Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.11.2022 12:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Košičan rozbehol úspešnú firmu z obývačky: Východniar Peter (34) získal investorov z prestížnej americkej Silicon Valley

Košičan spojil vedomosti ruského vedca, americký kapitál zo Silicon Valley a vytvoril svetovú firmu z pohodlia domova. Príbeh východniara Petra Kriša (34) znie ako z filmu, no vďaka tvrdej dlhoročnej práci a vytrvalosti sa mu podarilo vytvoriť spôsob, ako svoju inovatívnu myšlienku bezpečného obchodovania v oblasti kryptomien presadiť do sveta, o ktorú sa zaujímajú v Amerike, Japonsku, alebo Číne. K vytvoreniu unikátneho riešenia mu pomáhal Gleb Urvanov (30), ktorý sa pred piatimi rokmi rozhodol odísť z Moskvy, kde mu režim zväzoval ruky.

V raketovom štarte im pomohla hlavne pandémia. Košičan Peter priznáva, že počas uplynulých rokov svet stratil hranice. “Z obývačky si zapnem počítač a mám online stretnutia s manažérmi, ktorí sa už nepýtajú, odkiaľ som. Práve to nám pomohlo preraziť aj v Amerike,” opísal východniar.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Len za dva roky sa im podarilo vybudovať firmu Mangata s 20-členným tímom, s ktorým vyvíjajú novú architektúru burzovej infraštruktúry a kryptomien. Ako prví na svete navrhli princípy, vďaka ktorým sa burzou nedá manipulovať s poradím a cenami objednávok. “Podarilo sa nám dostať do akcelerátora v americkej Silicon Valley a investor nám bez osobného stretnutia zveril 1,4 milióna eur na rozbehnutie. Keď sme po roku prišli s prvou poriadnou verziou nášho produktu, získali sme zdroje 4,2 milióna eur od investorov z New Yorku, Tokia, Šanghaja či Singapuru,” opísal Peter.

Košičan opisuje, že kryptomenové siete, ktorým sa venujú, sa dajú porovnať s minulou a súčasnou komunikáciou ľudí. "Kedysi sme si posielali listy poštou. Potom prišiel internet a ten nahradil fyzickú poštu tak, že si ju posielame cez internet a ten slúži ako sieť na prenos informácii. Naše kryptomenové siete sú niečo podobné, ale slúžia na prenos ekonomickej hodnoty. Cez sociálnu sieť alebo email dnes nemôžete medzinárodne poslať peniaze, lebo na to nie je dostatočná infraštruktúra. Veríme, že tieto kryptomenové siete nahradia bankovú infraštruktúru, ako internet nahradil papier. Už aj centrálne banky nasadajú na tento trend, čo znamená, že je to hudba relatívne blízkej budúcnosti," vysvetlil. 

Unikátne riešenie proti hackerom pomohol Košičanovi vytvoriť jeho dnes už kamarát a vedecký talent Gleb Urvanov (30) z Ruska. Dlhé roky žil v Moskve, kde pôsobil aj ako vedec. “Odišiel som odtiaľ pred piatimi rokmi, lebo Európa je rajom pre medzinárodnú kooperáciu, ktorá je nevyhnutná pri práci s modernými technológiami. V Rusku s tým bol vždy problém, tam vždy tlačili na to, aby všetko bolo len vlastné, žiadne medzinárodné kontakty a na tento problém som narážal aj vtedy, keď som bol vedec na univerzite. Písal som odborné články, ale žiadna veda sa nedá robiť v izolácii,” spomenul Gleb.

Priblížil, že ako vedec pracoval v oblasti robotechniky, informačnej bezpečnosti i umelej inteligencie. “Vždy som ale túžil tvoriť produkty, ktoré by využívali moderné algoritmy na riešenie skutočných problémov,” povedal Gleb. Rozhodol sa prísť na Slovensko, aby tu začal podnikať. “Veľa ľudí si to tu možno ani neuvedomuje, ale na Slovensku máte naozaj dobré podmienky pre podnikanie a hlavne malý objem byrokracie oproti Rusku. Slovensko je jedna z mála krajín, ktorá cudzincov nediskriminuje v podnikaní, čo robia najmä západné štáty,” zakončil Gleb.  

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Petr Fiala prijal v Strakovej akadémii Roberta Fica.
Fiala sa teší, že stav Fica je stabilizovaný: Prehovoril o svojej ochranke! Bude niečo meniť?
Volebná centrála Petra Pellegriniho.
Zvolený prezident Pellegrini cestuje do nemocnice v Banskej Bystrici: Toto je dôvod
Ruský prezident Vladimir Putin.
Útok na Krym! Rusi hlásia zvláštne správy: Vedia niečo viac?
Atentátnik Juraj Cintula bol aj pred atentátom na predsedu vlády politicky angažovaný.
Foto
FOTO strelec Cintula protestoval proti Ficovi ešte pred osudným incidentom: Objavil sa na tomto mieste
Čo spája Šutaja Eštoka a Fica?
Aktualizované
Šutaj Eštok sa vyjadril k streľbe v Handlovej: Bezpečnostné opatrenia boli na maximálnej možnej úrovni
Jozefove sovy skončili aj za Atlantickým oceánom.
Foto
Drevené operence Jozefa dobýjajú SVET: Jeho výtvory sú aj v Austrálii a Kanade! Žne jeden úspech za druhým
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024.
Zasadnutie bezpečnostnej rady: Všetky rizikové skupiny budú mať posilnenú ochranu
Český prezident Petr Pavel.
Veľké zmeny v Česku! Jeden z kabinetov má nového ministra: Aha, kto sa ním stal
(ilustračná fotografia).
Desiatky rakiet vypálené na územie Izraela! Aha, kto sa k tomu priznal
Na snímke zľava vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom
Aktualizované
Kaliňák o stave Roberta Fica: Premiér nie je mimo ohrozenia života
Ilustračné foto.
Ubehne 50 rokov od najtragickejšieho útoku v Írsku: Dodnes nikoho nepotrestali! Rodiny zúfalo hľadajú pravdu
Neuveriteľná odvaha turistky.
Váš Tip
Slováci krútia hlavami nad virálnym videom: V tomto sa vybrala turistka do Tatier! Pozerajte na nohy