Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.11.2023 00:00 | Nové Časy | Financie
Sponzorované

ADELI Strihací maratón SILA PRIATEĽSTVA dokázal, že priateľstvo dokáže hojiť rany osudu

9 hodinovým maratónom „vystrihali“ rehabilitáciu pre Jerguša.

„Ja veľmi rada pomáham, a keď môžem čo i len kúskom prispieť, vždy to urobím. Bol to krásny aj náročný deň a som rada, že som mohla aspoň takto pomôcť Jergušovi. Teší ma, že vieme s kolegami a formou Wella Professionals takto spojiť sily!“ – takto bezprostredne zdieľa svoje pocity po pracovnej nedeli v ADELI kaderníčka Barborka Škvarčeková z Bratislavy a dopĺňa: „Pekné na tom je, že za nami prišli aj ľudia, ktorí sa liečia v ADELI a dali sa ostrihať, aby prispeli Jergušovi na rehabilitácie“.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nadácia ADELI

Tretíkrát sa už v Piešťanoch uskutočnilo podujatie, ktoré na Slovensku nemá páru. Skupina kaderníkov a vizážistiek od rána do večera drží v rukách nožnice, hrebene, fény a šminky,  v priestore kongresovej sály v Adeli sa šíri príjemná vôňa šampónov, lakov na vlasy a sladkých rúžov. V desiatkach vznikajú nádherné účesy, upravené dámy (a aj páni) sa vďačne fotografujú pred ADELI stenou. Nejde však ani tak o krásu zovňajšku, ako o krásu duše. Krásni ľudia spájajú každoročne na ADELI Strihacom maratóne svoje priateľstvá pre dobrú vec: finančnú zbierku na rehabilitáciu. V roku 2019 strihali nožnice o dušu za mladého muža po dopravnej nehode Gabriela Rošáka, v minulej sezóne sa podporoval vývoj Filipa Ficeka.  Tento rok sa pomoc zamerala opäť na dieťa, predčasne narodeného Jerguša Valacha. Synček hokejistu Juraja Valacha je po ockovi bojovník a obdivuhodná je i disciplína starých rodičov, ktorí s neuveriteľnou láskou a nasadením prebrali bremeno výchovy predčasne narodených dvojičiek.

Že ide o podujatie s obrovským nábojom dobra netreba dokazovať. Účastníčka, Ivetka Pačaiová napísala na sociálne siete: „Môj pocit z tohto ročníka Adeli Strihacieho maratónu je nezabudnuteľný, je to silný zážitok robiť niečo, čo má hlboký zmysel. Zažila som tú neskutočnú energiu, ktorá vzišla z chuti ľudí, pripravených spojiť sa a podporiť dobrú vec...som hrdá, že som bola súčasťou tohto podujatia už tretíkrát!“

Otvoriť galériu
Zdroj: Nadácia ADELI

Tak ako po minulé roky sa na záver vyčerpávajúceho dňa ADELI Strihacieho maratónu verejne a priam divadelne preštikol zámok na pokladničke charitatívnej zbierky! Suma presiahla 3800 Eur! Navyše sa k dobru veci pridala aj Wella Professionals krásnou sumou 2000 Eur. Jej ambasádorka v ADELI pani Henrieta Ričány hovorí: „Uvedomujeme si záťaž, ktorú prežívajú rodiny, vychovávajúce dieťa so špeciálnymi potrebami. Po mnohých charitatívnych aktivitách v Čechách sme sa rozhodli pomôcť aj na Slovensku. Cítime úprimne a reálne účasť s ľuďmi, ktorí z vlastných zdrojov musia zabezpečiť rehabilitačnú starostlivosť, ktorú deti ako Jerguš potrebujú“. A prišla aj dojemná reakcia od hokejistu Juraja Valacha: "Chcem sa v mene celej rodiny veľmi pekne poďakovať za toto krásne gesto, ktoré sa dostalo mojej rodine." - píše do ADELI odkaz pre všetkých zainteresovaných Jergušov otec. Pokračuje: "Predovšetkým je to gesto smerom k môjmu ťažko postihnutému chlapcovi Jerguškovi, ktorý má pred sebou náročnú cestu. Vďaka všetkým dobrým ľuďom, účastníkom strihacieho maratónu a ľuďom, ktorí prišli s touto myšlienkou! Vďaka všetkým bude mať Jerguško zasa o niečo ľahší boj s touto celoživotnou diagnózou. Patrí Vám obrovská vďaka a verím, že sa tieto dobré skutky minimálne raz každému v živote vrátia!"

Otvoriť galériu
Zdroj: Nadácia ADELI

Po nádherných slovách už len pripájame vzdanie vďaky tímu ADELI Medical Center pod vedením organizátorky podujatia pani Claudii Poidock. Poďakovanie patrí všetkým kaderníkom, ktorí „zamakali“ v maratónskom nasadení: Lukáš Očenáš z Košíc, autor myšlienky, veľký inšpirátor a motivátor síl priateľstva, Peter Gašpar z Nitry, Mária Krpelanová z Prievidze, Barbora Škvarčeková, Júlia Sukuba a Erika Gombošová z Bratislavy ako aj Ingrid Tertinská z Michaloviec a Marianna Turíková z mesta Humenné. Obrovská vďačnosť patrí o z Mary Kay, make-up artistkám a vizážistkam, ktoré s gráciou a nonšanlanciou dotvorili nádherné strihy!

Jerguško sa narodil v 25. týždni tehotenstva a vážil 810 gramov. Spolu s jeho sestričkou Amálkou sa ich podarilo zachrániť po tom, ako ich mamička Simona v 22. týždni tehotenstva dostala krvácanie do mozgu a po trojtýždňovom boji o život skonala.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nadácia ADELI

Jerguš si priniesol so sebou ťažkú diagnózu – kvadruparetickú formu detskej mozgovej obrny s nekontrolovateľnými pohybmi, poruchou vzpriamenia a neschopnosťou udržať rovnováhu. Jerguš sa veľmi intenzívnou rehabilitáciou potrebuje naučiť otočiť či posadiť a takisto nie je pravdepodobné (ale ani vylúčené), že bude chodiť. Potrebuje stále trénovať úchop rúk, aby sa jedného dňa mohol samostatne najesť či napiť. Nevie rozprávať a je úplne odkázaný na pomoc druhých. Jeho vnímanie a komunikačné schopnosti treba neustále rozvíjať. Rehabilitácie sú tiež nutné pre predchádzanie následkov jeho imobility, akými môžu byť atrofia svalov a deformácia telíčka a končatín.

Celá rodina príkladne zameriava sily na starostlivosť o Amálku, Jergušovu sestričku – dvojča a o maximálny možný rozvoj Jerguša, zabezpečenie jeho potrieb, špeciálnych pomôcok a celoživotnej terapeutickej pomoci.

Kto by si prial pridať sa k pomoci, môže tak stále urobiť priamo v Občianskom združení UGI rodiny Valachovcov ako aj na účet Nadácie ADELI:
Číslo účtu v Tatra Banke: SK72 1100 0000 0029 4201 1730 Variabilný symbol 7777 alebo priamo na tomto linku
www.nadaciaadeli.sk/pribehy/pomahat-je-dar
Z darov na účet Nadácie ADELI sa od 22.10.2023 sa až dokonca roka bude pripisovať vyzbieraná suma Jergušovi Valachovi na rehabilitáciu v ADELI.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh