Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.09.2023 06:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Líder revivalovej kapely dodnes vie, čo ho na Queen očarilo: Mama mu povedala pamätné slová!

Britská hudobná skupina Queen má po celom svete milióny fanúšikov. Väčšina z nich pesničky obľúbenej kapely počúva, ale nájdu sa i takí, čo ich radi interpretujú. Na Slovensku ich veľa nie je. Queenshow zo Žiliny je však výnimočná. Tento rok kapela vystúpi na festivale vo Švajčiarsku, kde si pripomínajú narodeniny Freddieho Mercuryho. Za vznikom kapely stojí Ján Kukan (37), ktorý so cťou zvláda náročné Freddieho piesne.

Pamätáte si ešte na to, kedy a ako ste objavili Queen?

Úplne presne. 25. novembra 1991 ráno okolo ôsmej. Mal som päť rokov a sedeli sme pri raňajkách, keď sa z rádia ozvala správa, že zomrel Freddie Mercury. Samozrejme, že som nevedel, kto to bol, ale ocina to zaskočilo. Bola to hudba jeho generácie. V ten týždeň začali dávať v televízii klipy a ja som ich pozeral. Páčili sa mi, lebo boli zaujímavé. Ešte som starkej hovoril, koľko je tých Freddiov Mercuryov, jeden má dlhé vlasy, druhý krátke a je fúzatý. Netrvalo dlho a začal som si jeho pesničky foneticky pospevovať.

 

A z Queen sa stala vaša najobľúbenejšia skupina...

Urobil som si gitaru z tatranského profilu, skákal som po posteli a spieval. Už ako päťročný som chodil na hodiny akordeónu, ale to nie je práve nástroj spojený s populárnou hudbou. Rodičia ma neskôr prihlásili na gitaru. Keďže som už hodiny hrania na jednom nástroji navštevoval a brat sa neučil hrať ani na jednom, chodil som tam s plačom. Mamina mi však povedala: „Uvidíš, možno raz budeš rád, že sme ťa prihlásili aj na gitaru!“ Po pár týždňoch učenia a hrania známych piesní som pochopil, že ma gitara naozaj baví a tento nástroj je vyslovene ušitý na populárnu hudbu. No a Brian May s jeho jedinečnou gitarou a so štýlom hry bol pre mňa vzorom. Samozrejme, že som sa hneď snažil hrať s mincou ako on, aby som dosiahol ten krásny „kvínovsky“ cinkavý tón.

Kedy sa detská zábava zmenila na niečo vážnejšie?

Prvú kapelu som mal už na gymnáziu. Hral som na gitare a spieval. Hrávali sme všeličo, v kapele sa vystriedali viacerí chalani. Postupne sa partia ustálila a vyprofilovali sme sa tak, že sme hrali iba Queen.

 

Zmaturovali ste na cirkevnom gymnáziu. Kam viedli vaše kroky?

Medzitým život išiel ďalej a vyštudoval som na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského fyzioterapiu. Lenže so spevom a s kapelou som to myslel vážne a chcel som mať aj hudobné vzdelanie. Rozhodol som sa pre mimoriadne štúdium spevu na bratislavskom konzervatóriu.

 

Po vysokej škole ste sa venovali fyzioterapii, ale ani spev nešiel bokom.

Po vysokoškolskom štúdiu som išiel pracovať do nemocnice na Kramároch a cez víkendy sme s kapelou ďalej koncertovali. Prišiel však deň, keď som si uvedomil, že oboje už nestíham. Žil som v Bratislave, mal som mladú rodinku a s manželkou sme sa chceli usadiť v Žiline. Jedného dňa sme sa rozhodli, že tak aj urobíme, a ešte počas materskej sme sa presťahovali.

 

Čím je Queenshow iná, než ostatné revivalové kapely? Ako berie Juraj názory neprajníkov? Existuje sen, ktorý by si ešte rád splnil?

Viac sa dočítate v Novom Čase Nedeľa!

Titulka 3.9.2023
Zdroj: Nový Čas

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Hasiči zasahujú pri vážnej nehode neďaleko Starej Ľubovne: Hlásia viacero zranených vrátane detí
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!
Po ukrajinskom zásahu sa zrútila budova v Belgorode.
Mimoriadne smutné následky ukrajinského ostreľovania: Medzi obeťami útoku je aj malé bábätko
Woman feeling hot and trying to refresh in summertime heat
Chladíte sa v noci ventilátorom? Okamžite prestaňte: Môže to narobiť poriadne problémy
Na snímke nepálsky horolezec Kami Rita.
Rekordér takmer každý rok vystúpi na Mount Everest: Ďalší úspech na konte! Prekvapí vás, prečo to robí
(ilustračné foto)
Obľúbené dovolenkové destinácie spravili rázny krok: Za TOTO vám hrozí pokuta!
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce
(ilustračné foto)
KVÍZ: 10 faktov zo zvieracej ríše, ktoré zvládnu len tí najlepší! Trúfate si?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Head shot frustrated middle aged mature retired woman with walking disability holding hands on wooden stick, looking in distance, feeling lonely at home or suffering from depression, ageing concept.
„Nový“ Alzheimer vás vystraší: Riziko je obrovské! Prevratné zistenie vedcov