Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2023 00:00 | PR články
PR článok

Viete, ktorý reťazec sa v technológiách fakt vyzná?

Rukami jeho zamestnancov denne prejde množstvo paliet, plných potravín. Tie treba nielen skontrolovať, ale aj roztriediť, uložiť na správne miesto a rozdistribuovať na predajne. Riadna fuška, čo poviete?

Je jasné, že bez efektívnej logistiky by to Kaufland nemohol stíhať. Pre lepšiu predstavu – ročne jeho logistickým centrom prejde vyše 1,5 milióna paliet. Vozidlá, ktoré zásobujú predajne po celom Slovensku, najazdia viac ako 10 miliónov kilometrov za rok. To je približne toľko, akoby ste 140-krát obišli celý svet! K tomu, aby sme si mohli vždy kúpiť to, čo práve potrebujeme, nám veľmi pomáhajú inovácie a automatizácia.

Vychytávky, ktoré vás prekvapia

Vo februári 2020 Kaufland otvoril novú časť svojho skladu v Ilave s takzvaným automatickým zakladačom. Preberanie paliet je vďaka nemu oveľa rýchlejšie a zvýšila sa aj kapacita skladu, takže netreba hľadať nové priestory. A čo je veľmi dôležité, takýto automatizovaný sklad minimalizuje fyzickú záťaž zamestnancov, čím chráni ich zdravie, a ušetrí im mnoho kilometrov, ktoré by inak museli počas dňa pri svojej práci nachodiť.

Ako to vlastne celé funguje? Predstavme si klasický sklad, v ktorom pracujú zamestnanci s vozíkmi. Reťazec ich doplnil počítačom riadeným žeriavom, koľajnicami a skenermi. Automatizovaná rampa stihne za jednu minútu naskladniť alebo vyskladniť až tri plne naložené palety. Namiesto ručného skenovania, ktoré zaberalo kontrolórom veľa času a energie, skener automaticky nasníma kód so všetkými informáciami o tovare. Kontrolór už len v počítači overí, či je všetko tak, ako má byť, bez zbytočného behania po celom sklade.

Otvoriť galériu

Skontrolované palety ďalej pokračujú po koľajniciach k cieľovým regálom v sklade, kde ich veľký futuristický žeriav prenesie na správne miesto, alebo na rampu, odkiaľ sú distribuované priamo do predajní. No neznie to ako z nejakého sci-fi filmu?

Hoci by sa mohlo zdať, že ľudia čoskoro prídu o zamestnanie, opak je pravdou. Potvrdzuje to aj Riaditeľ prevádzky a SCM, Gabriel Čuka: „Hoci sú stroje čoraz premyslenejšie, údržbu si nevedia urobiť samy. S tou nám pomáhajú šikovné ruky našich kolegov, ktorých na nové technické pozície preškoľujeme. Viacerým z nich sa pracovný život vďaka našim inováciám výrazne zjednodušil.“

Sklad vykurovaný odpadom

O tom, že obľúbený predajca potravín ju logistiku perfektne pod kontrolou, svedčí aj jeho moderný, hlbokomrazený sklad. Teplota v ňom dosahuje -19,5°C. Poviete si, riadna zima! No práve takéto podmienky umožňujú skladovať hlbokozmrazený tovar tak, aby sme sa mohli spoľahnúť na jeho 100 percentnú kvalitu.

Palety sa z mrazeného skladu pomocou špeciálnej nakládky premiestňujú rovno do tzv. „Cool Docku“. Odtiaľ putujú priamo do vychladeného návesu, okamžite a bez čakania. Toto všetko je nesmierne dôležité pre udržanie teplotného reťazca potravín, a to nielen v týchto horúcich dňoch, ale kedykoľvek počas roka.

Tento sklad je, rovnako ako mnohé ďalšie priestory a predajne v Kauflande, vykurovaný odpadovým teplom z chladiacich agregátov. Rekuperácia je v 21. storočí nevyhnutnosťou pre všetkých zodpovedných predajcov, ktorým záleží na ochrane životného prostredia. Vďaka tejto metóde sa doposiaľ nevyužívané odpadové teplo z chladiacich regálov a chladiarenskej technológie stáva užitočným. A dokáže pokryť až 80 percent potrebného množstva tepla!

