Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2023 23:59 | Nové Časy | Zdravie

Migréna nie je obyčajná bolesť hlavy

Podľa WHO patrí migréna medzi 20 ochorení, ktoré najviac zasahujú do života pacienta a obmedzujú ho. Ako a prečo vzniká? A dokážeme ju liečiť?

Až 15 % populácie zažije migrénu aspoň raz v živote. No pre mnohých ľudí je migréna realitou aj niekoľkokrát do mesiaca. Intenzívna bolesť hlavy sa spája s citlivosťou na svetlo alebo hluk. Bolesť trvá v rozmedzí štyroch hodín až troch dní a prejavuje sa pocitmi bodania, pulzovania, alebo môže ísť aj o ťahavú bolesť. Nezriedka vyvolá aj iné ťažkosti ako napríklad zvracanie.

Typy migrény

• migréna bez aury
• migréna s aurou
• chronická migréna
• klasická migréna
• obyčajná migréna

Najčastejším typom migrény je migréna bez aury. Túto migrénu nesprevádzajú iné senzorické vnemy, tzv. aury. Tie často nastupujú pred začatím a doznievajú po skončení migrény. Chronická migréna trápi pacientov až 15 dní v mesiaci. Klasická migréna sa prejavuje menej často a je pri nej prítomná aura, teda varovné signály, ktoré sa môžu prejavovať vizuálne, napríklad zmeny vo videní či chvíľková slepota. Nie je zriedkavé ani tŕpnutie častí tela alebo zmätenosť. Obyčajnú migrénu, naopak, aura nesprevádza. Vyznačuje sa pulzujúcou bolesťou, ktorej lokalizácia sa môže zmeniť. Vo všetkých typoch migrény môže dôjsť až k nutkaniu na zvracanie alebo k zvracaniu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Kto je ohrozený a čím sa prejavuje?

Migrénou môžu trpieť ženy, muži aj deti. Postihuje však predovšetkým ženy, a to až trikrát častejšie než mužov. Najviac sa prejavuje medzi 25. a 45. rokom života. Migréna výrazne ovplyvňuje pracovný aj súkromný život ľudí, ktorí ňou trpia. Výnimočné nie sú časté absencie v práci či škole. Predovšetkým chronická migréna, ktorá trvá aj 15 dní z mesiaca, môže prinútiť ľudí opustiť svoje zamestnanie. Podľa odhadov migréna stojí Európanov až 27 miliárd dolárov ročne.

Symptómomy migrény

• Pulzujúca bolesť v jednej časti hlavy a jej postupné prechádzanie do iných častí.
• Pociťovanie tzv. aury – môžete vidieť rôzne útvary, na chvíľu stratiť zrak alebo pociťovať tŕpnutie v rôznych častiach tela.
• Závrate a nutkanie k zvracaniu.
• Precitlivenosť na zvuk a svetlo.

Čo všetko migrénu spúšťa?

Migréna sa môže líšiť od človeka k človeku. Rovnako aj spúšťače migrény môžu byť individuálne. K tým najčastejším patrí zmena teploty alebo tlaku. Okrem toho migrénu môže spustiť aj stres, dlhodobá únava alebo úzkosť. Vyvolať ju však môžu aj hormonálne zmeny, napríklad v priebehu menštruácie alebo po užívaní antikoncepcie. No a existujú aj potraviny, ktoré môžu prispieť k spusteniu migrény.

Jedlo a nápoje, ktoré by ste mali obmedziť, ak trpíte migrénami

• alkohol
• káva a kofeínové nápoje
• čokoláda
• syr a mliečne produkty
• spracované potraviny s rôznymi konzervantmi, sladidlami a umelými prísadami

Čo robiť, ak dostanete záchvat migrény?

