Vedci z Harvardovej univerzity zistili, že u diabetikov, ktorí pijú veľa kávy a čaju, je riziko predčasného úmrtia výrazne nižšie. Z výskumu tiež vyplýva, že pitie limonád toto riziko naopak výrazne zvyšuje – čo však neprekvapuje vzhľadom na vysoký obsah cukrov v limonádach.
Vedci z Harvardovej univerzity vykonali analýzu pitného režimu u viac ako 15-tisíc amerických pacientov s diabetom typu dva, ktorí mali v priemere 61 rokov. Z analýzy vyplýva, že diabetici, ktorí vypili viac ako pohár malinovky denne, mali o pätinu vyššiu pravdepodobnosť predčasného úmrtia. U tých, ktorí vypili až šesť káv denne, sa však riziko predčasného úmrtia znížilo o dvadsaťšesť percent, a u tých, ktorí vypili podobné množstvo čaju, o dvadsaťjeden percent.
Blahodárne tiež pôsobí aj čistá voda. U osôb, ktoré vymenili limonády za čistú vodu, sa riziko predčasného úmrtia znížilo o dvadsaťtri percent. „Káva obsahuje prospešné zložky, ktoré môžu znižovať zápal. Čaj je tiež dobrým zdrojom polyfenolov, najmä katechínov, ktoré majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Správny výber nápojov u diabetikov je pre dobré zdravie zásadný,“ uviedol hlavný autor štúdie doktor Le Ma z Harvardovej univerzity.