Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2023 03:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Takých odborníkov ako je Pavol Tima je na Slovensku len zopár: Nahliadnite do dielne, v ktorej sa dejú zázraky!

Máte doma klavír a potrebuje generálnu opravu? Nezúfajte, aj nástroj, ktorý vyzerá, že má už svoje najlepšie časy za sebou, je možné zachrániť a dostať ho do vynikajúcej formy. Nahliadnite s Novým Časom Nedeľa do dielne, kde sa dejú doslova zázraky. Klavírnik Pavol Tima (52) dokáže aj z nefunkčného klavíra doslova vykúzliť hudobný nástroj, ktorý bude ešte desaťročia hrať ako nový.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Tak teda, poďte s nami na návštevu k odborníkovi, akých je na Slovensku ako šafranu. Spočítate ich vari na prstoch jednej ruky. Majster klavírnik nás víta na prahu svojej dielne v nenápadnej bratislavskej uličke, pripomínajúcej skôr zabudnutú cestu v záhradkárskej štvrti. Dielňa vznikla z garáže a ďalšej priestrannej miestnosti a hoci by sa mohlo zdať, že miesta je tu habadej, nie je to tak.

Roboty má klavírnik Tima vyše hlavy, no priznáva, že nemôže prikývnuť na každé piano, ktoré by potrebovalo opravu. Kam by ho aj dal? „Keď sme boli bývalé Československo, výroba hudobných nástrojov sa kumulovala v Česku. Česká republika je dodnes typická tým, že vyrába celé spektrum hudobných nástrojov, Slováci vedia vyrobiť fujaru. Tým, že sme sa osamostatnili, utrpel aj klavírnický stav. Na Slovensku sme asi traja, možno piati,“ prekvapuje hneď na začiatku Pavol Tima.

Teplota a vlhkosť

Klavíry vraj nepodliehajú veku tak, ako trebárs autá. „Starnú zhruba desaťkrát pomalšie. Desaťročné auto zodpovedá storočnému klavíru,“ vysvetľuje majster Tima a vedie nás do zadnej časti dielne. Kým v prvej sa nachádzali zväčša pozakrývané piana čakajúce na opravu, v druhej miestnosti nás ohúri množstvo „súčiastok“, ktoré po skompletizovaní vytvorí funkčný hudobný nástroj. V dielni je príjemne – skôr chladnejšie ako teplejšie. Samozrejme, že sa rovno spýtame, či je to tá správna teplota pre umiestnenie klavíra či pianína.

Mimochodom, pre tých, ktorí nevedia – klavír je označenie pre tzv. krídlo, veľký koncertný nástroj, pianíno je menšie, vhodné do bytov, kde je predsa len menší priestor, a dá sa umiestniť k stene. Piano je všeobecný názov pre klavíry a pianína. My sa však nebudeme urputne držať presných poučiek. „Keď je klavír dobre umiestnený, vydrží naozaj roky. Zo svojej skúsenosti viem, že lepšie sa im darí v rodinných domoch než v bytoch.

Najmä v zimnom období nástroje v suchých a prekúrených izbách doslova trpia. V rodinných domoch je to lepšie, lebo relatívna vlhkosť v zime je tam vyššia,“ vysvetlí nám Pavol Tima a pre istotu svoje slová ešte raz zdôrazní: „Takže dve základné veličiny, ktoré by mali majitelia týchto nástrojov poznať, sú teplota a vlhkosť. Optimálna teplota je 19 stupňov celzia, vlhkosť je okolo 45-50 %. Nástroj má byť umiestnený čo najďalej od okna a od radiátora. Taký klavír má aj stabilnejšiu mechaniku. Stačí ho ladiť raz do roka, niektoré nástroje v tehlových starých domoch raz za tri roky, a aj vtedy je nástroj často len mierne rozladený. Ale napríklad v bytoch nestačí ladiť často ani dvakrát do roka.“

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Military combat drone UAV
Tvrdé ruské útoky: Ukrajina hlási niekoľko zranených, sú medzi nimi aj deti!
Ilustračné foto
Plánuje Izrael rozšíriť boje?! Znepokojivé slová ministra obrany: Naznačil, kedy by sa tak mohlo stať
Len minulý rok prišla skupina o jedného z dlhoročných členov.
Skupina Elán po smrti speváka Patejdla († 68): Za Vaša našli náhradu
Americký prezident Joe Biden
Končia USA s podporou Izraela? Biden už stopol dodávky týchto zbraní: Nekompromisné slová
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko pení: Začína sa vyhrážať tejto krajine! Hovorí o tvrdej a presne cielenej ODPOVEDI
Demi Moore (61)
Foto
Celebrity na Met Gala 2024 žiarili ako nikdy: Ohromujúca Demi Moore, no nezaostávali ani mladšie krásky!
Lucia Hablovičová
Lucia Hablovičová žije rozprávku mimo reflektorov: Spoznáva svet!
Maďarský premiér Viktor Orbán
Telefonát Orbána a Zelenského: Na tomto sa chce Maďarsko podieľať
(ilustračné foto)
Rozsiahly raketový útok si vyžiadal odstávku elektriny: Úrady varujú pred možnými výpadkami
K možnému koncu trénera Weissa sa vyjadril Ivan Kmotrík mladší: Čo prezradil generálny riaditeľ Slovana?
Shot of a mature man lying on his bed feeling exhausted
Deje sa vám toto v posteli? Zbystrite pozornosť: Môže ísť o prvý varovný signál infarktu
Bujaré oslavy v šatni! Obrovská radosť hráčov Látok: Malá dedinka vyhrala Prezidentský pohár