Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2023 10:00 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy
Váš Tip

Colníci na bratislavskom letisku žasnú: Od začiatku roka riešili viacero prípadov dovozu zakázaných suvenírov z Egypta!

Príslušníci finančnej správy z Colného úradu (CÚ) Bratislava Letisko upozorňujú na zákaz dovozu koralov z Egypta. Colníci sa od začiatku roka stretli s viacerými prípadmi dovozu neživých exemplárov morských koralov najmä z Egypta. Informuje o tom v tlačovej správe hovorkyňa CÚ Bratislav Drahomíra Adamčíková.

Obnovenie letov do danej dovolenkovej destinácie po pandemickom období má podľa nej za následok aj záchyt suvenírov, ktorých vývoz z krajiny pôvodu nie je povolený.

Počas pandémie koronavírusu a obmedzenia letov do dovolenkových destinácií síce príslušníci finančnej správy na bratislavskom letisku M. R. Štefánika zaznamenali prudký pokles prípadov dovozu chránených druhov rastlín, živočíchov a výrobkov z nich, ktoré sú pod ochranou Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES ), s príchodom tohtoročnej sezóny sa však colníci opäť stretli s viacerými záchytmi neživých exemplárov morských koralov. A to najmä z Egypta. Pri colnej kontrole batožiny Rakúšanky, ktorá vstupovala na územie EÚ na bratislavskom letisku z egyptskej Hurgady, colníci objavili štyri kusy koralov.

„Služobný pes vycvičený na vyhľadávanie chránených druhov rastlín či živočíchov našiel ďalší koral v kufri 39-ročnej Slovenky, ktorá takisto cestovala z Egypta,“ uvádza v správe Adamčíková. Finančná správa upozorňuje, že dovoz takýchto suvenírov nie je povolený. „Ak si chcete z dovolenky priviesť nejaký exemplár, radšej si overte, či na jeho dovoz nepotrebujete príslušné povolenie slovenských orgánov,“ prízvukuje hovorkyňa colníkov.

Príslušníci finančnej správy neodporúčajú pribaliť si do kufra okrem koralov ani výrobky z morských korytnačiek, niektorých druhov mušlí, kožené výrobky z chránených druhov zvierat, tradičnú čínsku medicínu, šperky zo slonoviny či dažďové palice z kaktusov. Za porušenie pravidiel pri dovoze týchto predmetov hrozí pokuta do výšky 330 eur a zabavenie danej veci. Za závažné porušenie predpisov hrozí aj trestné stíhanie s možnosťou uloženia trestu odňatia slobody na dobu osem rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Primátor Bratislavy o atentáte na premiéra: Nenávisť a napätie si vyžiadali krutú daň
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...
Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar