Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.05.2023 00:00 | PR články
PR článok

Od padnutej omietky počas omše po zisk prestížneho ocenenia Fénix

Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka píše už 16. rok množstvo čarovných i neuveriteľných príbehov. Napríklad aj o obnove, ktorú odštartovala padnutá omietka počas svätej omše.

„Keď som raz sedel a slúžil sv. omšu, zvrchu plafónu padla omietka. Na strope sa odrazu objavila nejaká brada. Nevedeli sme rozlíšiť komu patrí, či Jánovi Krstiteľovi alebo Ježišovi. A tak som oslovil reštaurátorov, aby urobili výskum, prieskum a začali sme s celou obnovou. Úprimne povedané, vôbec som nevedel do čoho idem“, spomína Peter Kvasňák, rímskokatolícky farár pôsobiaci v kostole sv. Jána Krstiteľa. Pamiatkový výskum tohto jednoloďového kostola z r. 1280 následne priniesol výnimočné nálezy. Počas obnovy sa odkryli pôvodné stropné trámy, okná a pod nánosmi omietok sa našli konsekračné kríže z románskeho obdobia, ktoré sú cenným dokladom o vysvätení kostola. Reštaurátorom sa podarilo zachrániť i vzácne gotické a neskororenesančné maľby s bohatou ikonografiou a florálnymi motívmi, ktoré boli stáročia ukryté pod vrstvami omietok. Nie náhodou preto odborná porota zložená zo špičkových expertov na architektúru, dejiny a obnovu pamiatok, spolu s partnermi a spoluorganizátormi súťaže ocenili vynikajúcu kvalitu obnovy a reštaurovania pamiatky a vyváženú prezentáciu objavených pamiatkových hodnôt. „Všetci sa mi čudovali, že nevieš čo to obnáša, pustiť si reštaurátorov do kostola. Ale urobil by som to určite ešte raz. Nazývam ho dnes aj kostol plný prekvapení, keďže nás skoro každý deň prekvapil rôznymi nálezmi,“ hodnotí náročné obdobie obnovy i radosť z výsledku správca farnosti. A práve tento kostol rovnako očaril aj širokú verejnosť, ktorá mu vo verejnom hlasovaní pridelila 16 351 hlasov z celkového počtu 61 969 a zvolila si ho za najkrajšiu obnovenú pamiatku spomedzi všetkých 36 súťažiacich historických skvostov. Kostol, podľa ktorého nesie meno aj obec, si tak zároveň odniesol i ocenenie Fénix – Cena Nadácie SPP.  „Zrekonštruovať národnú kultúrnu pamiatku, to nie je len otázka ako zohnať veľa peňazí a kvalitných odborníkov a firmy na ich obnovu, ale je to aj veľké úsilie a zdravá tvrdohlavosť zo strany ich vlastníkov, ktorá sa podpíše pod koncový stav lahodiaci zraku a duši,“ potvrdzuje Eva Guliková, správkyňa Nadácie SPP, ktorá je spoluorganizátorom súťaže Fénix.

Otvoriť galériu
Mestská veža v Brezne
Zdroj: vlastníci a Nadácia SPP

Pamiatka cez inzerát

Nemenej zaujímavý príbeh súvisí aj s ďalším laureátom ceny za čiastkovú obnovu ucelenej časti objektu pamiatky. A to nielen preto, že jeho prvým majiteľom bol ctihodný člen mestskej rady, ale i falšovateľ striebra. Súčasný majiteľ Meštianskeho domu na Námestí SNP č. 12 v Banskej Bystrici pripúšťa, že pri obnove historickej pamiatky si nikdy nemôžete byť istý, ako to dopadne, námahu však neľutuje. „Bola to náhodná kúpa. Našiel som dom cez inzerát, keďže som chcel otvoriť reštauráciu v centre mesta. No a potom sa začala náročná rekonštrukcia, na ktorú som nebol teda vôbec pripravený. Rok trvala teoretická príprava a vybavovanie povolení, samotná rekonštrukcia trvala 4 roky. Našli sme však rôzne pamiatky, ktoré boli v 70. rokoch doslova zabetónované. Dnes je z toho najkrajší dom v centre mesta s úžasnou atmosférou. Robil som to jednoducho najlepšie ako som vedel,“ spomína Peter Kulhány.

