Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.08.2023 12:00 | Správy | Domáce správy

Slovensko má za sebou dva roky zdražovania: Dokedy budú ceny v obchodoch stúpať?

Takmer dva roky neustáleho zdražovania! Takto strašidelne to vyzerá, keď sa pozrieme do našich košíkov v potravinách, ktoré vyťahujú spolu s bývaním najviac peňazí z našich peňaženiek. Dobrou správou je, že ceny už niekoľko mesiacov klesajú. Napriek tomu sme stále, čo sa inflácie týka, na chvoste EÚ a o 2 % inflácii, aká je v niektorých krajinách, môžeme len snívať. Čo zlacnelo za posledný rok najviac, čo, naopak, zdraželo a aké sú prognózy vývoja?!

Medzimesačne klesli ceny v 4 z 12 hlavných sledovaných skupín domácností. Najvýznamnejší vplyv na pokles cien v porovnaní s júnom malo zlacnenie potravín o 0,7 %. „To bolo ovplyvnené poklesom cien mlieka, syrov a vajec o 2,1 % a tiež zeleniny o 4,9 %. Medzimesačne zlacneli aj chlieb a obilniny, ako aj ovocie,“ píše sa v správe Štatistického úradu (ŠÚ) SR. Letné mesiace priniesli aj zlacnenie nealkoholických nápojov, tento rok za týmto trendom však nestálo tradičné zlacňovanie minerálnych vôd a štiav, ale pokles cien kávy, čaju, kakaa o 0,6 %.Výraznejšiemu medzimesačnému poklesu cien potravín zabránili stále ešte mierne rastúce ceny mäsa, olejov a tukov pod vplyvom vyšších cien masla.

Otvoriť galériu

Dole nás ťahali aj výpredaje

K poklesu cien prispeli aj sezónne výpredaje odevov a obuvi, ktoré klesli medzimesačne takmer o 2 %. O 0,5 % zlacneli aj telové a opaľovacie mlieka, hygienické vreckovky a plienky. Druhý mesiac po sebe klesli aj ceny v odbore bývanie a energie, medzimesačne o 0,2 %. Slovákov však nemilo prekvapil stúpajúci trend vývoja cien pohonných látok, ktorý sa premietol aj v mestskej a prímestskej osobnej doprave. „Drahšie o takmer 7 % nás vyšli aj organizované dovolenky,“ uvádza sa v správe. Kým priemer inflácie v EÚ je okolo 5 %, na Slovensku je to raz toľko.

Otvoriť galériu
Inflácia v EÚ
Zdroj: anc

Drahá zelenina a cukor

V medziročnom porovnaní máme ceny vyššie o 9,7 %. Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú stále ceny potravín s nealko nápojmi, ktoré spolu s bývaním a energiami tvoria dve najvýznamnejšie položky vo výdavkoch domácností. Dynamika rastu cien potravín spomaľuje už 4 mesiace, v júli boli oproti minulému roku drahšie o 16,5 %. „Viac ako 20 % rast cien pretrval už len pri zelenine a váhovo menej významných zložkách - pochutinách, cukre, džeme a cukrovinkách,“ uviedli analytici ŠÚ. V praxi to znamená, že ten istý 100-eurový nákup, ktorý ste urobili minulé leto, vyjde teraz na 116 eur.

Otvoriť galériu

Pokles od budúceho roka

Ako doplnil analytik Národnej banky Slovenska Branislav Karmažin, spomaľovanie rastu cien potravín pokračuje a malo by pretrvať až do začiatku roka 2024. K tomu by mal prispievať priaznivý vývoj cien agrokomodít, energií a výrobných cien potravín pre domáci trh. Ku koncu roka by sa rast cien potravín mal zastaviť a začiatkom roka 2024 by mohli ich ceny medziročne aj mierne poklesnúť. „Aktuálne však ich rast zostáva stále veľmi vysoký, v júli bol 16,5 %, a zasahuje najmä nízkopríjmové domácnosti,“ dodal Karmažin.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Katarína Kurtanská, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bývalý americký prezident Donald Trump.
Zlom v Trumpovej kauze prechovávania tajných dokumentov: Sudkyňa stiahla ruku! Celý proces je v ohrození
Kráľ Karol III. a princ Harry
Veľký zvrat v kráľovskej rodine: Harry sa s chorým otcom Karolom III. nestretne!
Foto
Hudáček o svojich problémoch: Kvôli TOMUTO som nechcel ísť na MS!
Z mladej ženy sa stala vdova len 34 hodín po sobáši.
Foto
Laura si vzala svoju životnú lásku († 25) v nemocnici: Vdovou po 34 hodinách!
(ilustračné foto)
Máte problémy so spánkom? Všetko môže zmeniť táto vec! Riešte to skôr, ako bude neskoro
(ilustračné foto)
Viete, ako správne vykať? Po tomto návode sa už nepomýlite: Dobre čítajte!
Do Benátok zavítala herečka Julianne Moore i i herec Vincent Cassel.
Foto
Svetové hviezdy si vyrazili do Benátok: VÝRAZ mladučkej frajerky Cassela hovorí za všetko!
(ilustračné foto).
Rusi sa obuli do americkej mimovládnej organizácie: Vyhlásili ju za neželateľnú, čo im prekáža?
water drop dripping from the tap and water shortage
Používanie vody podľa pravidiel: Katalánsko pristúpilo k vážnym krokom, po mesiacoh prišla nádej
Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom pení: Uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy je neprijateľné, tvrdia
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí