Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.10.2022 00:02 | Nové Časy | Zdravie

Mávate nočné mory? Pozor, je to varovný signál

Nová štúdia tvrdí, že nočné mory vo veku 40 alebo 50 rokov môžu byť varovným signálom demencie.

Ste v strednom veku a mávate nočné mory? Nová štúdia naznačuje, že demencia môže číhať za rohom. Vedci tvrdia, že zlé sny sa stávajú bežnými v priebehu rokov – a možno aj desaťročí – predtým, ako sa prejaví strata pamäti.

Tím z Univerzity v Birminghame uviedol, že ich zistenia sú „dôležité“ a môžu pomôcť odhaliť pacientov v „najskorších štádiách“ demencie. „Veľmi málo indikátorov rizika demencie možno identifikovať už v strednom veku. Aj keď je potrebné urobiť viac práce na potvrdenie týchto väzieb, veríme, že zlé sny by mohli byť užitočným spôsobom, ako identifikovať jednotlivcov s vysokým rizikom,“ vysvetľuje vedúci výskumník Dr. Abidemi Otaiku. Podľa neho by včasné odhalenie mohlo lekárom pomôcť prijať „stratégie na spomalenie nástupu choroby“.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Aj keď je demencia nevyliečiteľná, skorá identifikácia demencie môže pomôcť spomaliť zničujúcu progresiu ochorenia. Zdravé stravovanie a pravidelné cvičenie sú len dva faktory, o ktorých sa vie, že znižujú riziko vzniku krutej poruchy, ktorou trpí len v Británii 850 000 ľudí.

Štúdia publikovaná v časopise eClinicalMedicine pozostávala z dvoch častí. V rámci prvej časti projektu bolo počas deviatich rokov sledovaných 605 dospelých bez demencie vo veku od 35 do 64 rokov. Boli požiadaní, aby dokončili pamäťové testy na začiatku štúdie a ešte raz na konci. Dobrovoľníkov sa tiež pýtali na ich spánkový režim a na to, či majú nočné mory.

Podrobnosti z pamäťových testov sa použili na sledovanie toho, ako rýchlo sa zhoršila ich mozgová sila. Toto je známe ako „úpadok kognitívnych funkcií“ a je to prirodzený dôsledok starnutia. Rýchlejší pokles, ako sa očakávalo, však môže byť predchodcom demencie. Dospelí v strednom veku, ktorí zažili aspoň dve nočné mory týždenne, mali štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť, že zažijú „významný“ kognitívny pokles, v porovnaní s tými, ktorí netrpeli žiadnymi nočnými morami.

Vedci neveria, že nočné mory, ktorými pravidelne trpí 5 % dospelých, spôsobujú demenciu. Namiesto toho si myslia, že môžu byť potenciálne vedľajším produktom neurodegenerácie v pravom prednom laloku.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Čo je demencia?

Demencia je zastrešujúci pojem, ktorý sa používa na opis radu progresívnych neurologických porúch (tie, ktoré postihujú mozog), ktoré ovplyvňujú pamäť, myslenie a správanie. Existuje mnoho rôznych typov demencie, z ktorých Alzheimerova choroba je najbežnejšia. Postihuje 50 až 75 % diagnostikovaných.

Demencia je celosvetovým problémom, no najčastejšie sa vyskytuje v bohatších krajinách, kde sa ľudia pravdepodobne dožívajú vysokého veku. V súčasnosti neexistuje žiadny liek na demenciu, ale nové lieky môžu spomaliť jeho progresiu a čím skôr sa demencia diagnostikuje, tým účinnejšia je liečba.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?