Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.05.2023 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Svetová legenda mím Milan Sládek úprimne o Slovákoch: Prečo sa do rodnej krajiny vracia s napätím?

Mím Milan Sládek oslávil vo februári životné jubileum – 85 rokov. Oslávil ho vtedy aj v našom hlavnom meste, ako inak, predstavením. V apríli sa na Slovensko vrátil. V bratislavskej Umelke vystavuje do 14. mája svoje výtvarné diela a pre obdivovateľov svojho umenia pripravil malý festival pantomímy.

 

Spomínate si ešte na to prvé predstavenie?

Pochopiteľne! Od nemeckého ministerstva zahraničných vecí som dostal nejaké peniaze, aby som si zariadil vystúpenia v Prahe a Bratislave. V Prahe sa toho ujal pán Horníček, bol môj veľký fanúšik. V Bratislave sa mal o to starať nejaký pán a ten mi tvrdil, že viac ako 60 divákov nepríde. Tak som zašiel za vtedajším  šéfom SND Milošom Pietrom a odohral som to v DPOH. Veľmi ma potešilo krásne prijatie, ktorého sa mi dostalo, a myslel som si, že to je dobrý základ pre návrat domov.

Ktorý sa tak trochu aj zrealizoval.

Vtedajší šéf národnej rady pán Mikloško mi zatelefonoval a opýtal sa ma, či by som nemal chuť pokračovať v práci v Bratislave. Okamžite som povedal, že áno. No a skončilo sa to tak, ako sa to skončilo (M. Sládek zachránil budovu Divadla Aréna a pokúsil sa v ňom vybudovať európske centrum pantomímy, nenašiel však podporu u slovenských inštitúcií, pozn. aut.). Tam boli iné záujmy, s ktorými sa ťažko bojovalo. 

Vrátim sa ešte k tej emigrácii. Často sa mylne píše, že ste sa v roku 1968 rozhodli emigrovať. Ono to ale bolo inak.

Máte pravdu. My sme boli na zahraničnom zájazde a nepustili nás domov. Keď prišlo uvoľnenie v šesťdesiatych rokoch, pôsobil som ako riaditeľ Divadelného štúdia s viacerými scénami. Veľmi som sa tešil, bola to platforma, na ktorej by sme sa mohli krásne umelecky realizovať. Vpád vojsk Varšavskej zmluvy nás šokoval. Boli sme vtedy na festivale v Sofii. Odohrali sme veľmi úspešne a časť súboru tam zostala na dovolenke. Veľmi dobre si pamätám, ako náš domáci prišiel za nami skoro s plačom so správou, čo sa na Slovensku stalo. Zopár nás odišlo najskôr do Juhoslávie a ja som potom pokračoval do Švédska. Stále som si však tvrdil, že ja emigrovať nechcem.

Je za vami krásny naplnený život, množstvo nádherných inscenácií. Môžete byť plným právom so sebou spokojný. Objavia sa aj napriek tomu pri ohliadnutí momenty, o ktorých si poviete, že by ste ich nemuseli zažiť? 

My si nevyberieme, ako život plynie. Je plný náhod a prekvapení. Stretávajú nás príjemné i nepríjemné veci a keby som sa trápil negatívnymi, brzdil by som si cestu vpred. Ja som neplánoval zostať vonku. Nepoznal som reč, nepoznal som inú kultúru a spoločenský systém, bol som bez kontaktov. Nebolo to ľahké, ale uvedomil som si, že som zodpovedný sám za seba. Naučil som sa nespoliehať sa na nikoho. Neočakával som, že ma niekto bude sponzorovať, všetko som robil na vlastné riziko. Hovorili mi, že som sa zbláznil, keď som v Kolíne nad Rýnom chcel otvoriť divadlo pantomímy. Ale ja som tomu veril a vyšlo mi to! A nemusel som chodiť za nikým a doprosovať sa a predávať sa. Robil som len to, čo som považoval za správne.

Vďaka vašej viere v to, že robíte správnu vec, mal obrovský úspech aj festival Gaukler.

Na základe tohto úspechu ma oslovil Goetheho inštitút a poslali ma na veľké zájazdy po svete. To mi veľmi pomohlo, bol som potom známy aj na iných kontinentoch a často ma pozývali hrať a vyučovať.

 

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Monika Macháčková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej