Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.07.2023 08:00 | Nové Časy | Zdravie
Špeciálny projekt

10 príznakov poškodených kĺbov. Môžu doplnky výživy skutočne pomôcť?

Zdravé kĺby a chrupavky sú kľúčové pre náš pohyb a aktívny život. Veľa ľudí trpí rôznymi problémami kĺbov, ktoré ovplyvňujú kvalitu života.

Ak máte pochybnosti o tom, či sú vaše kĺby poškodené, tu je 10 príznakov, pri ktorých by ste mali spozornieť:

1. Bolesť v kĺboch je jedným z najčastejších príznakov poškodených kĺbov. Môže sa prejavovať ako tupá alebo ostrá bolesť a môže byť horšia počas pohybu alebo zaťaženia.

2. Ak sa váš kĺb zdá väčší ako obvykle, môže to naznačovať opuch. Opuch je často sprevádzaný bolesťou a obmedzenou pohyblivosťou.

3. Cítite, že sa kĺb stáva menej pohyblivým a stuhnutým? Stuhnutosť kĺbov môže byť ďalším príznakom poškodenia.

4. Ak počujete nezvyčajné zvuky, ako je napríklad krčenie, vŕzganie, praskanie, môže to naznačovať opotrebenie chrupavky a poškodenie kĺbu.

5. Ak máte problémy s vykonávaním jednoduchých pohybov, ako sú ohyby alebo nosenie ťažkých predmetov, môže to byť príznakom poškodených kĺbov.

6. Oslabenie svalov okolo kĺbov môže vzniknúť v dôsledku poškodených kĺbov. Slabosť môže viesť k nestabilite kĺbu a ďalším problémom.

7. Ak sa cítite unavení alebo vyčerpaní aj pri ľahších aktivitách, môže to súvisieť s poškodenými kĺbmi.

8. Ak je váš kĺb horúci na dotyk, alebo z neho vychádza nezvyčajné teplo, môže to byť príznakom zápalu a poškodenia.

9. V pokročilých prípadoch môžu poškodené kĺby spôsobiť deformácie, ako sú napríklad zakrivenie alebo zmena tvaru kĺbu.

10. Kĺby môžu viesť k obmedzeniam vo vykonávaní bežných každodenných aktivít, ako sú chôdza, zdvíhanie ťažkých predmetov alebo bežné pohybové činnosti.

Ak sa u vás prejavuje niekoľko z týchto príznakov, je dôležité zvážiť vhodné opatrenia na zmiernenie bolesti a zlepšenie pohyblivosti. Jedným z možných riešení sú kvalitné a vhodné doplnky výživy. Tu však môže nastať problém.

Otvoriť galériu

Ako spoznať ten skutočne kvalitný produkt?

V spleti množstva doplnkov, ktoré sú na trhu, to môže byť niekedy problém. „Zamerajte sa predovšetkým na zloženie a množstvo účinných látok, pozorne čítajte, čo ktorý doplnok výživy obsahuje, radí odborníčka v oblasti ortopédie MUDr. Zmatlíková, ktorá sa dlhodobo venuje problematike vplyvu výživových doplnkov v počiatočných štádiách ostreoartrózy a súvisiacich ťažkostí. „Osvedčené sú komplexné kĺbové výživy, teda kombinácia kvalitného kolagénu typu II a ďalších protizápalových zložiek, dodáva MUDr. Zmatlíková.

Odborníčka vysvetľuje, prečo je práve kolagénu typu II taký skutočne účinný: „Kolagén typu II je hlavnou zložkou chrupavky a zohráva kľúčovú úlohu v jej štruktúre a funkciách.“ Okrem toho je dôležitým faktorom pri tvorbe nových chrupavkových buniek či oprave poškodených tkanív.

