Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.08.2023 00:00 | PR články
PR článok

Viete, ktorý obchod rozmýšľa ekologicky?

Možno vás to prekvapí, no podľa prieskumov nákupmi tovarov dennej spotreby strávime priemerne 2-3 hodiny týždenne, teda viac ako 100 hodín ročne. Ak chceme šetriť čas, okrem iného pomáha mať svoju obľúbenú predajňu čo najviac po ruke.

Nákupy za pár minút, široká ponuka čerstvého ovocia, zeleniny a pečiva aj slovenského mäsa či lokálnych výrobkov od domácich dodávateľov. Vybavíte ich v každej zo 77 predajní Kaufland po celom Slovensku. Otvoriť novú predajňu však nie je vôbec jednoduché. Kaufland svoje stavby realizuje ohľaduplne voči životnému prostrediu a prírodným zdrojom. Dnes už totiž nestačí, aby bol obchodný reťazec iba miestom, kde sa predávajú potraviny. Dôležitý je tiež jeho šetrný prístup k planéte, ako aj hľadanie a používanie ekologických riešení. Od podlahy až po strechu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Takto vyzerá trvalo udržateľná predajňa

„Pri výbere lokality pre stavbu novej predajne nám záleží aj na tom, aby sme nezaberali polia či zelené plochy, kde by sme mohli narušiť prirodzenú biodiverzitu alebo vzhľad krajiny. Aj preto sa zameriavame na pozemky, ktoré už boli v minulosti zastavané,“ hovorí František Vojčík, vedúci oblasti Projekty a nehnuteľností v spoločnosti Kaufland Slovensko.

Ohľaduplnosť voči okoliu si môžete všimnúť už na parkovisku pred predajňami. Na spevnenie jednotlivých vrstiev Kaufland pri stavbe nových predajní využíva vybúranú sutinu. Tá zvyčajne ostáva z pôvodných objektov, a takto neskončí na skládke, ale stáva sa opäť užitočnou.

Časť chodníkov zase vzniká v spolupráci so slovenskou lokálnou dielňou. Recyklovateľnú PVC dlažbu v nej vyrábajú z káblových zväzkov. Jej obrovskou výhodou je, že je trvalo udržateľná a prakticky nezničiteľná. Na rozdiel od klasického betónu. „Pri betónovej dlažbe sa čiastočky po čase začnú olupovať, napríklad po posypovej soli v zime. PVC dlažba odolá všetkému, navyše je mäkká a teplá, a chôdza po nej má benefity aj pre naše zdravie,“ vysvetľuje F. Vojčík.

Pokiaľ máte radi „eko vychytávky“, pred logistickým centrom a 13-timi predajňami na vás čakajú nabíjačky na elektrobicykle a elektromobily. A ďalšie budú pribúdať. Všimnite si tiež hmyzie domčeky pred vybranými predajňami. Podporujú prirodzenú biodiverzitu na miestach, kde sa drobnému hmyzu a opeľovačom zvyčajne veľmi nedarí.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Aké zelené riešenia nájdete v Kauflande?

Obľúbený reťazec využíva 100 % zelenej energie.
Prvá predajňa s fotovoltickým systémom, ktorý dokáže znížiť ročnú spotrebu externej energie o približne 15 až 20 %, bola otvorená v roku 2021. Odvtedy tento systém pribudol na strechách ďalších dvoch predajní aj centrálneho skladu.
Kde sa dá, umiestňuje špeciálne zelené strechy, aby zlepšil kvalitu ovzdušia v okolí predajne. Zelená strecha tiež vytvára príjemnú klímu pre zamestnancov a zákazníkov.
Tí nakupujú výlučne pod LED osvetlením, ktoré pomáha znižovať tvorbu emisií CO₂ až o 3 500 ton ročne.
Novopostavené Kaufland predajne sú maximálne samostatné vo vykurovaní aj ochladzovaní svojich priestorov. Vykurovanie i chladenie priestorov zabezpečuje kombinácia opätovného využívania odpadového tepla z priemyselného chladenia a tepelných čerpadiel. A výsledok? Až 80 % potrebného množstva tepla si predajňa vyrobí z vlastných zdrojov.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

„V našich predajniach a v logistickom centre používame moderné a energeticky efektívne technológie. Napríklad pri priemyselnom chladení využívame prírodné a ekologické chladivá, ktoré majú čo najmenší dopad na životné prostredie,“ menuje na záver vedúci oblastí Projekty a nehnuteľností, Kaufland Slovensko.

A ešte zopár čísel. Medziročne spoločnosť znížila svoju celkovú spotrebu energie o takmer 2,5 %, čo je viac ako 3 milióny kWh. Pre lepšiu predstavu, toto množstvo zodpovedá priemernej ročnej spotrebe 1200 slovenských domácností. O 23,5 % tiež klesla spotreba tepla. Spotreba plynu, ktorý sa v súčasnosti odporúča používať čo najmenej, sa ponížila o takmer 17 %.

To všetko napriek skutočnosti, že jej na Slovensku pribudli ďalšie tri obchodné domy. Aj preto sa pri vašich nákupoch môžete spoľahnúť, že inovatívne riešenia majú pod Kaufland strechou vždy prednosť.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Európsky parlament v Štrasburgu
Vzdala to! Jedna kandidátka odstúpila z boja o europarlament
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistkaThunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Hrozivá správa od Svetovej zdravotníckej organizácie: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni
Foto
Slováci už dorazili do Ostravy! Pozrite si prvé FOTO z dejiska šampionátu
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Chodkyňu v Pezinku zrazilo auto, skončila v nemocnici: Polícia hľadá svedkov!
Polícia zverejnila video zo zadržania mladého chlapca.
Polícia zverejnila video zo zadržania 14-ročného chlapca: Mal nahlásiť bombu na škole!
Na prvý pohľad bežná križovatka sa zmení na nehodový úsek. Cyklisti, šoféri či motorkári si tu musia dávať obzvlášť pozor
Prekliata križovatka! Toľko nehôd na jednom mieste ste nevideli: Vedeli by ste cez ňu prejsť?
(Ilustračné foto)
Zbadali ste na dieťati vyrážku? Takto zistíte, či je dôvod na paniku: Jednoduchý trik!