Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.07.2023 20:51 | Správy | Zahraničné správy

Poľsko to hovorí na plné ústa: Bezpečnosť hranice s Bieloruskom je našou prioritou

Zaistenie bezpečnosti na hraniciach s Bieloruskom je hlavnou prioritou poľskej vlády. Povedal to vo štvrtok predseda poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a vicepremiér Jaroslaw Kaczyňski. Vyjadril sa tak počas návštevy pohraničnej oblasti, TASR o tom píše podľa správ agentúr AP a DPA.

Kaczyňski pri návšteve v obci Kodeň povedal, že hranica s Bieloruskom sa stala nebezpečnejšou vzhľadom na vojenskú prítomnosť Ruska na bieloruskom území.

Do Bieloruska prišli za posledný mesiac tisíce žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny. Kremeľ tiež tvrdí, že do tejto krajiny presúva aj niektoré zo svojich jadrových zbraní krátkeho doletu.

"Chceme to povedať jasne: Robíme všetko, čo je potrebné, a postačuje nám to na to, aby sme ľahko odrazili akékoľvek potenciálne provokácie či agresívne kroky (zo strany Bieloruska)," povedal Kaczyňski.

Poľská pravicová vláda postavila vlani pozdĺž časti svojej hranice s Bieloruskom vysokú bariéru s cieľom zastaviť tak narastajúcu nelegálnu migráciu z krajín Blízkeho východu a Afriky, ktorú podľa Varšavy organizuje Minsk a Moskva v snahe destabilizovať EÚ.


Bezpečnosť na tejto hranici bola posilnená - nasadili tam stovky ďalších príslušníkov poľskej pohraničnej stráže a ozbrojených síl. Humanitárne organizácie aj pohraničná stráž však tvrdia, že tam stále dochádza k občasným ilegálnym prechodom migrantov cez hranicu.

Kaczyňski označil migračnú vlnu za "útok", ktorý podľa jeho slov "pokračuje, (hoci) v oveľa menšej miere", no môže sa kedykoľvek opäť zhoršiť vzhľadom na prítomnosť vagnerovcov. Dodal, že bezpečnosť hranice je prioritou poľskej vlády, ktorá chce okrem iného postaviť aj viac pohraničných zábran.

DPA pripomína, že od vlaňajška bolo 5,5-metrovým oceľovým plotom ohradených už 186 km z približne 400-kilometrovej hranice, ktorú má Poľsko s Bieloruskom. AP pripomína, že Poľsko okrem toho hraničí aj s ruskou exklávou Kaliningrad.

Oblasť pri hraniciach s Bieloruskom vo štvrtok navštívili aj poľský premiér Mateusz Morawiecki, minister obrany Mariusz Blaszczak a minister vnútra Mariusz Kamiňski, približuje DPA. Blaszczak sa stretol aj s vojakmi slúžiacimi v pohraničnej dedine Polowce. Upozornil na to, že Rusko v celých svojich dejinách predstavovalo hrozbu pre svojich susedov.

"Preto sú poľskí vojaci prítomní na východe našej krajiny, preto sa tam tvoria nové armádne jednotky... aby sme zabránili Rusku v (prípadnom) rozhodnutí vstúpiť do Poľska," povedal Blaszczak.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Young couple man and woman at home kitchen. An alcoholic man drinks vodka, a woman covers her face with her hands and cries. Family quarrel, addiction problem
Neviete skoncovať s alkoholom? Myslite na svoje zdravie! Skúste doma tento TRIK
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Polícia eviduje desiatky prípadov schvaľovania trestného činu: Takto sa vyjadril minister vnútra
Foto
Hral za veľkoklub, skončil predčasne a konvertoval na islam: Exfutbalista teraz zarába milióny!
(ilustračná foto)
Situácia sa pohne vpred, rátajte však s obmedzeniami: Tento bratislavský most je v kritickom stave
Po atentáte na premiéra sociálne siete vybuchli nenávisťou.
Žilinka informoval o desivom skutku: Hrozné čo vykrikoval Ivan na premiéra! Boli zlovestné slová potrestané?
Čviriková Hriadelová (49) sa počas moderovania športu ukázala v sýtoružových odvážnych šatách.
FotoVáš Tip
Karol zapol športové správy, o chvíľu musel lapať po dychu: Čviriková Hriadelová vytasila bomby v nadupadom dekolte!
(ilustračné foto)
Aktualizované
Po streľbe na Roberta Fica sa výkon policajtov výrazne zvýšil: Kontrolujú tieto miesta
Robert Fico a Robert Kaliňák (vpravo) sú dlhoroční stranícki spolupracovníci.
Vicepremiér Kaliňák: K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (vľavo) odmieta, že by pri tomto útoku zlyhali bezpečnostné zložky.
Aktualizované
Atentát na Fica: Mohlo by byť s páchateľom všetko inak? Na toto upozorňuje Šutaj Eštok
Ebráhím Raísí.
Aktualizované
Mimoriadna situácia pre Irán: Jeden z prezidentských vrtuľníkov havaroval!
Vodič opakovane prekročil povolenú rýchlosť.
Nepoučiteľný cestný pirát: Od dupnutia na plyn ho neodradila ani mastná pokuta!
Foto
Tréner Ramsay reaguje na kritiku: Mňa to netrápi, lebo to tak nefunguje