Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2023 11:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Herečka Zuzana Kronerová spomína na režiséra Jakubiska († 84): Cítila som, že si s Jurajom rozumieme

Dcéra nezabudnuteľného slovenského herca Jozefa Kronera († 73) nezostala nič dlžná povesti a talentu, ktorý zdedila po bohatej hereckej famílii rodičov. Zuzana Kronerová sa do sŕdc divákov nezapísala len ako skvelá herečka, ale aj ako speváčka šansónov, a hoci onedlho oslávi 71. narodeniny, jej kalendár je stále nabitý termínmi predstavení. Zaspomínali sme si aj na jednu z jej prvých filmových postáv v trilógii nedávno zosnulého režiséra Juraja Jakubiska a aj na samotného velikána filmového plátna.

Fotogaléria
21
fotiek v galérii

Ako po rokoch vnímate jediný film, ktorý ste s režisérom Jurajom Jakubiskom († 84) nakrútili – Nevera po slovensky – a hlboko ste sa zapísali do povedomia divákov postavou Zlatky?

Stala sa z toho priam ľudová komédia, ktorá sa pomerne často vysiela v televízii. Viete, nakrútil veľmi hodnotné a zaujímavé filmy v 60. rokoch, potom aj po roku 1990, a myslím si, že toto nie je tá pravá výkladná skriňa filmografie Juraja Jakubiska, napriek tomu, že je to urobené bravúrne.
 

Aká bola vaša cesta do filmu Juraja Jakubiska?

Oslovili ma vtedy z filmových ateliérov Koliba, v rámci ktorých sa to nakrúcalo, a bola som veľmi nadšená, lebo som, samozrejme, vedela, kto je Juraj Jakubisko. Okrem toho to bola jedna z mojich prvých filmovačiek, všetko bolo pre mňa nové, úžasné, zážitkové, zaujímavé, príťažlivé, čarovné. Celá atmosféra bola fantastická. Nakrúcali sme v krásnej prírode v Čiernom Balogu, hrala som lesnú robotníčku, ktorá sadila stromčeky, a to sa mi tiež veľmi páčilo. (úsmev) Čarovný svet filmu, ktorý som predtým nepoznala. Prišla som z televízneho štúdia, kde som ako mladá herečka hrala v niekoľkých inscenáciách, ale toto bolo niečo iné, nové.

Všetci v štábe neboli takí nadšení ako vy slávnym režisérom?

Juraj bol veľmi tvorivý, ale to nehovorím nič nové. My sme aj v ubytovni v Brezne normálne skúšali filmové scény, tak ako sa skúša v divadle, dokonca exteriérové scény, čiže bral to nesmierne poctivo. No a boli tam kostymérky, ktoré hundrali, že ich režisér sekíruje, že museli rýchlo prezliekať hercov, upravovať im kostýmy a vtedy som sa spravodlivo nahnevala. Doslova som na ne vyletela – viete vy vôbec, kto je tento človek, aké fantastické filmy má na svojom konte a teraz po deväťročnom zákaze môže nakrúcať filmy?! Mali by ste byť rady, že tu s ním môžete byť! Na moju veľkú radosť sa mi „odmenil“, ani možno o tom netušil, že moju postavu Zlatky počas nakrúcania menil, dával jej viac priestoru, ako bolo pôvodne v scenári. Napríklad bola scéna, ako sa dvaja ľudia rozprávajú, a on do nej pridal mňa, že mám načúvať, o čom hovoria. Bola som úplne v siedmom nebi! (smiech) Cítila som, že si s Jurajom rozumieme, že sa mu páči rola a možno aj môj výkon. Postava Zlatky, neskúseného dievčaťa z dediny, bola až dojímavá.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Anna Ölvecká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom pení: Uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy je neprijateľné, tvrdia
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