Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2023 01:00 | Správy | Servis | Trh práce

Rekordné množstvo Slovákov pracuje, keď iní spia: Poriadne na to doplácajú! Ako nočná práca škodí zdraviu?

Podľa údajov Eurostatu má Slovensko jednoznačne najväčší podiel zamestnancov, ktorí pracujú pravidelne v noci. V sobotu pracuje každý piaty Slovák, v nedeľu každý šiesty.

Mimoriadny pracovný čas sa týka pomerne veľkého počtu zamestnaných Slovákov, a teda aj zamestnávateľov. Výskumom nočnej práce sa na Slovensku zaoberal Inštitút pre výskum práce a rodiny a poznatky zhrnul vo svojej publikácii. Štúdia sa zamerala na nočnú a zmenovú prácu a jej dosahy na zdravie.

Zo štúdie vyplýva, že v sobotu pracuje pravidelne každý piaty Slovák, v nedeľu každý šiesty, 15 percent zamestnaných ľudí pracuje v noci a 16,3 percenta v nedeľu. Najviac sa to týka mladých mužov a najmenej starších žien. Až 17,5 percenta zamestnaných mužov pracuje zvyčajne v noci. V prípade žien je podiel nižší a v roku 2018 bol vykázaný na úrovni 11,9 percenta, uvádza analytička Eva Sadovská. Z pohľadu veku sa práca v noci najčastejšie týka mladých ľudí vo veku 15 až 24 rokov, keďže až 19,3 percenta z nich pracuje zvyčajne v noci.

Vedci hovoria, že nočná práca odporuje prirodzenému biorytmu a nastaveniu organizmu človeka. Na zaradenie do nočnej práce sa vyžaduje preventívna lekárska prehliadka, jej náročnosť je ohodnotená finančným príplatkom, ten však na Slovensku nie je v takej výške, aby bol dostatočne motivujúci.

 


 

„Od 1. júna 2023 prichádza k zmene vo vyplácaní príplatkov za nočnú prácu, prácu cez víkendy, ale aj za sťažený pracovný výkon a pracovnú pohotovosť, ktoré upravuje Zákonník práce. Zamestnávateľ môže poskytnúť aj vyššie mzdové zvýhodnenie, a to na základe kolektívnej zmluvy uzavretej medzi zamestnávateľom a odborovou organizáciou,“ uviedla pre Nový Čas hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov Martina Nemethová.

4 oblasti zdravia, ktoré ohrozuje práca v noci

1. Metabolické poruchy

  •  Poruchy a choroby tráviaceho traktu sú častejšie u pracujúcich na zmeny ako u denných.
  •  Ide napr. o zápchy, ťažkosti s trávením, plynatosť, záhu až závažné poruchy - žalúdočné vredy a syndróm dráždivého čreva.

 

2. Onkologické ochorenia

  •  V roku 1972 sa zistilo zvýšené riziko vzniku rakoviny u pracujúcich na zmeny.

3. Kardiovaskulárne ochorenia

  •   Je známe, že nadčasy ovplyvňujú náladu, množstvo stresu a dlhodobé zaťažovanie prináša aj menej viditeľné riziko - problémy so srdcom.

 

4. Duševné zdravie

  •  Nočná a zmenová práca majú vplyv aj na psychické zvládanie záťaže. Je tu vyššie riziko obáv a úzkosti, napätia a stresu, nespavosti, depresie, smútku a chronickej únavy.
  •  Pracujúci na zmeny sa často sťažujú na podráždenosť, nervozitu a úzkosť.

 

Viac ako v Česku a Maďarsku

  • V noci na Slovensku zvyčajne pracuje až 16,8 % zamestnaných Slovákov vo vekovej skupine 15 - 64 rokov, čo je zároveň najvyšší podiel v rámci EÚ 27.
  • Krajiny, ako sú Nemecko, Francúzsko či Portugalsko, dokázali medzi rokmi 2010 - 2019 podstatne znížiť podiel zamestnancov pracujúcich v noci, na Slovensku však za poslednú dekádu nedošlo v tomto ukazovateli k žiadnej zmene
  • Česko - 5,8 %
  • EÚ 27 - 5,5 %
  • Maďarsko - 5,8 %
  • Poľsko - 2,5 %

Poruchy spánku

Práca v noci alebo v skorých ranných hodinách znamená, že zamestnanec musí byť hore v rozpore s prirodzeným biologickým rytmom. Takýto systém práce vedie ku skrátenému a k prerušovanému spánku, prípadne k nadmernej ospalosti po prebudení, čo sa odráža na chybných úkonoch pri práci, väčšom riziku nehôd a zranení a zhoršovaní zdravotného stavu.

Nezávisle od pohlavia účastníkov prieskumov zameraných na spánok, ako aj charakter práce sa jednoznačne potvrdil vplyv nočnej práce na dĺžku a kvalitu spánku vo vzťahu k úrovni výkonu. V porovnaní so spánkom v noci bol denný spánok u mužov, ktorí pracovali nepretržite v trojzmennom pracovnom čase, kratší a kvalitatívne horší. Jednotlivé štádiá spánku boli častejšie prerušované, čo malo vplyv aj na výkon zamestnancov.

 

Chcú mať využité drahé stroje

Michal Páleník, Inštitút zamestnanosti

- Máme dlhodobý problém s nočnou prácou. V posledných rokoch poklesla, ale ide iba o mierny pokles. Určite je to dané aj nízkymi príplatkami za nočnú prácu. Veľký podiel nočnej práce je daný aj štruktúrou ekonomiky - máme veľa fabrík, v ktorých sú drahé stroje a zamestnávatelia ich chcú maximálne využiť.   

Ide o štruktúru ekonomiky

Zuzana Kusá, sociologička, SAV

- Vysoké čísla nočnej práce sú dôsledkom štruktúry ekonomiky, ktorá má výrazný podiel priemyselnej výroby a v tom prevádzok pásovej či prúdovej výroby, ktoré pracujú 24 hodín denne. V automobilovom priemysle, ale aj v hutníckej výrobe predpokladajú a vyžadujú aj nočnú prácu. Roky zdravého života nám však nepridajú.  

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: irk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe