Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.04.2023 13:58 | Správy | Politika

Na Kažimíra sa to po rozhodnutí súdu valí z každej strany: Rázna výzva z politických kruhov!

Strana SaS vyzýva guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra, aby vyvodil osobnú zodpovednosť a vzdal sa svojej funkcie.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Liberáli to uviedli v reakcii na neprávoplatné rozhodnutie samosudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorým bol Peter Kažimír uznaný za vinného z podplácania.

Strana upozornila, že guvernér NBS reprezentuje Slovensko ako člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky. "Ďalšie pôsobenie Petra Kažimíra na čele tejto inštitúcie preto znamená len poškodzovanie dobrého mena našej krajiny," zdôraznil predseda SaS Richard Sulík. Dodal, že Peter Kažimír doteraz nevysvetlil ani pôvod svojho majetku.

Strana Eduarda Hegera Demokrati rovnako nezostala ticho. "Je neakceptovateľné, aby v právnom štáte zastával funkciu guvernéra renomovanej a uznávanej inštitúcie nielen doma, ale aj v zahraničí človek, ktorý je súdom uznaný za vinného z podplácania," skonštatoval Heger. 

Tvrdí, že rozhodnutie súdu svedčí o tom, aký systém podplácania a korupcie na Slovensku vybudoval Smer-SD. Pripomenul, že aj Peter Kažimír bol súčasťou tejto strany. Podčiarkol, že orgány činné v trestnom konaní musia mať aj v budúcnosti voľné ruky, aby mohli slobodne vyšetrovať rôzne kauzy.

Podobné stanovisko zaujalo i Progresívne Slovensko na čele s Michalom Šimečkom. "Každá ďalšia minúta, ktorú bude Peter Kažimír v takto dôležitej funkcii, vrhá zlé svetlo na Slovensko a oslabuje dôveryhodnosť našich inštitúcií doma aj v zahraničí. Proti rozsudku má, samozrejme, právo sa odvolať, no je nevyhnutné, aby odstúpil čo najskôr," tvrdí šéf strany.

Hnutie považuje za dobrú správu, že orgány činné v trestnom konaní naďalej robia svoju prácu slobodne. Šimečka označil za kľúčové, aby to tak ostalo aj po septembrových parlamentných voľbách.

Podľa predsedu mimoparlamentného KDH Milana Majerského by mal Kažimír odstúpiť. "To najlepšie, čo by teraz mohol Peter K. urobiť, je odstúpiť. Hoci rozhodnutie súdu o jeho vine nie je právoplatné, v hre je dôvera ľudí v inštitúcie tohto štátu," zdôraznil Majerský. Na čele centrálnej banky musí byť podľa jeho slov dôveryhodná osoba.

Guvernér NBS Peter K. patril podľa predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej do biznis krídla Smeru-SD, s ktorým neskôr Pellegrini založil Hlas-SD. "Znovu sa potvrdilo, že Hlas Petra Pellegriniho má tú istú korupčnú DNA ako Smer," zdôraznila.

O vine Petra Kažimíra rozhodol samosudca ŠTS, ktorý vydal 3. apríla trestný rozkaz a uložil mu peňažný trest vo výške 100.000 eur. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Odpor proti trestnému rozkazu môžu procesné strany podať do ôsmich dní od jeho doručenia. 

"Po doručení a preskúmaní trestného rozkazu prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v zákonom stanovenej lehote odpor," uviedla pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová. Dodala, že bližšie informácie nebude prokuratúra poskytovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, mis

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


water drop dripping from the tap and water shortage
Používanie vody podľa pravidiel: Katalánsko pristúpilo k vážnym krokom, po mesiacoh prišla nádej
Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom pení: Uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy je neprijateľné, tvrdia
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