Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.06.2023 00:01 | PR články
PR článok

Obnovia jednu z deviatich pamiatok – ktorú z nich vyberiete vy?

Aj tento rok sa môžete zapojiť do verejného hlasovania Nadácie VÚB za záchranu jednej z deviatich pamiatok kultúrneho dedičstva, na ktorých sa podpísal ničivý zub času, prírodný živel či dlhoročný nezáujem.

Deje sa tak vďaka súťaži Poklady Slovenska, ktorá sa už 14 rokov stará o osvetu a obnovu schátraných historických objektov a umeleckých diel na Slovensku. Zostavu tohtoročných finalistov vybrala odborná komisia z viac ako 400 nominácií verejnosti doručených naprieč celým Slovenskom. Víťaznú pamiatku, o ktorej rozhodne verejnosť v hlasovaní, pomôže zrekonštruovať Nadácia VÚB grantom vo výške 30-tisíc eur. Verejné hlasovanie prebieha do 15. júna 2023 cez webovú stránku súťaže.

Pamiatky, ktoré sa uchádzajú o grant v roku 2023

Ak vám nie je ľahostajný stav historických pamiatok na území Slovenska, môžete sa opäť svojím hlasom prihovoriť za záchranu niektorej z nich. O grant na obnovu či reštaurovanie od Nadácie VÚB aktuálne súťaží týchto deväť pamiatok:

1. Knižnica komunitného centra Eleuzína v požiarom zničenom renesančnom dome v Banskej Štiavnici

Otvoriť galériu

V priestoroch meštianskeho domu v centre mesta sa za ostatných päť rokov udialo množstvo literárnych podujatí, prednášok, diskusií, koncertov či premietaní. Dom, jadro ktorého pochádza z prelomu 15. a 16.storočia, je po požiari zdevastovaný. Ambíciou zástupcov Eleuzíny je tento priestor opäť zrekonštruovať a obnoviť tu verejnú knižnicu a čitáreň.

2. Dokončenie rekonštrukcie koncertnej siene v historickom Dome Albrechtovcov v Bratislave

Otvoriť galériu

Dom Albrechtovcov s neopakovateľnou atmosférou na Kapitulskej ulici bol v prvej polovici 20. storočia centrom umeleckého dozrievania desiatok hudobníkov a obľúbeným miestom stretávania sa bratislavskej inteligencie a umelcov. Dnes je tu cieľom dokončiť budovanie kultúrneho centra pre klasickú hudbu, literatúru, výtvarné umenie a divadlo.

3. Gotické fresky v rímskokatolíckom Kostole sv. Juraja v obci Stará Halič pri Lučenci

Otvoriť galériu

Fresková výzdoba kostola je takmer zhodná s nástennými maľbami v kaplnke sv. Mikuláša v dóme v talianskom Udine. Predpokladá sa, že autorom slovenských malieb bol práve niektorý z pomocníkov tvorcu týchto svetoznámych fresiek. Z prelomu 14. a 15. storočia pochádza výjav zápasu sv. Juraja s drakom, ktorý čaká už desaťročia na potrebné zreštaurovanie.

4. Neskorobarokový a rokokový ikonostas z gréckokatolíckeho chrámu sv. Paraskievy vo Svidníku

Otvoriť galériu

Ikonostas z konca 18. storočia je významnou národnou kultúrnou pamiatkou. Ikony sú charakteristické kvalitnou neskorobarokovou maľbou. Profesionálne zreštaurovanie zabezpečí ďalšiu životnosť monumentálneho diela gréckokatolíckeho kresťanstva a zbierka ikonopisných pamiatok na Slovensku bude obohatená o ďalší jedinečný skvost.

5. Mauzóleum zo začiatku 19. storočia v historickom parku v Lednických Rovniach

Otvoriť galériu

Park pri kaštieli v Lednických Rovniach, založený okolo roku 1800, patrí k najvýznamnejším objektom historickej zelene na Slovensku. Dôležitou osobnosťou spojenou s parkom je zakladateľ sklární a posledný majiteľ lednického panstva - továrnik Jozef Schreiber. Obnova jeho mauzólea, ústrednej stavby na tomto mieste, výrazne prispeje k návratu pôvodnej krásy celého parku.

