Nedeľa 4. 12.
Barbora
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.09.2022 19:00 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy
FotoVáš Tip

Mladí kuchári predviedli, čo vedia uvariť z lokálnych surovín: Pripravili TAKÉTO špeciality, do jedla vložili aj zlato!

Mladí kuchári predviedli, že netreba mať obavy o budúcnosť našich jedálničkov. Žiaci stredných škôl zameraných na gastronómiu, dokázali, že vedia variť z lokálnych surovín. Pripravili napríklad pstruha sfarbeného do červena, alebo kyslú kapustu na nezvyčajný spôsob, či prísady zo zlata.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Adepti kuchárskeho remesla sa zišli v Hniezdnom (okr. Stará Ľubovňa), aby ukázali, že vedia pripravovať aj iné jedlá, ako je pizza a kebab. Podujatie v duchu hesla, čo sa za mladi naučíš, na starosť, akoby si našiel zorganizoval Prešovský samosprávny kraj. „Kuchári zo šiestich slovenských škôl dostali za úlohu pripraviť jedlá s dodržaním sezónnosti, udržateľnosti a lokálnosti potravín.

Pripravili si vlastné receptúry, ale aby to nebolo také jednoduché, boli povinní zakomponovať do nich jednu ingredienciu, ktorú si náhodne vyžrebovali,“ vysvetlila manažérka projektu zlepšenie stredného odborného školstva v Prešovskom samosprávnom kraji, Ivana Kirkov. Prísady dodali miestni dodávatelia z okresu Stará Ľubovňa. „Dostali sme od nich syr, červenú repu, kyslú kapustu, alebo mikrobylinky. Cieľom je, aby sa o prístupe k vareniu z lokálnych a sezónnych surovín diskutovalo, lebo to nie je úplná samozrejmosť.

Veríme, že po príchode do zamestnania takémuto prístupu zostanú verní. Chceme však aj združiť lokálnych dodávateľov a školy. Naším prianím je, aby sa miestne suroviny využívali všade tam, kde to je možné, ale je tomu treba prispôsobiť aj zákon o verejnom obstarávaní, aby umožňoval nakupovať najmä od domácich producentov,“ uzavrela manažérka. Mladí kuchári sa zhodli na tom, že takéto varenie ich baví omnoho viac, ako príprava rýchloobrátkových jedál, pri ktorých nie je priestor na kreativitu. 

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, nov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Psychologička Daniela Pikulová v rozhovore o útokoch v školách: Prečo tínedžeri zabíjajú?!
Žilinka, Lipšic, Hamran: Komu z tejto trojice dôverujú Slováci najviac? Prieskum hovorí jasne
Traja čínski tajkonauti hlásia úspešný návrat na Zem: Na obežnej dráhe strávili pol roka
Situácia na Ukrajine je naďalej kritická: Bez elektriny sú stovky obcí! Táto oblasť je na tom najhoršie
Foto
Týždeň v šoubiznise: Záhadná smrť mladého umelca, Bičanov koniec v RTVS a obrovské trápenie Daga Paloviča
Remišovej pre návrh na odvolávanie vlády rupli nervy: SaS-ke naložila ako nikdy!
Váš Tip
Lekárka z novorodeneckého oddelenia opísala nočnú službu počas záchrany bábätka: Tie slová trhajú srdce!
Šipoš pripustil diskusiu o zmenách v rozpočte: V čom vidí problém Tomáš? Toto je jeho podmienka
Liečba šokom: Kamerunský doktor nechtiac ukázal holý zadok rovno do kamery!
Zápas v ringu v ohrození? Mirgová bojuje so zdravotnými problémami: Ubolená a priotrávená!
Rusi chceli naverbovať syna bývalého agenta KGB, ktorý prebehol na stranu Západu: Putin ho dal pred rokmi zavraždiť
Putin presunul vojnu na úplne novú úroveň barbarstva, hovorí Nulandová: Mierové rokovania nemyslí úprimne