Pondelok 6. 2.
Dorota
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.01.2023 00:01 | Nové Časy | Zdravie

Kvások vs. droždie: Ako to vlastne je?

Počas prvej vlny korony zažilo kváskovanie obrovský boom, pritom oproti droždiu je starostlivosť o kvások omnoho náročnejšia a vyžaduje si váš čas.

Ani to však mnohé gazdinky neodrádza a púšťajú sa do pečenia. Chlebové cesto však viete pripraviť aj zo sušeného droždia. Viete, aký je medzi nimi rozdiel?

Kvások poznali už naše staré mamy, pre ktoré bolo prirodzené piecť domáci chlieb. Neskôr vzniklo sušené droždie, čím sa tradičné kváskovanie dostalo do úzadia. Pre šikovné gazdinky bolo časovo úspornejšie nechať droždie napučať v mlieku a za krátky čas pripraviť kysnuté cesto. No a úplne najrýchlejšie bolo kúpiť čerstvý chlieb v obchode, a tak sa na domáce pečenie zabudlo. Zloženie pečiva sa neriešilo, ale dnes je všetko inak. Mnohým ľuďom záleží na zdravých potravinách a kváskovanie si opäť našlo svojich prívržencov.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Kvások vs. droždie

Kvások je zložený len z múky a vody a jeho výroba je veľmi jednoduchá, preto si ho viete založiť aj doma. Po ich zmiešaní sa počas zhruba 14 dní prebudia v múke prirodzené baktérie. Tie sa vďaka sacharidom ďalej rozmnožujú, pričom vytvárajú oxid uhličitý a kyseliny. Každý deň ho však musíte „kŕmiť“ a pridať trochu múky a vody. Vypestovaný kvások obsahuje približne 50 druhov rôznych baktérií, ktorých je spolu niekoľko miliónov.

Výroba droždia v potravinárskom priemysle sa začína rozmnožovaním buniek kvasiniek, ktoré dostávajú vitamíny, minerály a cukry. Výsledkom náročného, zhruba 52-hodinového procesu je kvasničné mlieko alebo krém, ktoré sa ďalej používa na výrobu tekutého, sušeného alebo lisovaného droždia. Kocka droždia sú vlastne živé, zlisované kvasinky. Tie potom v ceste premieňajú cukor na oxid uhličitý a vytárajú bublinky, vďaka čomu je cesto nadýchané.

Živé baktérie, no každé iné

Hlavným rozdielom medzi droždím a kváskom je teda zloženie a výsledné baktérie, ktoré v nich vznikajú. Kým v kvásku z múky a vody nájdete baktérie mliečneho kvasenia, tak v kvásku z droždia sú baktérie tzv. alkoholového kvasenia. Každé majú na telo iný vplyv.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Samé dobré veci

Kvások je oproti droždiu pre žalúdok trošku ľahšie stráviteľný a neprekysľuje organizmus. Kváskové produkty majú nižší glykemický index, to znamená, že skôr zasýtia, hladina cukru v krvi stúpa pomaly, a tým človek vydrží dlhšie sýty. Viaže na seba vápnik, železo, horčík, meď a zinok, ktoré uloží do tela. Kváskovaním predchádzate aj tvorbe zubného kazu vďaka rozkladaniu kyseliny fytovej a je veľmi vhodné pre alergikov, diabetikov, celiatikov a histaminikov. Nevýhodou je len to, že príprava chleba trvá niekoľko hodín.

Droždie nezatracujte, pretože aj ono má množstvo pozitív. Obsahuje vitamíny B1, B2 a B3. Pôsobí priaznivo na nervovú sústavu, zlepšuje vylučovanie, pomáha pri nechutenstve a kožných problémoch, zlepšuje stav nechtov a vlasov. Priaznivo ovplyvňuje imunitný systém, pomáha pri zvýšenej únave, depresiách, nespavosti a nervozite. Podporuje aj funkciu pečene a obličiek.

Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Nemá to konca-kraja: Počet obetí zemetrasenia v Turecku stále stúpa! Prekročil hranicu 2-tisíc
Čína sa priznala k balónu zostrelenému Spojenými štátmi: Teraz sa nad Latinskou Amerikou zjavil ďalší!
Trapas na Grammy: Moderátor si kopol do Harryho! Ponížený princ bol na smiech všetkým celebritám
Slovensko vysiela pomoc do zemetrasením zničeného Turecka: Mikulec prezradil podrobnosti
Foto
Trnavskí policajti mali plné ruky práce: Vodiči úplne na mol brali, čo im stálo v ceste!
Foto
Zomrel bývalý československý predseda vlády a prominentný komunista: Mal takmer sto rokov
Foto
Boj o život pod zrúcaninami hradu: Muž náhle skolaboval, oživovali ho leteckí záchranári
Foto
Kedysi rozkošnú Olsenku by ste dnes ani nespoznali: Aha, ako sa zmenila hviezda detských trhákov!
Suchý február vyzýva k dočasnej abstinencii: Dokážete sa vzdať alkoholu na jeden celý mesiac?
Čaputová je rada, že Slovensko vyšle do Turecka hasičov a záchranárov: Dojemný odkaz prezidentky
Podivný lietajúci objekt sa zjavil nad ďalšou krajinou: Znamenajú balóny hrozbu?
Pellegrini zostra: Nám sa Matovič Ilavou vyhrážať nebude! Exministra si poriadne podal