

Otvoriť galériu

Keď je všetko stopercentné, hmota sa môže plniť na plniacej linke. „Vzorky každej šarže sa skladujú tri a štvrť roka, keďže tri roky je doba spotreby neotvorenej farby. Ak by ste teda náhodou kúpený Primalex reklamovali, podľa šarže tu budú presne vedieť, či a kde sa stala chyba. Niekedy riešime reklamácie len preto, lebo zákazník farbu nepremiešal,“ smeje sa Marta.

Otvoriť galériu

V závode sa vyrábajú okrem náterových hmôt Primalex tiež prostriedky na úpravu podkladu, tzv. penetrácie: univerzálne, hĺbkové, protiplesňové a silikónové. Ich použitie sa riadi najmä typom podkladu a použitej náterovej hmoty.  Na linke sa plnia do kanistrov, no do malých fľašiek ich už treba plniť ručne a šikovné ruky břašských žien na ne aj lepia etikety. „Dalo by sa povedať, že ide o polohandmade výrobky,“ smeje sa Marta Turková.

Otvoriť galériu

Rekordy bez nehody

Výrobný závod v Břasoch prísne dbá na dodržiavanie všetkých predpisov. Veď aj my sme museli mať prilby, ochranné okuliare a chodiť len po vyznačených trasách. Za perfektnú bezpečnosť pri práci získali Břasy zo stoviek nominovaných projektov všetkých pobočiek PPG na svete ocenenie PPG Sustainability Awards v kategórii Bezpečnosť a zdravie. „Uznanie sme získali aj v kategórii Community Engagement, a to za spoluprácu s populárno-vedeckým festivalom VedaFest a s Akadémiou remesiel Praha, kde podporujeme vzdelávanie budúcich generácií maliarov,“ dodáva Andrej Benko. Na Slovensku podporila spoločnosť PPG vo svojom programe Colorful Communities komunitné centrum Stanica Žilina – Záriečie. Minulý rok tam zamestnanci PPG spolu s dobrovoľníkmi osviežili interiér a exteriér Stanice aj farbami Primalex, vyrobenými v závode v Břasoch. Išlo už o druhý slovenský projekt z päťstovky projektov, zrealizovaných v takmer 50 krajinách.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Úbohé politikárčenie a zúfalstvo poslancov? Dolinkovú chcú odvolávať, ministerka reaguje
Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?
Peter Pellegrini
Pellegrini v hľadáčiku Česka aj Nemecka: Hneď po nástupe ho čaká poriadna výzva
Takto vyzerá po 13 rokoch Červená zóna po jadrovej katastrofe vo Fukušime.
Foto
Miesto, kde sa zastavil čas: Takto to vyzerá v zakázanej zóne Fukušimy po 13 rokoch!
Tréner Craig Ramsay na striedačke slovenskej hokejovej reprezentácie.
Trénerský štáb sa s tým nebabral: V nominácii repre končí hneď pätica hráčov!
Kvôli takým teplotám ani z domu nevyjdete! V krajine padol nový rekord po vyše 50 rokoch
William a Kate sa brali 29. apríla 2011.
Foto
Williamovi a Kate krásne výročie nezničí ani boj s rakovinou: Romantická FOTO, ktorá vás chytí za srdce!
Primátor Matúš Vallo trvá na tom, že nové pracovné miesta priniesli skvalitnenie mestských služieb.
Kedy sa bude stavať električková trať pred SND? Toto je odhadovaný dátum
(ilustračné foto)
Ukrajincov († 23), († 36) mal dobodať ruský občan: Kyjev prináša nové správy o ich pôsobení