Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2023 00:00 | PR články
PR článok

Pozrite, koľko pamiatok sa podarilo obnoviť – povedie vás k nim Mapa Pokladov Slovenska

Obnovené súčasti hradov, kostolov, ľudovej architektúry, reštaurované historické artefakty, umelecké diela, sochy či obrazy v zbierkach múzeí a galérií, unikátne technické pamiatky a ďalšie.

Prehľad množstva známych či menej známych pamiatok, ktoré sa za ostatné roky podarilo zachrániť pred ničivým zubom času, nájdete v novej online mape. Ak máte radi históriu a umenie, možno vás inšpiruje a počas voľných dní sa za niektorými vo vašom okolí vyberiete.

Otvoriť galériu

Unikátne gotické fresky v románskej kaplnke z 13. storočia na hrade Uhrovec, posledný zachovaný organ s autentickým zvukom z obdobia baroka v Španej Doline, Bajčiovská veža v Oravskej Porube, v ktorej národovci spísali v roku 1848 svoje požiadavky na zrovnoprávnenie maďarčiny a slovenčiny, jediný zachovaný lodný mlyn ako pamiatka na život dunajských rybárov v Kolárove, miniatúrna modlitebná knižka z 15. storočia, ktorú našli len náhodou v jednej zo zásuviek v Kaštieli Betliar – to je len pár príkladov spomedzi 128 pamiatok, za ktorých odbornou obnovou či reštaurovaním stojí Nadácia VÚB.

Nadácia druhej najväčšej banky na Slovensku, ktorá práve oslavuje svoje 20. výročie, patrí medzi najväčších podporovateľov záchrany kultúrneho dedičstva na Slovensku – čo súvisí aj so strategickým zameraním svojej talianskej materskej skupiny Intesa Sanpaolo. Za 20 rokov existencie prerozdelila cez rôzne partnerstvá, programy a obľúbenú hlasovaciu súťaž Poklady Slovenska na obnovu historických pamiatok granty v hodnote 3 a pol milióna eur.

Otvoriť galériu

Oživené pamiatky vo vašom okolí

Najväčším projektom rekonštrukcie s podporou z tohto zdroja bolo „znovuzrodenie“ Kalvárie v Banskej Štiavnici, ktorú označujú odborníci za jedno z najkrajších a najvzácnejších diel barokovej architektúry tohto typu v Európe. V priebehu dvoch dekád k nej pribudli desiatky ďalších obnovených historických objektov či ich častí – veží, hradieb, kaplniek, brán, zvoníc, pamätníkov, v pôvodných farbách a detailoch ožili vzácne fresky, maľby či vitráže okien. Opravené boli fontány, portály, historické hudobné nástroje ale aj technické a folklórne pamiatky. Rukami reštaurátorov prešlo množstvo sôch, súsoší, obrazov, reliéfov, stredovekých kníh, liturgických objektov a veľa ďalších umeleckých diel.

K svojím „okrúhlinám“ sa v Nadácii VÚB rozhodli priblížiť všetky tieto pamiatky, novou interaktívnou formou – zoznámiť sa s nimi môžete aj vďaka prehľadnej mape na stránke nadácie. Mapa Pokladov Slovenska tak poslúži ako šikovný online sprievodca, kde nájdete bližšie zaujímavosti o každej obnovenej pamiatke vrátane jej lokalizácie. Ak sa teda rozhodnete tieto historické poklady Slovenska, či už blízko alebo ďalej od vás, navštíviť – ľahšie ich nájdete.

Otvoriť galériu

Nadácia VÚB pôsobí už 20 rokov – prerozdelí 400-tisíc eur

Nadácia VÚB vznikla presne pred 20 rokmi a bola medzi prvými firemnými nadáciami na Slovensku, ktoré prišli v tom čase s novým zdrojom podpory pre neziskové organizácie a tretí sektor. Za toto obdobie postupne prerozdelila viac ako 13 a pol milióna eur a podporila spolu takmer 1500 verejnoprospešných projektov a iniciatív.

„Tešia nás výsledky našej práce, ktorou sme zanechali svoju stopu v stovkách väčších či menších projektov. Za každým z nich sa skrývajú konkrétne príbehy a ľudské spolupráce, v ktorých vidíme zmysel,“ uvádza Elena Kohútiková, členka Správnej rady Nadácie VÚB a iniciátorka mnohých projektov podpory, ktorým sa Nadácia venovala a dopĺňa: „Princípom našej podpory je transparentnosť, odbornosť a konzistentnosť v konkrétnych oblastiach. Vážime si, že to vnímajú aj naši partneri, ktorí nám prejavujú rok čo rok dôveru zapájaním sa do grantových výziev, zasielaním žiadostí a plánov svojich projektov. Osláviť naše výročie chceme práve ďalšou mimoriadnou podporou pre nich. Veríme, že tak posunieme o ďalší kúsok vpred užitočné projekty a symbolicky tak vstupujeme do ďalšej dekády.“

Otvoriť galériu

Keďže Nadácia VÚB oslavuje 20 rokov, rozhodla sa poslať 20-tim vybraným organizáciám pred Vianocami darček – mimoriadnu podporu v hodnote 20-tisíc eur. Celkovo tak prerozdelí sumu 400-tisíc eur. Ide o organizácie, ktorých poslaním je zlepšovanie životov znevýhodnených ľudí, ochrana prírody či záchrana a rozvoj kultúrneho dedičstva a umenia. Práve tieto oblasti sú dlhodobými doménami, v ktorých Nadácia VÚB pôsobí.

