Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.12.2022 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Miroslav Dudáš si zaspomínal na tetu Vilmu Jamnickú († 101): Milovala orechy a stále strácala kľúče

Pán Miroslav Dudáš (81) je synovcom herečky a astrologičky Vilmy Jamnickej († 101). Prežil s ňou aj veľa zaujímavých zážitkov už ako dieťa a neskôr aj v dospelosti. Na sklonku života sa o svoju tetu staral, hoci posledné mesiace strávila v seniorskom centre.

Žiarlivá svokra
 

Vilma Jamnická milovala svojho muža až za hrob. Možno si ho až príliš idealizovala – faktom je, že na doktora Jamnického nesmel nik v jej prítomnosti povedať krivé slovo. A to aj napriek tomu, že ju opustil a oženil sa s inou ženou. „Som presvedčený, že za rozvodom stála Jamnického matka,“ hovorí s odstupom desiatok rokov pán Dudáš. „Vilmina svokra bola na svojho syna žiarlivá, on bol veľmi pod jej vplyvom. Príliš túžila po vnúčati a myslela si, že Vilma je neplodná, pretože nemali spolu deti. Pravda však bola niekde inde,“ zamyslí sa synovec a odkrýva chúlostivé rodinné tajomstvá.

„V tých časoch nebola móda behať po lekároch a skúmať, kto z dvojice je neplodný. Isté je, že Jamnický sa neskôr znovu oženil, no nikdy žiadneho potomka nesplodil. Dokonca som sa od tety nepriamo dozvedel, že doktor Jamnický sa sexu priam vyhýbal. Takže možno by bolo bývalo všetko ináč...“ stíchne a dodá, že teta sa nikdy nedozvedela, či bol problém v nej, či mohla mať deti alebo nie.

Radila, ako otehotnieť
 

Miroslav Dudáš spomína, ako za jeho tetou chodievali rôzne dámy. Prišli, keď si nevedeli samy poradiť s problémami. „Neprichádzali len kvôli horoskopom, v ktorých bola teta výnimočná, navštevovali ju napríklad aj vtedy, keď túžili po dieťati. Teta im radila, ako a kedy majú ,popracovať‘ na tom, aby naozaj otehotneli. Dokonca som raz cez pootvorené dvere začul aj to, ako radila jednej z dám spôsob, ako priviesť na svet syna a ako dievča.“ Keď pán Dudáš vidí nevyslovenú otázku v našich očiach, dokončí myšlienku: „Pravdou je, že ju poslúchali a dočkali sa aj detí, aj pohlavia, ktoré chceli.“

Nepoznala hodnotu peňazí
 

Podľa synovca bola Vilma Jamnická na jednej strane šetrná, ale dala sa vraj aj ľahko oklamať. „Keď očakávala návštevu, poslala ma kúpiť dve grilované kurence. Dala mi dvesto korún. Hovorím jej, teta, to je veľa, dve kurence stoja maximálne 70 korún! A ona na to: ,Nech to na pořádku!‘ Na druhej strane bola taká šetrná, že do svojej rodnej obce bola ochotná cestovať trinásť hodín osobným vlakom, než aby si priplatila za rýchlik, ktorému to trvalo päť hodín,“ usmeje sa pri predstave, ako sa Vilma trmácala cez celú republiku, aby ušetrila zopár korún.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Anna Ölvecká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Šutaj Eštok o bombových hrozbách na školách: TOTO odkázal občanom
The Lotte World Tower in Seoul South Korea is one of the tallest skyscrapers in the world. Surrounded by smaller buildings and a the Han River.
TOTO neveští nič dobré: Mimoriadne otepľovanie prekonáva 50-ročné merania!
Slovenský reprezentant na odchode zo zámoria? Mal sa dohodnúť so slávnym klubom
Polícia SR
Obsah MAILU, ktorý spôsobil poplach na školách, ODHALENÝ: Teraz sme po celej vašej krajine!
Speváčka Monika Bagárová.
Čo sa stalo? Šokujúci krok Bagárovej: TAJOMNÉ vyhlásenie! Ľudí prosí o odpustenie
Ján Štilla (vľavo) dostal za vojnové zásluhy aj štátne vyznamenanie. Ján Mihálik má hrôzy vojny stále pred očami.
Prehovorili 100-roční veteráni z 2. svetovej vojny: Aké zverstvá sme zažili počas bojov!
Bývalý policajný funkcionár NAKA Branislav Bakoš dostal trest päť rokov väzenia.
Aktualizované
Hrozby na školách vyšetruje NAKA: Trestné stíhanie! Páchateľovi hrozí DOŽIVOTIE
Boeing 737 MAX 9 spoločnosti Alaska Airlines
Lietadlá Boeing pod drobnohľadom úradov: Viacnásobné incidenty zdvihli vlnu podozrenia!
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Zrušia sa poplatky za objednanie k lekárovi? Takto rozhodli poslanci
Ruský prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin zložil prezidentský sľub: Záverečná VETA, ktorá môže ovplyvniť celý svet!
Concept education congratulation and Graduation Ceremony. Congratulated the graduates in University during commencement,backside graduation black hats during commencement success graduates of the university,
Tragédia na promóciách: Smrteľný pád ochromil študentov! Strohé vyjadrenie univerzity
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
VYHRÁŽKY už aj na východe Slovenska! Polícia zasahuje v týchto krajoch