Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.08.2014 08:12 | Správy | Zahraničné správy

Konečne liek proti ebole? Injekcie od kanadskej firmy dostali väčšiu šancu v boji o život

Americké federálne zdravotnícke úrady zmiernili obmedzenia platné pre experimentálny liek na ebolu od kanadskej firmy Tekmira.

Tento krok môže umožniť jeho použitie v boji proti bezprecedentnej epidémii smrteľnej vírusovej choroby v západnej Afrike. Kanadská farmaceutická firma Tekmira Pharmaceutical vo štvrtok informovala, že americký Úrad na kontrolu potravín a liečiv (FDF) pozmenil svoje nedávne rozhodnutie pozastaviť liek - minulý mesiac sa totiž objavili otázky bezpečnosti pri testovaní na ľuďoch.

Firma má s americkou vládou zmluvu za 140 miliónov dolárov na vývoj lieku TKM-Ebola, ktorý má účinok na genetický materiál eboly. Minulý mesiac však FDA zastavil malý výskum s injekčným aplikovaním lieku u dospelých a požiadal o dodatočné informácie o jeho bezpečnosti.

Tekmira teraz oznámila, že americký úrad "slovne potvrdil" zmenu v reštrikciách, čo zrejme umožní firme liek sprístupniť - hoci ešte treba dokázať, že je bezpečný aj účinný.

 

Rozhodnutie FDA prišlo v čase epidémie eboly v západnej Afrike, keď zdravotnícki predstavitelia varujú, že ochorieť na ňu môže viac ľudí než pri všetkých výskytoch tohto ochorenia dokopy. Počas súčasnej epidémie, ktorá prepukla v marci, sa už nakazilo vyše 1700 ľudí. Takmer 1000 pacientov na ebolu zomrelo, ako uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

V súčasnosti neexistujú žiadne úradne povolené lieky ani očkovacie látky na túto smrtiacu vírusové chorobu. Niekoľko liekov je v rôznych štádiách vývoja, ale žiaden sa vedecky netestoval na ľuďoch, pripomenula agentúra AP.

Dvaja Američania s diagnózou eboly nedávno dostali iný experimentálny liek s názvom ZMapp, ktorý vyvinula americká firma Mapp Biopharmaceutical zo San Diega. Prvé testovanie lieku TKM-Ebola na opiciach naznačili, že do veľkej miery dokáže zablokovať vírus eboly.

Riaditeľ amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Dr. Thomas Frieden vo štvrtok oznámil, že spustil núdzovú operáciu najvyššieho stupňa, ktorá je zameraná na pomoc v čase najhoršej epidémie eboly v dejinách.

Frieden na osobitnom vypočúvaní v americkom Kongrese o ebole uviedol, že CDC má v Atlante vyše 200 pracovníkov, ktorí sa ebolou intenzívne zaoberajú, a čoskoro pošlú do západnej Afriky viac ako 50 odborníkov na túto chorobu, aby sa jej výskyt pokúsili zvládnuť. Frieden podľa agentúry Reuters dodal, že si je "istý, že ebola sa v USA nerozšíri vo veľkej miere".

Medzitým libérijský minister zahraničných vecí Augustine Kpehe Ngafuan vyhlásil, že zdravotnícky systém v jeho krajine kolabuje - nemocnice sa zatvárajú a zdravotníci utekajú pred epidémiou eboly, ktorá sa zrejme bude zhoršovať.

"Ľudia zomierajú na bežné choroby, pretože zdravotnícky systém sa rúca," povedal pre Reuters minister západoafrickej krajiny. "Libériu zasiahla ebola v čase, keď má len 50 lekárov na štyri milióny ľudí," dodal.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Fotopasca Kataríny nafotila šelmu, ktorá sa snažila dostať cez jej plot.
FotoVáš Tip
Katku vydesil záznam z fotopasce: Na jej pozemok sa dobíjal podivný tvor! Zmätení Slováci iba krútia hlavami
Vláda našla 140 pochybení v právnom štáte
Zistenia k publikácii MS sa majú riešiť na májovom zasadnutí, informuje členka súdnej rady
Polícia vyšetruje krádež v jednom z obchodov v Bratislave.
Hanba na tri zimy: Poznáte ženu na VIDEU? Zdvihne vám tlak, čo sa stalo v Bratislave
Monika je talentovaná umelkyňa.
Foto
Hilmerová narovinu: FUNENIE do mikrofónu? Pobaví vás, čo urobila! Jedna FOTO hovorí za všetko
(ilustračné foto)
Epidémia na Slovensku: V TÝCHTO krajoch trápi ľudí nepríjemný problém
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Vážne slová prezidentky: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií
Ilustračné foto.
Colníci v Košiciach skoro odpadli: Ktorý Slovák si TOTO, preboha, dal doviesť?!
Čo si o Darinej úprave myslí jej partner?
Foto
Nebudete veriť, ako Nedvěd reagoval na Darinu PLASTIKU: To fakt TOTO povedal?
Rodičia Maddie zverejnila srdcervúci odkaz 17 rokov po jej zmiznutí.
Foto
Rodičia nezvestnej Maddie zverejnili srdcervúci ODKAZ! Slová plné bolesti vám vtisnú slzy do očí
Ilustračné foto
Séria teroristických útokov v Rusku? Znepokojivé správy bezpečnostnej služby! Sila, koho obviňujú
(ilustračné foto)
V Trenčíne bude nový grafikon MHD: Platiť má začať už čoskoro
ilustračné foto
Ničivý ruský útok: Hlásia obete! Veliteľ ukrajinských pozemných síl hovorí o zúfalej situácii v TOMTO meste