„Vďaka podpore Nadácie VÚB sme schopní napĺňať úlohy a poslanie múzea v regióne, ktoré dlhodobo trpí kultúrnou podvýživou: riešiť kultúrne, vedecko-výskumné a popularizačné aktivity súvisiace s kaštieľom Betliar, hradom Krásna Hôrka a mauzóleom v Krásnohorskom Podhradí, ktoré spravujeme. Nadácia VÚB svojimi aktivitami zameranými na obnovu historických objektov a umeleckých diel na Slovensku dáva mnohým vlastníkom a správcom nádej a pocit spolupatričnosti, že na „ich“ pamiatke záleží a že v starostlivosti o ne nie sú sami,“ uvádza v poďakovaní za doterajšiu ako aj aktuálnu podporu pri príležitosti jubilea Nadácie VÚB Tímea Mátéová, riaditeľka Múzea Betliar, ktoré spadá pod Slovenské národné múzeum.

Otvoriť galériu

Nadácia VÚB má cit nielen pre historické ale aj súčasné umenie. Jedným z jej najdlhšie fungujúcich programov je súťaž Maľba. „Nadácia VÚB už takmer dve desaťročia zásadným spôsobom vstupuje do diania na domácej výtvarnej scéne. Výsledky súťaže Maľba sú dôležitým referenčným bodom, ale neraz aj odrazovým mostíkom pre mnohé mladé maliarky a maliarov. Dokonca majú potenciál meniť životy, verím, že výhradne k lepšiemu.“ hodnotí Nina Gažovičová, odborná poradkyňa súťaže Maľba, historička umenia z Aukčnej spoločnosti SOGA a pokračuje: „Rozhodnutia medzinárodnej poroty prinášajú domácemu prostrediu potrebnú konfrontáciu so zahraničím, ale aj názor, ktorý je všeobecne akceptovaný a vlastne aj nespochybniteľný. A to je v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Hľadať v našom prostredí také cesty podpory, ktoré sú nezávislé od osobných preferencií či kontaktov. A to sa Nadácii opakovane, roky darí. V tom vidím najvýznamnejší vklad celého snaženia.“

Otvoriť galériu

Viac príbehov, ktorých súčasťou sa stala Nadácia VÚB, nájdete na stránke www.nadaciavub.sk, v online magazíne Srdcovky a tiež enviropodcaste Atlas.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Šokujúci nález v tele pacienta! Našli mu tam živého tvora: Ako sa tam dostal?!
MHD začína využívať čoraz viac cestujúcich.
Dráma v bratislavskej MHD: Muž škrtil ženu priamo v autobuse!
Bámján je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO (ilustračné foto).
V známej turistickej lokalite zahynuli traja zahraniční turisti
(ilustračné foto)
Chlapec († 5) sa na dovolenke vykradol z izby, keď rodičia spali: Desivý koniec! Ako sa to mohlo stať?
Robert Kaliňák vo videu ohľadom aktuálnej situácií na Slovensku.
Robert Kaliňák sa vyjadril k situácií na Slovensku: Cesta k zmieru nevedie cez falošnú politickú korektnosť
Hudobná legenda Paul McCartney
Paul McCartney má dôvod na oslavu: To, čím sa pýši, nemá žiaden hudobník v Británii
Britský kráľ Karol III.
Karol III. oznámil prvú zahraničnú cestu po liečbe rakoviny: Jeho návšteva bude symbolická
Na snímke minister obrany SR Robert Kaliňák.
Tempo štátu sa nemôže podľa Kaliňáka zastaviť: Uskutoční sa mimoriadne zasadnutie vlády! Čoho sa bude týkať?
Foto
Cenné podpisy pre Slovan! Kucka a Weiss ml. pokračujú v belasom drese
(ilustračné foto)
Rakovinu pľúc môže odhaliť tento jednoduchý TEST! Potrebujete na to len svoje prsty
Bazilika sv. Petra je srdcom Vatikánu (ilustračné foto).
Vatikán novým dokumentom vzbudil vášne: Normy, ktoré tu doteraz neboli
Ctibor na sociálnej sieti ukázal rozprávkový kurín, ktorý pripravil svojim sliepočkám.
FotoVáš Tip
Ctibor má doma rozprávkový kurín: Videli ste už niečo podobné? Jeho sliepky si žijú v parádnom luxuse!