Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.06.2023 12:01 | Správy | Domáce správy

Financovanie RTVS opäť na pretrase: Čo navrhuje mediálny výbor?

Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá navrhuje zvýšiť pre RTVS štátny príspevok z navrhovaného 0,15 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) na 0,17-percentný podiel. Členovia výboru sa na tom uzniesli na utorkovom rokovaní, na ktorom pozmeňujúcimi návrhmi odobrili vládny návrh zákona o RTVS, ktorý má priniesť systémové financovanie telerozhlasu.

Pozmeňujúcim návrhom takisto výbor žiada implementovať do zákona minimálnu sumu 900.000 eur pre tri umelecké fondy, ktoré v predchádzajúcom období dostávali podiel z tzv. koncesionárskych poplatkov. "Keďže boli koncesie zrušené a v návrhu zákona sa financie pre fondy nenachádzali, navrhujeme to začleniť, celková suma by sa prerozdelila medzi jednotlivé fondy," vysvetlila predkladateľka schválených pozmeňujúcich návrhov, podpredsedníčka výboru Jana Žitňanská (nezaradená).

V krátkej diskusii k zvýšeniu nárokovateľného štátneho príspevku skonštatoval bývalý predseda výboru Kristián Čekovský (nezaradený), že 0,17 percenta HDP je podiel, na ktorom by sa mohla nájsť v pléne zhoda naprieč politickým spektrom. "Myslím si, že toto číslo by mohlo zabezpečiť prostriedky i na určitý rozvoj technologického vybavenia či personálnych kapacít RTVS," dodal.

Podpredseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) mieni, že pre finančnú stabilitu i možnosť rozvoja by RTVS potrebovala podiel vo výške "od 0,18 a vyššie". Zároveň ľutuje, že sa najskôr diskutuje o financovaní RTVS, a nie o úlohách a obsahu, ktorý by malo verejnoprávne médiu prinášať. "Malo by to byť opačne, najskôr by sme si mali povedať, čo má RTVS napĺňať, čo od nej očakávame a na to naviazať financovanie," zdôraznil.

Členka výbor Monika Kozelová (nezaradená) pripomenula, že technologický dlh voči RTVS je veľký a netýka sa len televízie, ale aj rozhlasu. "Ja budem preto hlasovať za najvyšší návrh podielu," oznámila.

O návrhu novely zákona o RTVS budú poslanci v pléne rokovať na júnovej schôdzi, ktorá sa v utorok začína. Podľa podpredsedníčky mediálneho výboru nie je vylúčené, že sa ďalšie pozmeňujúce návrhy k legislatíve objavia v rozprave.

Nový model financovania súvisí so schválením legislatívnej zmeny, ktorá od júla ruší tzv. koncesionárske poplatky, doterajší hlavný zdroj príjmu RTVS. Koniec koncesií, ktoré zrušili v rámci novely zákona o dani z osobitných stavieb, si pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2023 vydobyla SaS.

Nové financovanie musí schváliť ako štátnu pomoc Európska komisia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar
Slovensko – Poľsko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024.
Foto
NOVÉ informácie: Premiér je stále na operačnom stole! Jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin si potrpí na tom, aby jeho vojakom na Ukrajine nič nechýbalo: Ruský prezident výzýva vládu
Šéf OSN António Guterres
Generálny tajomník OSN odsudzuje streľbu v Handlovej: Guterres ostal po správe v šoku
Deväťmesačný Oliver sa v škôlke zadusil cestovinami.
Malý Oliver († 9 mes.) zomrel v škôlke po obrovskej chybe: Čo zistilo vyšetrovanie?
Podvodníci obrali 93-ročnú dôchodkyňu z Banskej Bystrice o 10-tisíc eur.
Babička dvihla telefón, na linke mala byť jej dcéra: Chyba, ktorá ju stála obrovské peniaze
Svetoví lídri odsúdili atentát na Fica: Je za tým niečo viac!
V novom europarlamente bude sedieť aj zostava 14 slovenských zástupcov.
Eurovoľby sa blížia: Ako môže útok na premiéra ovplyvniť kampaň? Politologička to vidí jasne