Ak ste už dostali migrénu a trpíte silnými bolesťami, nezostáva vám nič iné, len túto bolesť prečkať. Zatiahnite závesy, ľahnite si do postele a požiadajte rodinu alebo spolubývajúcich, aby vás nechali osamote a v tichu. S bolesťami vám môže pomôcť ľadový obklad na čelo. Aj napriek tomu, že asi nemáte chuť na žiadne jedlo, môžete zjesť trochu bieleho pečiva alebo keks. No a v neposlednom rade môžete siahnuť po lieku proti bolesti.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Prevencia proti migréne

Ako v prípade mnohých iných chorôb, prevencia je najlepším liekom. Životný štýl má veľký vplyv na prejavy migrény. Čo môžete pre seba spraviť? Pravidelný fyzický pohyb, vyvážená pravidelná strava, dostatočný spánok a čas na relax vám môžu len pomôcť. Masáže, liečivé čaje, výživové doplnky s magnéziom, riboflavínom a omega-3 mastnými kyselinami vám tiež môžu zlepšiť stav.

Tip z babičkinej lekárne: Vyskúšajte čaj z vŕbovej kôry, ktorá tíši bolesť hlavy. Ďalšou zázračnou bylinkou je medovka lekárska, ktorá pomáha utíšiť stres. Ak zároveň trpíte závratmi a nevoľnosťou, siahnite po čaji z čerstvého koreňa zázvoru. Má protizápalové účinky, upokojuje žalúdok a zmierňuje bolesť.

Ako sa migréna lieči

Migréna je ochorenie, ktoré je potrebné liečiť. Utišovať bolesť, keď migréna nastane, skutočne nestačí. Časté užívanie analgetík môže navyše zvýšiť vašu toleranciu na tieto lieky a nemusia už tak zaberať. Navyše ide o veľkú záťaž pre váš organizmus. Neliečená migréna môže viesť k cievnej mozgovej príhode, ale aj ku kóme a smrti.

Ak si myslíte, že trpíte migrénami, mali by ste určite navštíviť lekára. Migréna sa zvyčajne lieči liekmi zo skupiny triptopanov, ale aj s antidepresívami alebo antiepileptikami. Lekár vám naordinuje liečbu, no treba rátať aj s tým, že úľava pravdepodobne nepríde okamžite a ten správny pomer liekov budete hľadať dlhšie. Okrem toho mnohí lekári odporúčajú aj psychoterapiu či fyzioterapiu.
Liečba závisí od vašej anamnézy, výsledkov vyšetrení, CT, EEG a RTG krčnej chrbtice. A je možné, že sa nevyhnete ani návšteve očného lekára. Za vašou migrénou môžu byť rôzne príčiny.

Zaujímavosti o migréne

• Ide o tretiu najčastejšiu chorobu na svete.
• Migréna je dedičná, 80 – 90 % ľudí s migrénou majú aspoň jedného člena v rodine, ktorý ňou trpí tiež.
• Migrenici majú až dvojnásobne vyššie riziko rozvoja syndrómu dráždivého čreva.
• Až 40 % ľudí s migrénou trpí depresiami.
• Tri štvrtiny všetkých migrenikov sú ženy.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Európsky parlament v Štrasburgu
Vzdala to! Jedna kandidátka odstúpila z boja o europarlament
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistkaThunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Hrozivá správa od Svetovej zdravotníckej organizácie: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni
Foto
Slováci už dorazili do Ostravy! Pozrite si prvé FOTO z dejiska šampionátu
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Chodkyňu v Pezinku zrazilo auto, skončila v nemocnici: Polícia hľadá svedkov!
Polícia zverejnila video zo zadržania mladého chlapca.
Polícia zverejnila video zo zadržania 14-ročného chlapca: Mal nahlásiť bombu na škole!
Na prvý pohľad bežná križovatka sa zmení na nehodový úsek. Cyklisti, šoféri či motorkári si tu musia dávať obzvlášť pozor
Prekliata križovatka! Toľko nehôd na jednom mieste ste nevideli: Vedeli by ste cez ňu prejsť?
(Ilustračné foto)
Zbadali ste na dieťati vyrážku? Takto zistíte, či je dôvod na paniku: Jednoduchý trik!