Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.09.2023 08:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

Strelec Matej († 32) rozčuľoval susedov už mesiace: Čo si o desivom konaní myslí bývalý kriminalista?

Problémový človek! Matej († 32) bol v Dúbravke neslávne známou osobou. Obyvateľom tejto mestskej časti strpčoval život podľa ich vlastných slov už celé mesiace.

Fotogaléria
16
fotiek v galérii

Na sociálnych sieťach spomínajú, že často búchal v noci petardy, striekal slzotvorný plyn do výťahu či dokonca strieľal po holuboch. Miestni sa naňho sťažovali už viackrát, no  žiadneho zásahu kompetentných orgánov sa nedočkali až do štvrtkového incidentu, keď bol Matej nakoniec usmrtený policajtom. Dalo sa celému hrozivému incidentu predísť?

Otvoriť galériu

O tom, že Matej bol na dúbravskom sídlisku známa firma, svedčí aj množstvo príspevkov v skupinách na sociálnych sieťach, kde ho často opisovali ako muža s kapucňou na kolobežke. „Ľudia na neho volali hliadku, podali trestné oznámenia, no pokračuje to stále. Chodí na kolobežke po Dúbravke a vyhadzuje to pod oknami a stále aj na Fedákovej pri Saratove,“ tvrdil v príspevku z augusta jeden z obyvateľov.

Ďalší sa sťažovali, že Matej striekal slzotvorný plyn vo výťahu, lial ocot do trávy, vyhadzoval kosti vo vrecúšku na zaparkované autá, strieľal na holuby a mnoho ďalšieho. „Žijem v Dúbravke už 11 rokov ale nikdy sa nič takéto nedialo. Treba, aby išli ľudia hromadne podať trestné oznámenie. Inak sa to asi neskončí,“ napísal v auguste nahnevaný obyvateľ Dúbravky.


Mal psychickú poruchu?

Obavy obyvateľov sa napokon v osudný štvrtok stali realitou. Matej si namiesto holubov tentoraz vybral za terče nevinných okoloidúcich, a je len šťastnou zhodou náhod, že nikoho nezabil. Jeho samotného však toto nepochopiteľné konanie stálo život. Podľa bezpečnostného analytika Radovana Bránika sa to tak pritom vôbec nemuselo skončiť, keby kompetentní zasiahli skôr. „V systéme máme veľkú dieru - schopnosť OČTK účinne zasiahnuť proti takýmto osobám, aby ich konanie neeskalovalo. Nehovorím, že páchateľ musel byť nepríčetný, ale evidentne mal nejakú poruchu,“ potvrdil Bránik.

Policajný prezident Štefan Hamran však tvrdí, že Matej mal napriek výtržnostiam s pyrotechnikou čistý register trestov. Priznal však, že z okolia Fedákovej ulice dostali už viacero hlásení. „Ani v jednom prípade nám však neohlásili ani konkrétnu osobu, ani konkrétny byt. Až teraz v auguste nám jedna poškodená oznámila, že by to mohlo byť v tomto byte na tomto konkrétnom poschodí. Osoba, ktorá sa mala dopustiť tohto priestupku, nereagovala na predvolanie,“ vysvetlil Hamran.

Aj mestská polícia eviduje z minulosti oznamy o odpaľovaní pyrotechniky na viacerých miestach v Dúbravke. „Každý prijatý oznam bol hliadkou mestskej polície okamžite preverený. Podozrivá osoba sa však ani v jednej z nahlásených lokalít v čase preverenia oznamov nenachádzala a nebola pri čine pristihnutá ani pri pravidelných preventívnych kontrolách v daných oblastiach. Súvislosť týchto prípadov s tragickou udalosťou z 28. 9. 2023 nemôžeme potvrdiť,“ dodal hovorca Peter Borko.

 

Bol to pomýlený, nešťastný človek

Matej Snopko, bývalý kriminalista

- Súhlasím z hľadiska svojho odborného pohľadu, že tam svoju rolu hrala nielen duševná choroba, ale že sa aj zhoršovala. Nemusí to byť tak, no tento pán možno nezvládal situácie, o ktorých si myslel, že sú kritické, pretože mu rodičia dávali to prvé aj posledné. V takýchto prípadoch zohrávajú svoju úlohu aj drogy a niekedy aj nesplnený životný sen. Napríklad ja, keby som sa nestal kriminalistom, trpel by som celý život, lebo som sa v tejto role odmalička videl. Myslím si, že inštitúcie jasne pochybili z hľadiska faktického, že ďalšiemu konaniu nezabránili a nevenovali mu pozornosť. Otázne je, či pochybili aj z hľadiska zákonného, čo by povedal právnik, či sú zákony, ktoré by spoločnosti a tomuto človeku pomohli. Nebol to žiadny podlý vrah alebo terorista, ale bol to pomýlený, nešťastný človek.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: oand, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andrej Danko (SNS)
Danko sa kontroverzne ozýva už aj u našich susedov: Zúčastnil sa na demonštrácií?! TOTO želá občanom!
Business crime
Čo sa to v Rusku deje? Zadržali už piateho vysokopostaveného vojenského činiteľa
Juraj Slafkovský sa sťažoval v Ostrave na matrace. Vyspal sa v Prahe lepšie?
Foto
Slafkovský nechal emóciám voľný priebeh: Nie som na nikoho nas*atý, ale...
(ilustračné foto)
Špecialista vysvetľuje: 6 znakov, ktoré odhalia KLAMÁRA! Túto OTÁZKU skúste na partnera
Torrential rain causing flood.
POVODEŇ na Gemeri: Niekoľko obcí zaliala VODA! Zasahovať museli hasiči
Varovanie pred búrkami
Počasie na Slovensku nikoho neteší: Celá krajina je v zajatí búrok! SHMÚ vydáva výstrahu
Ilustračné foto
Predpovede na tento rok vzbudzujú veľké obavy: Čakajú nás extrémy a veľké škody!
Ilustračné foto
Mediálni giganti na Slovensku: Kto kraľuje u nás v rebríčku obľúbenosti? Nový prieskum hovorí jasne!
Slovenskí hokejisti po vypadnutí s Kanadou neskrývali sklamanie.
Foto
Slovenskí hokejisti po vypadnutí neskrývali sklamanie: TOTO sú ich prvé slová
Viktor Orbán (vľavo) je politickým spojencom Roberta Fica.
Foto
Orbán po útoku na Fica: Sme spojení s tajnou službou SR, máme informácie o atentáte
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Ako to bude s rezolúciou OSN k bosnianskej Srebrenici? Slovensko vyjadrilo stanovisko! Toto nikto nečakal
Okolie jazera po roku opäť ožilo atmosférou Benátok.
FotoVáš Tip
Vodičovi sa pod Tatrami podarili neobyčajné zábery: Aha, kto striehol pri ceste! A nebol len jeden