Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2023 03:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Takých odborníkov ako je Pavol Tima je na Slovensku len zopár: Nahliadnite do dielne, v ktorej sa dejú zázraky!

Máte doma klavír a potrebuje generálnu opravu? Nezúfajte, aj nástroj, ktorý vyzerá, že má už svoje najlepšie časy za sebou, je možné zachrániť a dostať ho do vynikajúcej formy. Nahliadnite s Novým Časom Nedeľa do dielne, kde sa dejú doslova zázraky. Klavírnik Pavol Tima (52) dokáže aj z nefunkčného klavíra doslova vykúzliť hudobný nástroj, ktorý bude ešte desaťročia hrať ako nový.

Neberie všetko

Pochopiteľne, nemôže prijať každú zákazku. Veľakrát musel povedať nie. „Odmietol som generálkovať napríklad krídlo viedenskej mechaniky. Je to iná koncepcia konštrukcie mechaniky. Pre laika vysvetlenie: kvalita tónu je úplne iná ako pri krídle anglickej mechaniky. Krídlo anglickej mechaniky je moderný nástroj.

Dnes na ňom hrajú všetci. Krídlo viedenskej mechaniky je nástroj, na ktorom sa hralo pred 120-150 rokmi, v dnešnej dobe sa už nedá nikde uplatniť. Má plytší ponor, úplne iný druh mechaniky, kladivka sú koncepčne inak vyrobené, sú okožované a keď kladivko udrie cez kožu na struny, tak výsledný tón je úplne iný ako u krídla anglickej mechaniky,“ vymenúva a podotkne, že dnes keď niekto ponúka krídlo viedenskej mechaniky, je to najčastejšie za odvoz alebo za symbolickú sumu.

„Z týchto krídel sa vyrábajú iné veci - barový pult, knižnica, stojan na kvety... Šikovní dizajnéri dokážu z krídla vyrobiť druhotný estetický bytový doplnok.“ Pýtame sa, či sa stáva, že si s niečím nevie dať rady. Pousmeje sa a skromne, no s istotou povie: „Mnohé veci viem opraviť, aj také, čo sú veľmi ťažko opraviteľné. Našťastie môžem kedykoľvek komunikovať o hocijakej technickej otázke so svojím učiteľom pánom Gadasom a vždy vieme nájsť riešenie.“

 

Najšťastnejší som v dielni

Basové struny sa vyrábajú na tzv. opriadačke. Struny majú niekoľko rozmerov. Najprv sa vyrobí očko na závesný kolík. Oceľovú strunu konkrétneho priemeru (napr. veľkosť 14,5 zodpovedá priemeru 0,850 mm) treba na oboch koncoch naklepať kladivom na miestach, kde sa začína aj končí medené opradenie. Jadro oceľovej struny sa zdrsní, aby priľnutie medi na strune bolo kvalitné. Potom sa navíja meď zo špulky pomocou opriadačky na oceľovú strunu. Nová basová struna sa potom zavesí na závesný kolík a ťahá smerom hore k ladiacemu kolíku. Na ostatné struny (stred klaviatúry a vyššie) sa používajú oceľové struny bez medi.

Klaviatúra z roku 1905. Nástroj čaká výmena klávesového obloženia. Slonovinové klávesy nahradí kvalitný plast, celuloid nemeckej výroby. Musí byť širší, aby sa mohol obrúsiť. Používajú sa na to klasické aj ihlové pilníky. Potom ide surový výrobok na leštičku, kde sa ešte opracuje. Drevené časti klávesov sa vyčistia, obrúsia. Zvykne sa meniť aj kožené vypúzdrenie.

Kladivko prechádza tiež renováciou, vymieňa sa za nové, jazýčková poduška sa nahradí novou, ktorú si vyrobí z filcových pásikov. Majster pripomína, že keď pracuje mechanizmus, musí byť tichý, aby nerušil používateľa.

Na hracom ráme vymenil zelený filc hrúbky 6 mm, pôvodný zožrali mole. Červené podložky pri zvratných čapoch sú kašmírové, zelené pri vodiacich čapoch sú z filcu. Pod podložkami sú ešte papierové podložky, ktoré slúžia na nastavenie klaviatúry do jednej roviny. Rôzne značky majú rôzne ponory kláves, v priemere je ponor celých tónov a poltónov 10 mm.

Na rezači, ktorý si sám vyrobil, reže prúžky z filcu. Ich šírka musí byť presná na desatinu milimetra. Prúžky potom krája na požadovanú veľkosť. Detaily z filcu a kašmíru musí vyrobiť na mieru, aby sedeli na konkrétny nástroj.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na prekonanie rekordu Gavin poctivo trénoval.
Poriadne gurmánsky rekord: Neuveriteľné, čo sa mäsiarovi za minútu podarilo!
Foto
Tŕpka prehra, no postupová matematika hovorí jasne! Rázny odkaz Slafkovského
Black and white silhouette of helicopter from low angle view
Mimoriadne zasadnutie: Iránska vláda rokovala o ďalšom postupe
Foto
Obrovské sklamanie a zmar: Slováci nestačili na Lotyšov, čaká ich ešte boj o štvrťfinále
(ilustračné foto).
Islamský štát sa prihlásil k útoku v Afganistane: Zahynulo niekoľko ľudí
Lotyšský brankár Kristers Gudlevskis (vpravo) zachraňuje pred slovenským hráčom Milošom Kelemenom.
Foto
Slovensko - Lotyšsko ONLINE: Spečatia Slováci postup do štvrťfinále?
Ebráhím Raísí.
Aktualizované
S iránskym prezidentom za zrútil vrtuľník: Nové informácie v pátraní!
Ilustračné foto.
Nehodu vrtuľníka v Iráne sleduje celý svet: Zrútil sa neďaleko štátnej hranice s Azerbajdžanom
Harlow Gardner
Foto
Princezná má vzácne genetické ochorenie: Je jediná na svete! Detaily vám vtisnú slzy do očí
Foto
FOTO len pre silné žalúdky: Tínedžera stála drobná chyba takmer život! TÚTO vec má každý z nás doma
Foto
Hral za veľkoklub, skončil predčasne a konvertoval na islam: Exfutbalista teraz zarába milióny!
Po atentáte na premiéra sociálne siete vybuchli nenávisťou.
Žilinka informoval o desivom skutku: Hrozné, čo vykrikoval Ivan na premiéra! Boli zlovestné slová potrestané?