Otvoriť galériu
Viete, ako Kaufland šetrí energie aj zdravie?

Napríklad plánovaním trás rozvozu – pokiaľ sa urobí efektívne, automaticky sa znižuje uhlíková stopa.
Vďaka aplikáciám a dobre nastaveným procesom majú jeho zamestnanci podrobný prehľad o tom, čo v predajniach treba doplniť, kde sa chýbajúci tovar nachádza a ako ho čo najkratšou cestou dostať priamo k nám.
Čo je ešte dôležité? No predsa využiť kapacitu nákladných vozidiel naplno! To sa robí tak, že sa rôzne skupiny tovarov nakombinujú, aby sa ich na paletu zmestilo čo najviac.
Efektívnym pomocníkom sú takisto špeciálne skladacie palety. Chránia zdravie zamestnancov, pretože sa z nich ľahšie vykladá tovar. Šetria emisie CO2, prepravné náklady, a tiež spotrebu baliacej fólie. Presnejšie, ide o úsporu 60 ton ročne, ktoré by 12-krát obmotali celé Slovensko.
A keď už hovoríme o ohľaduplnom prístupe k prírodným zdrojom, musíme spomenúť aj fotovoltický systém. Ten sa nachádza aj na streche centrálneho logistického skladu. Fotovoltika tu vyrába elektrickú energiu priamo zo slnečného žiarenia, čím môže ušetriť až 8 percent elektrickej energie potrebnej na prevádzku logistického centra za rok.

Aby boli potraviny nielen dobre dostupné, ale tiež prepravované ohľaduplne voči planéte a ľudskému zdraviu, potrebujeme pomoc technológií. V Kauflande majú inovatívne riešenia vždy prednosť. A špeciálne to platí v logistike.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vdovec pri fotke svojej ženy, ktorú bude mať na poslednej rozlúčke.
Foto
Petar prišiel o manželku († 38): Stačilo jedno vyšetrenie a Veronika by ŽILA! Rozhodol sa podniknúť kroky
Kabinet chce získať potrebné miliardy do rozpočtu vyššími daňami.
Aktualizované
Robert Kaliňák prehovoril o zdravotnom stave premiéra: Je to aj naďalej vážne
Fico v Moskve predviedol svoju výšku.
Foto
Kremeľ reaguje na atentát na Fica: Putin pristúpil k zriedkavému kroku!
Premiér Robert Fico s ďalšími ministrami a zástupcami regiónu riešili pomoc v rámci okresov Prievidza a Partizánske.
Po atentáte na premiéra zasadne mimoriadne Bezpečnostná rada SR: Rokovanie plánuje aj vláda
Dárius Rusnák o oddychu počas turnaja: Jedno pivo to môže rozbehnúť!
Juraja Cintulu držali do neskorých nočných hodín na Obvodnom oddelení policajného zboru v Handlovej.
Foto
FOTO Strelec Juraj v sprievode mužov zákona: Na tomto mieste musel byť prítomný!
Ukrajinský vojak v Mariupole
Foto
Ukrajina vyšla s pravdou von: Je to zlé! Prichádza ZVRAT vo vojne? Desivé varovanie
Janka prišla darovať krv už 47-krát.
Foto
Janka prišla pomôcť aj s kolegami: Operátori prehovorili aj o najemotívnejších telefonátoch pri záchrane života
Ruský prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin sa môže tešiť zo stretnutia: Čína je pripravená pracovať s Ruskom! Aký majú cieľ?
Red and blue Lights of police car in night time, crime scene. Night patrolling the city. Abstract blurry image.
Muži zákona zasahovali na univerzite: Zhromaždili sa tam desiatky ľudí! Zatykač na seba nenechal dlho čakať
Pokochať sa rozkvitnutými rododendronmi prišli aj Jana (30), Lukáš (2), Ivana (33) a Elisa (2) zo Zvolena.
Váš Tip
Vo zvolenskom arboréte sa uskutoční výnimočná akcia: Kedy sa môžete prísť pokochať zbierkou krásnych rododendronov?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj oznámil vývoj situácie v Charkovskej oblasti: Pre celý svet má jasný odkaz!