Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2023 00:00 | PR články
PR článok

Skúste niečo nové: Leto v Regióne GRON

Spoznajte stredné Pohronie, región ideálny na letnú dovolenku niekde, kde to ešte nepoznáte.

Región, ku ktorému neodmysliteľne patria vysoké komíny známych priemyselných fabrík. Čo sa však skrýva za nimi? Okolie Žarnovice, Žiaru nad Hronom či Novej Bane bude turistická destinácia, do ktorej sa vyberiete najbližšie.

Kopec možností na turistiku bez zástupov ďalších turistov v pohoriach Vtáčnik či Štiavnické vrchy, tajomstvami opradené hrady ako nemí strážcovia ciest, ale aj liečivá sila sopečných prameňov. Dovolenka, z ktorej si odnesiete nezabudnuteľné spomienky, na vás čaká práve u nás.

Vlakom za zážitkom – do hliníkového srdca Slovenska

Nasadnite na Banícky expres, zážitkový vlak, ktorý vás odvezie do kraja svetových vynálezov a priemyslu. Zo Zvolena do Novej Bane vyrazí iba 1. 7. 2023, preto s kúpou lístka dlho neváhajte a klikajte na www.zahoramizadolami.sk, kde si vstupenky kúpite pohodlne vopred.

Otvoriť galériu

Banícky expres na stredné Pohronie vyráža tento rok prvý raz a my vám môžeme sľúbiť skutočne jedinečný zážitok. Počas jazdy vás zabaví divadelné predstavenie, z ktorého sa dozviete o trochu zabudnutej sláve mesta Nová Baňa, ale aj o tom, že toto mesto pred pár sto rokmi preslávil jeden Potter. Okrem divadla však nezabudnite sledovať aj scenériu okolo trate – prírodné krásy okolitých hôr tu kontrastujú s priemyselnými fabrikami. Vlak totiž prechádza cez región, ktorý sa nikdy zo svojho industriálneho charakteru nevymanil.

Otvoriť galériu
Mesto Nová Baňa
Zdroj: Región GRON

História v podzemí

Tajomstvami podzemného sveta pod mestom Nová Baňa sa nechajte viesť skutočným baníkom. Komentovaná vychádzka po Banskom náučnom chodníku bude príjemným spestrením vášho víkendového programu. Nielen v deň jazdy Baníckeho expresu, ale aj v ďalších termínoch sa dozviete, čo to bol rumpál, na čo slúžil a mnoho iného.

Otvoriť galériu

Živé hrady popri Hrone

Pohronská hradná cesta je synonymom objavovania a zážitkov. Počas leta si na hradoch Revište alebo Šášov vychutnáte stredovekú atmosféru nielen na podujatiach, ale aj počas komentovaných prehliadok. Hradnými zákutiami vás prevedú samotní hradní páni, v tejto sezóne napríklad aj počas večerných prehliadok so zábavným dobovým programom. Vedeli ste, že medzi pohronských strážcov patria aj zaniknuté hrady Teplica, Rudno či Breznica?

Otvoriť galériu

Spojte príjemné s užitočným

V okolí Sklených Teplíc si na svoje prídu milovníci aktívneho oddychu – turistiky, ale aj tí, ktorí majú radi skôr leňošenie pri bazéne či kvalitný wellness. Preskúmajte napríklad turistický okruh cez Kečku nad Bralcami, tí čo tu už boli ju prirovnávajú k trasám v Slovenskom raji. Alebo vyštartujte z neďalekej dedinky Repište a objavte jeden z unikátov nášho regiónu. Na nenápadnom vŕšku Bimbíz vás čakajú krásne výhľady do okolia, ale najmä dvojkríž venovaný našej hokejovej reprezentácii z roku 2002. A po výživnej túre si určite spravte zastávku v Liečebných termálnych kúpeľoch v Sklených Tepliciach. Na vlastnej koži tu vyskúšajte liečivú silu sopečných Štiavnických vrchov.

Otvoriť galériu

Adrenalín na vode

Rieka Hron je u nás splavná v celej dĺžke, a to pre skúsených vodákov aj pre začiatočníkov. Ak ste splavovanie nikdy neskúšali, úsek od Revištského Podzámčia po základňu na Brehoch je pre vás ideálny. V Autokempingu Drevenica Revište vám potrebné vybavenie radi požičajú a keď rieku splavíte, na základni v obci Brehy pri Novej Bani vás už bude čakať odvoz späť. Spravte si pokojne aj celodenný výlet – po návrate zo splavu určite stihnete vybehnúť pozrieť aj rozšírenú realitu na hrade Revište. Pomocou mobilnej aplikácie uvidíte ako hrad vyzeral v 17. storočí.

Otvoriť galériu
Splav rieky Hron
Zdroj: Región GRON

Ak vás stredné Pohronie zaujalo, klikajte na: www.regiongron.sk alebo sledujte Facebook Región GRON.

Otvoriť galériu
Zdroj: Región GRON

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Adela Vinczeová (43) moderátorka
Foto
Viktor si z Adely poriadne vystrelil: Záber z LATRÍNY a... Jej slová vás dostanú do kolien!
Izraelské jednotky ovládli palestínsku stranu priechodu Rafah.
Katar bije na poplach: Verejná výzva na urýchlenie prijatia opatrení! Na Rafah sa plánuje niečo hrozné
Hlavné mesto čaká veľké dopravné obmedzenie: Mostu SNP sa v nedeľu radšej vyhnite!
Múzeum sa nachádza v centre Liptovského Mikuláša.
Váš Tip
V múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši pripravili novú komentovanú prehliadku: Na TOTO sa môžu návštevníci tešiť!
(ilustračná foto)
USA pozastavili dodávku bômb pre Izrael: Majú strach z následkov plánovej invázie?
(ilustračné foto)
Nezastavia sa za žiadnych okolností: Rusko masívne zaútočilo na Ukrajinu pred výročím víťazstva nad fašizmom!
Kim Ki-nam bol jedným z mála severokórejských predstaviteľov, ktorí vo výkone funkcie navštívili Južnú Kóreu.
Severná Kórea je v slzách: Zomrel bývalý šéf propagandistického oddelenia Kim Ki-nam († 94)
(ilustračné foto)
Rodina miliardárov šokovala: TAKTO chce pomôcť stovkám domácností! Padne vám sánka, čo idú urobiť
Ilustračné foto
Na verejnosti sa stal terčom útoku ďalší politik: Udieranie do hlavy a krku ťažkým predmetom?!
Foto
Šatan prehovoril o nominácii: Najťažšie rozhodnutie v repre! Kto ide na MS?
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Svitla nová nádej pre Pásmo Gazy? Hamas dorazil do Káhiry na rokovania o prímerí!
Vodič BMW neprispôsobil rýchlosť jazdy, skončil vo zvodidlách.
Alarmujúce čísla na cestách: Z počtu tohtoročných dopravných nehôd vám príde zle! Vodiči, dávajte si pozor