Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2023 12:43 | Správy | Politika

Zostanete zarazení, aká veľká budova má vyrásť pod Chopkom! A to môžu?

Pod Chopkom v Demänovskej doline má vyrásť deväťpodlažný a viac ako 30 metrov vysoký hotel. Upozornili na to aktivisti z občianskeho združenia (OZ) Pre Dolinu a iniciatívy My sme les s tým, že stavba prekryje výhľad na hlavný hrebeň Nízkych Tatier. Projektu dalo v odvolacom konaní zelenú ministerstvo životného prostredia (MŽP).

Správa Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) s jeho stanoviskom nesúhlasí. Štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča vyhlásil, že "hotel ešte nie je hotová vec" a postup ministerstva dal preveriť.

Aktivisti zdôraznili, že ďalšia výstavba v doline je neprípustná, ak je snaha chrániť prírodu a verejný záujem. "To uznal pred dvomi rokmi aj poverený minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý dva týždne po začiatku petičnej akcie prepustil vtedajšieho riaditeľa NAPANT-u Ľuboša Čillaga z dôvodu neúnosnej výstavby v Demänovskej doline. Po dvoch rokoch, počas ktorých envirorezort nepustil žiadnu ďalšiu výstavbu v doline, prichádza úplne opačné rozhodnutie. Navyše s pomerne vágnou, až zavádzajúcou argumentáciou," poznamenal predseda OZ Pre Dolinu Pavel Herich.

Okresný úrad (OÚ) v Žiline, ktorý rozhodoval o stavebnom povolení pre apartmánový wellness hotel na Lúčkach, vlani projekt zamietol. Správca projektu sa odvolal na MŽP ako nadriadený orgán, ktorý rozhodol v prospech developera. Envirorezort v súhlasnom stanovisku k projektu argumentoval, že hotel má stáť na mieste, kde v susedstve už stoja objekty a ide o urbanizovanú zónu. Dodal, že na mieste nenašli žiadne chránené rastliny ani živočíchy. Takúto argumentáciu aktivisti považujú za škodlivú.

Kiča na sociálnej sieti napísal, že požiadal o preskúmanie postupu vo veci. Podotkol, že odvolací orgán síce udelil súhlas s vydaním stavebného povolenia, no pri závažných zásahoch je na mieste situáciu preveriť. MŽP na otázky TASR zatiaľ neodpovedalo.

S výstavbou ďalšieho hotela v jednej z najnavštevovanejších dolín na Slovensku nesúhlasí ani NAPANT. Riaditeľ Správy NAPANT Marek Kuchta upozornil, že v roku 2022 vydali pre OÚ Žilina nesúhlasné stanovisko k projektu wellness hotela. "Stavba má byť situovaná v ochrannom pásme druhého stupňa vodného zdroja, ktorý zásobuje Liptov, a môže predstavovať riziko pre tento vodný zdroj, ako aj pre Ramsarskú lokalitu Jaskyne Demänovskej doliny. Stavba deväťpodlažného hotela je takisto architektonicky nevhodná do národného parku a predstavovala by ďalšiu tvrdú ranu Demänovskej doline," podotkol Kuchta.

Zástupca investora na otázky TASR reagoval, že sa nemá k čomu vyjadriť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografie z miesta nehody.
Tragická nehoda v Žiline: Na križovatke vrazil 32-ročný motorkár do nákladného auta! Na mieste podľahol
Bojový dron
Ukrajina stupňuje útoky na Rusko: Ďalší výbuch pri vojenskej akadémii
(ilustračné foto).
Šokujúci nález v tele pacienta! Našli mu tam živého tvora: Ako sa tam dostal?!
MHD začína využívať čoraz viac cestujúcich.
Dráma v bratislavskej MHD: Muž škrtil ženu priamo v autobuse!
Bámján je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO (ilustračné foto).
V známej turistickej lokalite zahynuli traja zahraniční turisti
(ilustračné foto)
Chlapec († 5) sa na dovolenke vykradol z izby, keď rodičia spali: Desivý koniec! Ako sa to mohlo stať?
Hudobná legenda Paul McCartney
Paul McCartney má dôvod na oslavu: To, čím sa pýši, nemá žiaden hudobník v Británii
Britský kráľ Karol III.
Karol III. oznámil prvú zahraničnú cestu po liečbe rakoviny: Jeho návšteva bude symbolická
Foto
Cenné podpisy pre Slovan! Kucka a Weiss ml. pokračujú v belasom drese
(ilustračné foto)
Rakovinu pľúc môže odhaliť tento jednoduchý TEST! Potrebujete na to len svoje prsty
Bazilika sv. Petra je srdcom Vatikánu (ilustračné foto).
Vatikán novým dokumentom vzbudil vášne: Normy, ktoré tu doteraz neboli
Ctibor na sociálnej sieti ukázal rozprávkový kurín, ktorý pripravil svojim sliepočkám.
FotoVáš Tip
Ctibor má doma rozprávkový kurín: Videli ste už niečo podobné? Jeho sliepky si žijú v parádnom luxuse!