S vekom sa produkcia kolagénu v tele znižuje, čo môže viesť k degenerácii kĺbov a rozvoju ochorení, ako je osteoartróza. Preto je doplňovanie kolagénu prostredníctvom stravy alebo doplnkov stravy dôležité pre obnovu a udržanie zdravia kĺbov. „Avšak samotný kolagén nestačí. Vaše kĺby a chrupavky potrebujú ďalšie účinné látky,“ radí popredná odborníčka.

Otvoriť galériu

O ktoré látky ide?

Glukozamín je prírodná zložka chrupavky, ktorá pomáha pri tvorbe a oprave chrupavky. Pretože produkcia glukozamínu sa s pribúdajúcim vekom spomaľuje, jeho dopĺňanie pomáha v boji proti zdravotným stavom súvisiacim so starnutím, ako je osteoartróza.

Chondroitín sulfát je súčasťou tkanív pohybového aparátu, nachádza sa však aj v chrupavke, kde udržuje viskozitu kĺbov, stimuluje mechanizmy opravy chrupavky a inhibuje enzýmy, ktoré chrupavku štiepia. Táto látka sa podieľa najmä na udržaní pružnosti a pevnosti kĺbovej chrupavky, ktorá v priebehu života tieto vlastnosti typicky stráca.

MSM, alebo metylsulfonylmetán, je organická zlúčenina, obsahujúca síru, ktorá je dôležitá pre tvorbu chrupavky a pomáha pri bolestiach kĺbov. Zmierňuje zápaly a redukuje bolesť, podporuje zlepšenie funkcie imunitného systému a pomáha obnoviť zdravé a pevné telesné tkanivo.

„Účinok alternatívnych možností liečby artritíd kolena alebo bolestí pohybového aparátu nie je síce vedecky dokázaný, ale spolu s kvalifikovaným lekárom sa môžete pokúsiť o terapiu výberom najvhodnejšieho doplnku výživy,“ radí ortopedička MUDr. Zmatlíková. Pre účinnú a skutočne komplexnú výživu vašich kĺbov preto odporúča výživový doplnok ŠŤASTNÉ KĹBY, ktorého účinky boli overené klinickými štúdiami. Produkt obsahuje Collavant n2, čo je vysoko kvalitný kolagén typu II, a komplexnú zmes účinných a protizápalových látok.

Len čitatelia Nového Času teraz získajú extra výhodnú cenu pri objednávke, a to s použitím zľavového kupónu CAS7KLBY.

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Požiar v Dobročskom pralese: Plamene sa dostali aj do jadra! Čo všetko poškodili?
Asian doctor is using a stethoscope listen to the heartbeat of the elderly patient.
Tri zlovestné varovné signály tichého zabijaka: Môže sa objaviť na nohách
Ilustračné foto
Konferencia Globsec sa tento rok uskutoční v Prahe: Aha, aké budú hlavné témy
Manželia si dali zbohom po 30-tich rokoch spoločného života.
Foto
Babiš má byť zamilovaný ako tínedžer! Opustil ženu kvôli TEJTO krásnej mladej ryšavke?
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Vážne varovanie: V ďalšej obci spozorovali medveďa! Šelma sa pohybovala v zastavanom území
Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky: Tvrdí, že má na to 3 dôvody
 V Lipanoch sa muž pod vplyvom alkoholu snažil ukradnúť auto.
Foto
Ožratý muž chcel ukradnúť auto: Budete sa chytať za hlavu, čo vyvádzal! Prípad ako zo zlého filmu
(ilustračné foto).
Horskí záchranári zasahovali v Malej Fatre: Uviazol tam turista! Čo sa mu stalo?
Ivan Kmotrík ml. s novou posilou
Kmotrík potvrdil koniec problémovej hviezdy: Je to pre nás facka!
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Novinky o mužovi, ktorého pri obci Selce napadol medveď: Utrpel viaceré zranenia
Foto
Žena urobí všetko pre to, aby bola mamou: Partnera však nechce! Kvôli umelému oplodneniu predala aj dom
Drucker plánuje zmeny v školstve.
Drucker plánuje zmeny v školstve: Monitor ako prijímačky na stredné školy? Aha, čo povedal