Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.05.2023 08:00 | Nové Časy | Trh Práce
Sponzorované

Amazon v Seredi zamestnáva už 15 nepočujúcich

Sereď – Prvého nepočujúceho zamestnanca zamestnali v Seredi v januári 2022, dnes je ich počet už dvojciferný. Pomáhajú im dve inštruktorky, samy patriace medzi nedoslýchavé a všetci spoločne pracujú na jednej zmene. Ako majú nastavenú prácu a aké špecifiká prináša zamestnávanie nepočujúcich?

Všetci spoločne pracujú na oddelení Customer Returns, čiže zákazníckych vratiek. Je to oddelenie, ktoré ako prvé posudzuje položku, ktorú zákazník vracia. Podľa jednoduchého dotazníka vyhodnocuje to, čo sa s položkou bude diať ďalej a na aké ďalšie oddelenie v rámci haly sa položka dostane.

„V Amazone máme bohaté skúsenosti so zamestnávaním nepočujúcich. U nás na Slovensku sme začali túto možnosť poskytovať v roku 2022, ale už v roku 2021 sme začali spoluprácu s Trnavskou asociáciou sluchovo postihnutých (TASPO), ktorá nám pomohla pochopiť špecifiká zamestnávania nepočujúcich na Slovensku a takisto potreby nepočujúcich v našom regióne, “ opisuje začiatky tejto spolupráce generálny manažér Amazonu v Seredi Miloš Jasenčak.

Otvoriť galériu
Zdroj: Amazon

Amazon pre manažment a počujúcich kolegov  a kolegýň zo začiatku pripravil sériu školení, na ktorých im bolo ozrejmené, ako komunikovať s nepočujúcimi v základných veciach, a tiež aby ich oni sami nechali nahliadnuť do svojho sveta. Prvým nepočujúcim zamestnancom bola pani Iveta Bačičová, ktorá sama pomáhala nastavovať niektoré z procesov.

„Ako inštruktorka pracujem v Amazone od januára minulého roka. Nepočujúci zamestnanci sú veľmi radi, že sú v kontakte s nepočujúcim inštruktorom, ktorý im všetko vysvetlí. Oceňujú, že keď nastane problém, má im to kto vysvetliť a pomôcť im,“ vysvetľuje svoju rolu Iveta Bačičová, historicky prvá nepočujúca zamestnaná v seredskej prevádzke.

Druhou zamestnanou nepočujúcou bola pani Petra Smoleňáková. „Do Amazonu som po Ivetke nastúpila ako druhá inštruktorka. Mala som obavy, ako bude fungovať kolektív nepočujúcich, ale je to veľmi dobré. Myslím si, že sme dobrý kolektív, zábavný a rešpektujeme sa. Ja s Ivetkou, ako dve inštruktorky si navzájom dôverujeme. Vidím, že spolupráca je bezproblémová,“ hodnotí Petra.

Otvoriť galériu
Zdroj: Amazon

Ich prácu a prístup k nej hodnotia pozitívne aj priami kolegovia a kolegyne. „V Amazone momentálne pôsobím na úseku, kde pracujú naši nepočujúci pracovníci. Práve pri týchto ľuďoch vidím obrovskú zanietenosť a chuť učiť sa nové veci,“ opisuje svoju skúsenosť Peter Mitacz, Operations manager v Amazone. Práca s nepočujúcimi však má, samozrejme, aj svoje špecifiká. „Ako príklad by som uviedol tri, ktoré sme implementovali: možnosť mať inštruktora počas celej pracovnej zmeny, vizuálna signalizácia v prípade evakuácie, no a vizuálne odlíšenie od počujúcich ľudí formou bielych viest,“ dopĺňa.

Prístup Amazonu potešil aj prezidentku Asociácie Nepočujúcich Slovenska Janu Filipovú. „Asociácia Nepočujúcich Slovenska si veľmi váži, že spoločnosť Amazon vytvára vhodné pracovné príležitosti aj pre nepočujúcich. Zároveň tým ukazuje, že aj napriek komunikačnej bariére sa nepočujúci vedia uplatniť aj v takto veľkej a dynamickej spoločnosti, a byť pre ňu prínosom“, dodáva.

Otvoriť galériu
Zdroj: Amazon

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke