Štvrtok 2. 2.
Erika, Erik
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.09.2022 19:00 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy
FotoVáš Tip

Mladí kuchári predviedli, čo vedia uvariť z lokálnych surovín: Pripravili TAKÉTO špeciality, do jedla vložili aj zlato!

Mladí kuchári predviedli, že netreba mať obavy o budúcnosť našich jedálničkov. Žiaci stredných škôl zameraných na gastronómiu, dokázali, že vedia variť z lokálnych surovín. Pripravili napríklad pstruha sfarbeného do červena, alebo kyslú kapustu na nezvyčajný spôsob, či prísady zo zlata.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Adepti kuchárskeho remesla sa zišli v Hniezdnom (okr. Stará Ľubovňa), aby ukázali, že vedia pripravovať aj iné jedlá, ako je pizza a kebab. Podujatie v duchu hesla, čo sa za mladi naučíš, na starosť, akoby si našiel zorganizoval Prešovský samosprávny kraj. „Kuchári zo šiestich slovenských škôl dostali za úlohu pripraviť jedlá s dodržaním sezónnosti, udržateľnosti a lokálnosti potravín.

Pripravili si vlastné receptúry, ale aby to nebolo také jednoduché, boli povinní zakomponovať do nich jednu ingredienciu, ktorú si náhodne vyžrebovali,“ vysvetlila manažérka projektu zlepšenie stredného odborného školstva v Prešovskom samosprávnom kraji, Ivana Kirkov. Prísady dodali miestni dodávatelia z okresu Stará Ľubovňa. „Dostali sme od nich syr, červenú repu, kyslú kapustu, alebo mikrobylinky. Cieľom je, aby sa o prístupe k vareniu z lokálnych a sezónnych surovín diskutovalo, lebo to nie je úplná samozrejmosť.

Veríme, že po príchode do zamestnania takémuto prístupu zostanú verní. Chceme však aj združiť lokálnych dodávateľov a školy. Naším prianím je, aby sa miestne suroviny využívali všade tam, kde to je možné, ale je tomu treba prispôsobiť aj zákon o verejnom obstarávaní, aby umožňoval nakupovať najmä od domácich producentov,“ uzavrela manažérka. Mladí kuchári sa zhodli na tom, že takéto varenie ich baví omnoho viac, ako príprava rýchloobrátkových jedál, pri ktorých nie je priestor na kreativitu. 

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, nov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Ruské rakety zasiahli Kramatorsk: Zničili obytný dom, detskú kliniku aj školu
Vladimir Kličko nechce návrat Rusov do športu: Sú šampióni v zločinoch!
Lekárka bola klinicky mŕtva 14 minút: Opísala, čo sa s ňou stalo! Na to nikdy nezabudne
Francúzsko bude cvičiť ukrajinských vojakov v Poľsku, pošle tam 150 inštruktorov
Matka príroda sa búri! Na horách hrozí vážne nebezpečenstvo: Jednu z chát museli uzavrieť
Váš Tip
Študenti z Košíc namiesto koláčikov pečú v rúre konský trus: Neuveríte, čo z neho vyrábajú!
Šoko o povolaní humoristu: Trápno na javisku? Prekvapí vás, ako sa s tým komik vyrovnáva
Regulérnosť súťaže ohrozená: Ščerbak má platnú zmluvu s iným extraligistom!
Chladné počasie nás ešte potrápi: Meteorológovia varujú pred silným vetrom a snežením
Po 16 rokoch zatkli usvedčeného vraha: Neuveriteľné, kde sa posledné roky skrýval
Orbán: Rozvoj zbrojárskeho priemyslu v Maďarsku sa nesmie spomaliť
Budete sa čudovať, že z toho vyviazol živý: Auto nacúvalo do cyklistu, šialené, čo ho zachránilo!