6. Kaplnka Piety na kalvárii v areáli františkánskeho kláštora v obci Báč na Žitnom ostrove

Otvoriť galériu

V malej obci Báč postavili v 17. storočí barokový františkánsky kláštor s kostolom sv. Antona Paduánskeho. Súčasťou areálu je už 150 rokov aj súbor kalvárie, ktorému dominuje neobvyklý tehlový objekt s obrazom Piety. Na kaplnke sa podpísal zub času, a preto je potrebná jej obnova, čím sa vráti pôvodný výraz tomuto významnému pútnickému miestu na západnom Slovensku.

7. Okenné vitráže v štýle Art Deco na kupole neologickej synagógy zo začiatku 20. storočia v Trenčíne

Otvoriť galériu

Trenčianska synagóga patrí k najzaujímavejším synagógam na Slovensku. V čase vzniku bola jednou z najväčších stavieb svojho druhu na našom území. Jej architektúra je výsledkom spojenia byzantských a maursko-orientálnych prvkov, interiér ovládla viedenská secesia a moderna. Technický stav okenných vitráží je vážne narušený a je dlhodobo potrebné ich odborné zreštaurovanie.

8. Barokové nástenné maľby v Kostole Narodenia Panny Márie v Novom Meste nad Váhom

Otvoriť galériu

Interiér kostola patrí k vrcholovým dielam barokového umenia na Slovensku. Jeho bohatú nástennú výzdobu vytvorili na prelome 17. a 18. storočia talianski majstri štukatéri. Súčasťou výzdoby sú dve monumentálne maľby vytvorené kombináciou freskovej techniky a maľby na suchú omietku, čo spôsobuje ich krehkosť a vyžaduje reštaurovanie.

9. Novogotická kaplnka rodiny Medňanských v Bohuniciach pri Trenčíne

Otvoriť galériu

Kaplnka s hrobkou z roku 1866 sa stala súčasťou areálu kaštieľa. Menšia stavba s bohatým novogotickým tvaroslovím mala pripomínať starobylosť rodu Medňanských a Kubíni. V období prvej republiky vlastnila areál Pavlína Riznerová, švagriná spisovateľky Ľudmily Podjavorinskej, ktorá toto miesto často navštevovala a našla tu inšpiráciu pre slávnu detskú knihu Čin - Čin.

Za pamiatku, ktorá si podľa vás najviac zaslúži financie na obnovu, môžete zahlasovať do 15. júna 2023 cez stránku www.nadaciavub.sk/poklady.

„Žijeme v prítomnosti a našimi činmi myslíme na budúcnosť. Veríme však, že rovnako tak treba pamätať aj na odkazy, ktoré nám tu ostali z minulosti. My v Nadácii VÚB dlhodobo cítime poslanie venovať svoju energiu a zdroje obnove kultúrneho dedičstva. Vzácne pamiatky nielen z obdobia klasicizmu či romantizmu totiž dlhé desaťročia chátrajú pod vplyvom vandalizmu ale aj flegmatizmu. V tejto oblasti chceme prispievať k zmene a už 14 rokov pomáhame pamiatky zachraňovať. Preto opäť všetkých pozývame, aby svojimi hlasmi rozhodli, ktorú spoločnými silami obnovíme tentokrát,“  hovorí predseda správnej rady Nadácie VÚB Jozef Kausich.

Obnovili v minulosti
Nadácia VÚB pomohla počas minulých ročníkov cez hlasovaciu súťaž Poklady Slovenska obnoviť napríklad vitráže v Spišskej Kapitule, renesančnú zvonicu v podtatranskej obci Vrbov, dielo Majstra Pavla z Levoče, Leopoldovu bránu v Komárne, barokový organ v Španej Doline, vzácne stredoveké fresky na hrade Uhrovec či unikátnu technickú pamiatku v Kolárove - jediný plávajúci vodný mlyn svojho druhu na Slovensku.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť