Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.12.2023 11:23 | Správy | Zahraničné správy

Majitelia britských reštaurácií a podnikov sú zúfalí: Tento rok sa modlíme za lepšiu vianočnú sezónnu

Majitelia reštaurácií aj typických britských pubov sa tento rok modlia, aby sa znovu objavil duch Vianoc. Po pandémii ochorenia COVID-19 a kríze životných nákladov sa totiž rezervácie počas dôležitého sviatočného obdobia stále nevrátili na úrovne, aké boli "bežné" do roku 2019, čo bol posledný rok pred pandémiou. TASR o tom informuje na základe článku denníka Guardian.

V rokoch pred pandémiou bolo typické, že pred Vianocami zažívali reštaurácie nával večierkov, rodinných obedov a ľudí, ktorí sa prišli po práci zabaviť. To im pomáhalo dosiahnuť zisk a vyrovnať slabšie tržby v iných častiach roka. Najskôr však zasiahla pohostinský sektor pandémia a minulú zimu zase energetická kríza, ktorá spôsobila prudký nárast režijných nákladov. Marže v tomto odvetví sú preto slabé. Vysoká inflácia zároveň prinútila mnohých ľudí utiahnuť si opasky.

Zdá sa tak, že ani rok 2023 nebude rokom, keď sa do pohostinstva naplno vrátia vianočné oslavy. "Je to dosť zlé," skonštatoval James Chiavarini, ktorý prevádzkuje pizzeriu Il Portico v Kensingtone v Londýne. "Musíte pracovať oveľa tvrdšie a rýchlejšie, aby ste zarobili toľko, čo v minulosti," povedal. "Dedičstvo pandémie, chladné počasie, chrípková sezóna, kríza životných nákladov, vojna v Gaze, to všetko si vybralo daň na duševnom zdraví ľudí. Jednoducho nemíňajú a ja chápem prečo."

Pripustil, že určitá časť lepšie zarábajúcich bude stále chodiť na miesta v centre Londýna do podnikov s michelinskou hviezdičkou, ale ostatní si strážia výdavky.

Na hodnotenie súčasného predvianočného obdobia je síce ešte skoro, ale údaje spoločnosti S4Labour ukázali, že hoci v Londýne tržby v pohostinstve minulý mesiac medziročne vzrástli o 3 %, mimo hlavného mesta klesli o 2,5 %. "Nebudú to veľmi veselé Vianoce," povedal Chiavarini.

Objavili sa síce isté záblesky nádeje, ale podľa viacerých to bude skôr "riedka kaša než slávnostná hostina". Napríklad 29 % manažérov veľkých podnikov v pohostinstve uviedlo, že zaznamenalo nárast vianočných rezervácií. Menšie nezávislé podniky to však vidia oveľa pochmúrnejšie, pričom 40 % uvádza, že počet rezervácií klesol.

Iný prieskum tiež odhalil, že 44 % podnikov eviduje menej vianočných rezerváciách ako vlani a len 23 % hlási ich nárast. Pokiaľ ide o rast tržieb, mnohí poukazujú na fakt, že je za tým najmä rast cien a nie väčší dopyt.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje
Estónsky politik Kristo Enn Vaga je milovníkom športu.
Foto
Estónsky politik sadol na bicykel a prešiel 1700 kilometrov: Silný odkaz, o čo mu išlo?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrozivé varovanie! Rusi hovoria o ničivej odvete: Tento krok Ukrajine a Západu neodpustia
Veronika Vágnerová
FotoVáš Tip
Misska Vágnerová miluje provokovať: Zahodila podprsenku a dala to na voľnobeh!
Marínu v Trogire
vlastní česká firma.
Dovolenkový raj bude opäť o niečo dostupnejší: ZSSK spustila sezónnu linku, plný je takmer celý vlak!