Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.08.2023 14:02 | Správy | Krimi | Domáce krimi
Video

Hamran prezradil detaily zásahu NAKA: Budete prekvapení, koho obvinili

V rámci akcie Rozuzlenie obvinila polícia viaceré osoby z toho, že boli členmi zločineckej skupiny, ktorá mala sabotovať vyšetrovanie korupčných káuz.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedol policajný prezident Štefan Hamran, obvinenie zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny vzniesli riaditeľovi Slovenskej informačnej služby Michalovi Aláčovi, jeho predchodcovi Vladimírovi Pčolinskému, podnikateľovi Petrovi Koščovi, bývalému príslušníkovi NAKA Jánovi Káľavskému a expríslušníkovi SIS Martinovi Ciriakovi, ktorého aj zadržali. Ako podozriví boli zadržaní aj policajti Jozef Khandl a Michal Vyšváder.

Zároveň Národná kriminálna agentúra prípad spojila s ďalšou trestnou vecou, kde je obvinený riaditeľ Národného bezpečnostného úradu Roman Konečný a takisto bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský.

„Zločinecká skupina nevykonávala svoju činnosť vo verejnom záujem ale v záujem členov skupiny," povedal Hamran s tým, že jej cieľom bolo sťaženie alebo zmarenie vyšetrovania korupčných trestných činov. Skupina podľa policajného prezidenta diskreditovala vyšetrovateľov NAKA, zbavovala zodpovednosti obvinených a skresľovala informácie. Do tejto oblasti podľa Hamrana spadá aj medializovaná správa o údajnom manipulovaní vyšetrovaní korupčných káuz z dielne SIS.

Snahu účelovo vyvolať zdanie nezákonného postupu vyšetrovateľov NAKA a spochybniť vyšetrovanie kauzy Očistec vyšetrovala pôvodne skupina okolo Jána Čurillu. Ako priblížil Hamran, trestné konanie zastavil generálny prokurátor. Prípad prevzala iná skupinka zo zložky Stred NAKA. "Dospeli k tomu istému záveru, že v tejto krajine sa kradlo, v tejto krajine sa korumpovalo a korupcia bola prítomná na najvyšších miestach. Dospeli k záveru, že polícia bola unesená, boli tu politické nominácie, Policajný zbor nebol riadený prezidentom, ale oligarchami," komentoval Hamran. Nové trestné stíhanie sa začalo v apríli 2022.

Vyšetrovatelia podľa Hamrana doteraz vo veci uskutočnili 20 výsluchov svedkov a tiež výsluch utajeného svedka. „Samotný vyšetrovací spis má päť zväzkov, 1 200 strán, sedem utajovaných a neutajovaných príloh," uviedol šéf polície. Zároveň povedal, že niektorí obvinení sú momentálne na dovolenke, preto neboli zadržaní. „Niektoré osoby už komunikujú s políciu. Niektoré nám prisľúbili, že prídu,“ povedal Hamran. Dodal, že jeden z obvinených nekomunikuje a je „niekde stratený“.

Polícii sa nepodarilo zadržať všetky osoby, ktoré mala v úmysle. Ako načrtol Hamran, niektoré kľúčové osoby sú na dovolenke, niektoré už komunikujú s políciou, jedna osoba nekomunikuje, je stratená a dohľadáva sa. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ilustračné foto
Tieto zásoby krvných skupín sú hraničné! Ak môžete, pomôžte: Stačí spĺňať tieto požiadavky
Žadan je uznávaný prozaik, básnik a spevák.
Foto
ŠOK! Známy spevák vstúpil do ukrajinskej armády: FOTO, ktoré hovorí za všetko
Close-up of senior woman's hands holding her walking sticks. Selective focus on hands and sticks.
Dôchodkyňu takmer na smrť vydesili: Nechutný krok podvodníkov! Prišla o veľký obnos peňazí
Pri kontrole na cestách BBSK uložili dvom motocyklistom pokutu 800 eur.
Veľká kontrola na banskobystrických cestách: Nevyhla sa ani motocyklistom! Vysolili poriadne prachy
ilustračné foto
Otrasný nález len kúsok od Bratislavy: Z vody vytiahli zviazanú mŕtvolu!
Na snímke hasiči stoja vedľa dvoch vlakov po zrážke v Pardubiciach 6. júna 2024.
AktualizovanéFoto
Prešiel vlak na červenú?! Nové informácie o strašnej zrážke v Pardubiciach: Podarilo sa identifikovať dve obete
Muža z dôvodu podozrenia zo spáchania protiprávneho konania policajti zadržali a eskortovali na príslušné policajné oddelenie.
V Petržalke to vyzeralo nebezpečne: Na železničnej stanici sa mal pohybovať chlap so zbraňou!
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
Vojaci NATO na Ukrajine?! Šéf aliancie sa vyjadril jasne: Pre spojencov má výzvu
Medzi dievčatami to vrie aj po skončení šou.
Foto
Stanka vs. Júlie: VOJNA sokýň z Ruže pre nevestu! Drsné ODKAZY aj po skončení šou
Kandidát na prezidenta USA Donald Trump.
Zasahoval do volieb? Súdny proces s Trumpom sa odkladá: Zvláštne, čo je za tým
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková.
Dolinková avizovala najbližšie plány ministerstva: Týkajú sa transplantačného programu
(ilustračná foto)
Dopravné obmedzenia v hlavnom meste: Budúci týždeň už tadiaľto neprejdete!