Vládne údaje ukázali, že spotreba veľrybieho mäsa v Japonsku v roku 2021 predstavovala len 1000 ton v porovnaní s 2,6 milióna ton kuracieho mäsa a 1,27 milióna ton hovädzieho mäsa. Na svojom vrchole v roku 1962 bola ročná spotreba veľrybieho mäsa 233-tisíc ton. Ochranári tvrdia, že kroky veľrybárov na podporu predaja tohto mäsa sú zúfalými pokusmi oživiť záujem o "problematický biznis".
"Mnohí Japonci ho nikdy neochutnali. Ako teda môže ísť o niečo, čo nazývate celonárodnou kultúrou, ak sa na tom nikto v skutočnosti nezúčastňuje?" pýta sa Katrin Matthesová z globálnej charitatívnej organizácie na ochranu veľrýb a delfínov (Whale and Dolphin Conservation, WDC). Medzinárodná veľrybárska komisia (IWC), globálny orgán, ktorý dohliada na ich ochranu, zakázala komerčný lov veľrýb v roku 1986 po tom, ako sa niektoré druhy priblížili k vyhynutiu.
Japonsko však pokračovalo v love veľrýb na výskumné účely. Vystúpilo z IWC a v roku 2019 obnovilo komerčný lov veľrýb. Niektorí okoloidúci po uvedení predajných automatov do prevádzky povedali, že by boli ochotní kúpiť si pochúťky z veľryby, ale len ak by to mali po ceste. Vybrať sa vyslovene z tohto dôvodu k automatom by sa im nechcelo. Zástancovia veľrybieho mäsa poukazujú na vysoký obsah bielkovín a nízku uhlíkovú stopu v porovnaní s inými druhmi mäsa.