Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.07.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Dajte si v lete pozor na vykrádačov bytov, radí poisťovňa

Vlámania a lúpeže v bytoch a domoch nie sú len príbehy z filmov. Ako potvrdzujú údaje poisťovne KOOPERATIVA, práve počas dlhších letných dovoleniek môžu neželaných návštevníkov priťahovať opustené príbytky.

Celkové plnenie škôd, ktoré spôsobili vykrádači bytov a domov, sa podľa údajov Kooperativy za minulý rok vyšplhalo až do výšky takmer 16-tisíc eur a priemerná výška škody bola na úrovni okolo 640 eur. Tá zhruba zodpovedá napríklad niekoľkým, doma bežne používaným elektronickým zariadeniam či šperkom.

Ujmy nie sú iba finančné

Aj spomínaná suma môže pre rodinu predstavovať vážne finančné zaťaženie. Nehovoriac o tom, že okrem materiálnych strát má vykradnutý byt vážne psychologické dôsledky pre obeť, ktorá často trpí strachom a pocitom narušenej bezpečnosti. A dopady môžu byť aj emocionálne, ak bol ukradnutý vzácny predmet, napríklad dar od milovanej osoby či pamiatka na niekoho blízkeho.

Kedy dochádza najčastejšie k vykrádaniu?

Údaje zo štatistík odhaľujú sezónnu variabilitu v prípadoch vykrádania bytov. „Najviac prípadov býva zvyčajne nahlásených v januári a apríli, no výnimkou nie sú ani letné mesiace. Takýto výskyt prípadov môže byť spojený s viacerými faktormi, ako je zvýšená neprítomnosť obyvateľov počas dovoleniek či horšia ekonomická situácia, ktorá môže viesť k zvýšeniu trestnej činnosti,“ uvádza Silvia Nosková Illášová, hovorkyňa poisťovne KOOPERATIVA.

Otvoriť galériu

Pomôžu bezpečnostné dvere a kamerové systémy

Existuje niekoľko spôsobov, ako zvýšiť bezpečnosť nášho domu či bytu. Mechanické zabezpečenie okien – či už bezpečnostnou fóliou, alebo vonkajšími roletami – patrí medzi prvé zábrany, ktoré dokážu skomplikovať vstup neželaných návštevníkov. Nepodceňte ani výber kvalitných dverí s certifikátmi, ochránia vás nielen pred krádežou, ale aj v prípade požiaru. Najslabším článkom domu zvykne byť vstup do garáže. Preto je treba myslieť na inštaláciu brány s prevodovkou, zabraňujúcou jej vypáčeniu a nadvihnutiu. Zlodejov môžu rovnako odradiť aj moderné technológie zabezpečovacích systémov – od alarmu, bezpečnostných kamier, telefonického hlásenia majiteľovi až po napojenie na systém centralizovanej ochrany v regióne. Na vytvorení vzájomnej siete spolupráce a obozretnosti sa však môžete dohodnúť aj so svojimi susedmi.

Najväčšou istotou je poistenie

Medzi nezanedbateľné preventívne opatrenia patrí aj poistenie svojej nehnuteľnosti a domácnosti. V prípade vlámania vám pomôže získať späť finančnú náhradu nielen za odcudzené, ale aj poškodené veci. Poistenie bývania Bezstarostný domov sa zíde mať nielen proti vykrádačom bytov, ale aj ako poistku pred ďalšími problémami a udalosťami, ktoré slovenské domácnosti podľa údajov poisťovne KOOPERATIVA pravidelne postihujú.

Pravdepodobnosť, že bude treba dať do poriadku určitú škodu v poistenom byte či dome, pritom s rokmi stúpa. „Keď sa pozrieme na obdobie napríklad štyroch či piatich rokov, toto riziko sa podľa našich skúseností u poistených klientov pohybuje už na úrovni dvojciferného čísla,“ hovorí zástupkyňa poisťovne KOOPERATIVA.

Otvoriť galériu

Čo doma najčastejšie hrozí?

Podľa údajov poisťovne KOOPERATIVA patrí medzi najčastejšie hlásené škody vlastníkmi bytov na Slovensku zatečenie podláh a stropov z vodovodných zariadení, práčky, umývačky či vytopenie od susedov. „Častou poistnou udalosťou v bytoch býva aj vytopenie susedov zapríčinené zo strany klienta, čo kryje poistenie zodpovednosti za škodu na majetku. Problém doma vzniká aj kvôli skratom elektromotorov v spotrebičoch, ktoré sa nezriedka končia požiarom. Ak hovoríme o klientoch, ktorí majú poistený vlastný dom, rizík je, pochopiteľne, omnoho viac,“ približuje za poisťovňu Silvia Nosková Illášová. Tie súvisia najmä s nepriaznivým počasím a živelnými pohromami. Medzi najčastejšie poistné udalosti na rodinných domoch patria zaplavené pivnice a obytné priestory, búrlivým vetrom a búrkami poškodené strechy, ale aj vybavenie záhrad – altánky, záhradné domčeky či bazény.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bujaré oslavy v šatni! Obrovská radosť hráčov Látok: Malá dedinka vyhrala Prezidentský pohár
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Európsky parlament v Štrasburgu
Vzdala to! Jedna kandidátka odstúpila z boja o europarlament
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistka Thunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Hrozivá správa od Svetovej zdravotníckej organizácie: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni
Foto
Slováci už dorazili do Ostravy! Pozrite si prvé FOTO z dejiska šampionátu
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Chodkyňu v Pezinku zrazilo auto, skončila v nemocnici: Polícia hľadá svedkov!
Polícia zverejnila video zo zadržania mladého chlapca.
Polícia zverejnila video zo zadržania 14-ročného chlapca: Mal nahlásiť bombu na škole!
Na prvý pohľad bežná križovatka sa zmení na nehodový úsek. Cyklisti, šoféri či motorkári si tu musia dávať obzvlášť pozor
Prekliata križovatka! Toľko nehôd na jednom mieste ste nevideli: Vedeli by ste cez ňu prejsť?