Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.10.2022 20:21 | Správy | Domáce správy

Ďalšia pomoc s energetickou krízou schválená! Prilepšia si domácnosti aj firmy

Parlament v utorok schválil novelu zákona o štátnom rozpočte na rok 2022. Prostriedky z vyššieho výberu daní vo výške 1,5 miliardy eur tak môžu byť použité na pomoc slovenským domácnostiam a firmám, a to bez zmeny výšky deficitu. Dôvodom je energetická kríza.

Najväčšia časť peňazí smeruje na pomoc firmám. Sumu 900 miliónov eur dostane ministerstvo hospodárstva na jednotlivé kompenzačné schémy. Financie by mali pomôcť našim podnikateľom ľahšie zvládnuť náročné obdobie, ktoré je poznačené extrémnym nárastom cien energií.

Pomoc v objeme takmer 208 miliónov eur pocítia aj dôchodcovia. Už v novembri by mali dostať prvé peniaze vo forme mimoriadneho dôchodku, ktorý má v kompetencii ministerstvo práce. Rovnako na účet rezortu práce smeruje aj suma 190 miliónov eur, ktorá je určená na pomoc najohrozenejším skupinám. Ďalšie financie v objeme 200 miliónov eur sú určené na kompenzačné opatrenia pre verejnú správu.

Ministerstvo financií SR rovnako pripomína, že rozpočet na budúci rok rovnako počíta s kompenzačnými opatreniami vo výške 3,5 miliardy eur. Celkovo tak vláda vyčlení na boj s energetickou krízou dokopy 5 miliárd eur. TASR o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva financií (MF) SR.

V utorok (18. 10.) poslanci Národnej rady SR jednohlasne takisto schválili aj dôležitú finančnú pomoc pre dôchodcov v podobe vyplatenia takzvaného 14. dôchodku do konca tohto roka. Jeho vyplateniu predchádza novela zákona o 13. dôchodku, ktorú pripravil rezort práce, ako pomoc aj pre seniorov v období vysokej inflácie. Novela navrhuje vyplatiť 70% zo sumy 13. dôchodku v decembrovom výplatnom termíne. Na pomoc dôchodcom tak pôjde viac ako 207 miliónov eur vyčlenených v upravenom štátnom rozpočte na rok 2022.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny ešte v septembri navrhlo, aby bola časť 13. dôchodku vyplatená dôchodcom ešte do konca roka 2022. Nárok na túto sumu pomoci budú mať poberatelia starobného, predčasného starobného, invalidného dôchodku, ako aj poberatelia všetkých pozostalostných dôchodkov – vdovských, vdoveckých a sirotských.

Podmienky nároku na 13. dôchodok ostávajú zachované rovnako, ako v predchádzajúcom období. Pri poberaní viacerých druhov dôchodkov, vrátane dôchodkov z cudziny, sa ich výška zráta a podľa výslednej sumy bude poberateľovi vypočítaná výška 13. dôchodku, ktorá sa bude odvíjať od životného minima pre rok 2022. Poberateľ dôchodku vyplácaného z cudziny má povinnosť oznámiť Sociálnej poisťovni mesačnú sumu naposledy vyplateného dôchodku. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR/ redakcia

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Atentát na Fica zasiahol aj bývalých hokejistov: Prajeme skoré uzdravenie, znelo zo štúdia MS!
Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar
Juraj v Handlovej postrelil premiéra Roberta Fica.
Foto
Šokujúci ATENTÁT na Roberta Fica: Chaos, stres a panika! Mrazivé detaily útoku
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Aktualizované
Minister vnútra Šutaj Eštok: Na premiéra bol spáchaný atentát! Chce konať, TOTO plánuje urobiť
Slovensko – Poľsko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji