Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.11.2022 06:30 | Správy | Domáce správy

Posledné dni do výpovedí lekárov, kompetentní: Systém kľakne do týždňa! Matovičovi tvrdo naložili

Čaká nás ťažký začiatok decembra. Už od štvrtka môže nastať v zdravotníctve chaos, ktorý sme doteraz nepoznali. Odborári zatiaľ nenaznačili, že by 2-tisícky z nich mali za podmienok, ktoré im ponúka vláda, stiahnuť svoje výpovede.

Vy vediete nemocnicu v Bardejove. Už ste koordinovali spoluprácu s ostatnými nemocnicami v okolí, že im budete vypomáhať, keďže Bardejov nemá problém s výpoveďami?

Zasadal ústredný krízový štáb v Bratislave na ministerstve a mali sme aj krajský krízový štáb. Snaha ministerstva o koordináciu je významná, ale keď vám chýba 2 100 väčšinou atestovaných lekárov, môžete to koordinovať, ako chcete, môžete byť ministrom neviem akým, aj Copperfieldom, ale to sa nedá dlhodobo zvládnuť. My sme komunikovali, čo sa týka výpomoci pre nemocnicu v Starej Ľubovni, ale naše kapacity nie sú neobmedzené, lebo sme nastavení na určitý počet pacientov z nášho regiónu. Ani my by sme neboli schopní zvládnuť nápor pacientov dlhšie ako pár dní. Kolaboval by tak systém v regióne, ale aj v Prešove by bola komplikovaná situácia. Keď napríklad v Prešove na krajskom štábe nám oznámili, že nebude možné zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pre urológiu, čo je akútny odbor, a pre ortopédiu a novorodenecké, patologické, tak to môže ochromiť celý kraj.
 

Nemocnicu ste viedli aj v roku 2011, keď boli hromadné výpovede lekárov naposledy. Môžete porovnať tú situáciu so súčasnou?

Niečo podobné som zažil už v roku 2006 za Rudolfa Zajaca, potom v 2011 za Ivana Uhliarika, v roku 2015, keď dali výpovede sestry, a teraz v 2022. Toto je úplne z tých všetkých najviac vypäté. Vtedy dalo výpoveď 1 100 lekárov, dnes je to 2 100. To má oveľa ťažšie dôsledky. Ministerstvo zdravotníctva sa to snaží lepšie koordinovať ako v roku 2011, ale keď sa nedohodnú, tak za pár dní, najneskôr do týždňa v decembri bude celý systém kolabovať.


Keď si porovnáte požiadavky z roku 2011, došlo k zlepšeniu systému po podpise memoranda?

Požiadavky sú aj teraz podobné, vtedy došlo k úprave platov. Sedem požiadaviek, ktoré teraz LOZ otvorilo, je legitímnych a nevyžadujú nápor na finančné prostriedky. Je nepochopiteľné, prečo od roku 2011, ide to prierezovo cez viaceré vlády, sa tým rezort nezaoberal, aby to bolo realizované postupne, a nie náhle.
 

V roku 2011 dalo vo vašej bardejovskej nemocnici výpovede 20 % lekárov, teraz tam nemáte takmer žiadne výpovede. Čím to je?

Nechcem prilievať benzín do ohňa. Neriešil by som to, že to je víťazstvo lekárov, ani vedenia. Aj dnes som mal telefonát od primára chirurgie a vyslovujú jasnú podporu LOZ, to isté aj z gynekológie. S napätím očakávajú, ako sa rokovania vyvinú, a avizovali mi, že veľmi sa im nepáči tón pána ministra financií, ktorý zvolil. V prípade, že to bude pokračovať týmto tónom bez dohody, tak aj oni sú pripravení minimálne dať výpovede zo služieb, čo by de facto ochromilo nemocnicu, lebo keď ich neviete zabezpečiť, tak nevieme fungovať. Cez deň to vieme zabezpečiť ako-tak, ale nevieme to zabezpečiť cez sviatky a po 16.00 do rána, to je kľúčový problém.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší