Vedci z Ta-lien'u Medical University v Číne tvrdia, že polyfenoly, vláknina a etanol v pive sú kľúčovými zložkami na posilnenie imunitného systému. Podľa ich zistení je pivo, ak sa pije s mierou, účinnejšie ako probiotiká.
"Pivo ako dlho kvasený nápoj je bohaté na mnohé esenciálne aminokyseliny, vitamíny, stopové prvky a bioaktívne zlúčeniny, ktoré sa podieľajú na regulácii mnohých fyziologických funkcií človeka. Polyfenoly obsiahnuté v slade a chmeli piva sú tiež dôležité účinné látky, ktoré pôsobia na črevný mikrobióm oboma smermi. Vďaka transformácii substrátov piva, tvorbe bioaktívnych konečných produktov a prítomnosti mikroorganizmov majú niektoré jeho zložky podobné alebo dokonca väčšie účinky ako probiotiká," uvádzajú autori z Lekárskej univerzity v Ta-lien'u.
Výsledky výskumu boli uverejnené v časopise Frontiers in Nutrition.