Otvoriť galériu
Meštiansky dom v Banskej Bystrici
Zdroj: vlastníci a Nadácia SPP

Podpora od predkov cez odkaz v časovej schránke

A fascinujúca bola aj obnova 31 m vysokej mestskej veže v Brezne, ktorá sa môže hrdo chváliť cenou Fénix  za výnimočný počin pri záchrane pamiatky.Boli aj problémy, ale veľmi nás povzbudil nález časovej schránky z r. 1906, ktorá v sebe niesla zaujímavý odkaz o priebehu rekonštrukcie spred viac ako 100 rokov, čo nás povzbudila do ďalšej práce“, potvrdil Tomáš Abel, primátor Brezna. Čestné uznanie za mimoriadny prínos k ochrane a obnove pamiatky si tento rok odniesol ďalší kostol a to Kostol svätej Žofie v Zborove. Trojloďový kostol s dvojvežím, dala ku kaštieľu ešte v r. 1630 pristavať menovkyňa svätice - Žofia Rákocziová.

Otvoriť galériu
Kostol svätej Žofie v Zborove
Zdroj: vlastníci a Nadácia SPP

Fénix, ktorý ešte len vstáva z popola

Špeciálnou kategóriou súťaže je už druhý tretí rok „Adept na cenu Fénix – Kultúrna pamiatka roka“. „Sú to pamiatky, ktoré sme spoznali vo chvíli, keď sa ich vlastníci, či dobrovoľníci rozhodli začať obnovovať. Časozberne dokumentujeme cestu obnovy, až po jej úspešné dokončenie. Je to niečo, čo ma fascinuje,“ hovorí o skupine „adeptov“ Ladislav Snopko, člen odbornej poroty súťaže. Tento rok si cenu odnieslo občianske združenie Čierne diery za záchranu pamiatky „Železiareň" - dom bytový v Betliari“, úzko spojenej s pôsobením grófa Leopolda Andrássyho, ktorý dal v r. 1791 postaviť v Betliari železiarne. Po ich zániku v r. 1903 sa zachovali dve spustnuté bytovky pre zamestnancov. Vďaka alternatívnemu projektu OZ Čierne diery, ktoré spolu s partnermi odkúpilo byty v jednom zo schátraných objektov, však pamiatka začína písať nové stránky svojej histórie. Stavbu chcú postupne zrekonštruovať a byty v nej by mali byť ponúknuté za dostupnú cenu ako nájomné bývanie. Obdiv za odhodlanie a námahu si však zaslúžia všetky súťažiace pamiatky, ktorých príbehy sú stále prístupné na stránke www.kpr-fenix.sk.

Otvoriť galériu
"Železiareň" - dom bytový v Betliari
Zdroj: vlastníci a Nadácia SPP

Súťaž, ktorá motivuje i odmeňuje

Tohtoroční laureáti si okrem osvedčenia o udelení ocenenia zároveň odniesli aj finančnú odmenu od generálneho partnera súťaže, Nadácie SPP vo výške 10 000 eur. „Máme veľkú radosť z toho, že každý rok sa prihlasuje do súťaže stále viac súťažiacich. Aj touto cestou chceme vyzvať vlastníkov, ktorí ukončili v roku 2022 alebo teraz, v roku 2023, ukončujú obnovu národnej kultúrnej pamiatky, aby sa prihlásili do 17. ročníka súťaže, ktorý opäť vyhlásime na jeseň. Chceme s nimi a s verejnosťou zdieľať výsledok ich práce a chceme ukázať komunitám, ktoré sa nachádzajú v okolí, ale aj celému Slovensku, že máme byť na čo hrdí, vážime si históriu a máme o ňu záujem,“ motivuje vlastníkov historických skvostov k účasti v súťaži Eva Guliková, správkyňa Nadácie SPP.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?