Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2022 07:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti
Foto

Hudobník Karel Vágner: Pravda o vzťahu so Zagorovou († 75)! Ako mu Hanka zachránila život

Karel Vágner (80) stál desaťročia pri Hane Zagorovej (†75) nielen ako kolega - muzikant, ale aj ako blízky priateľ. Keď sme ho oslovili na rozhovor po speváčkinom pohrebe, nebolo mu do reči. Smrť Haničky, ako speváčku s láskou nazýval, ho príliš zasiahla a smútok potreboval istý čas spracovať.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Pre Nový Čas Nedeľa si našiel čas zaspomínať na 50 rokov trvajúce nerozlučné kamarátstvo deň po tom, ako navštívil Bratislavu, aby sa zúčastnil na promócii svojej dcéry Aničky, ktorá je členkou baletu SND. V jeho hlase bolo cítiť, že odchod legendy československej popmusic ho veľmi ranil, no občas mu spomienky vyčarili úsmev na tvári.
 

Spomínate si, kedy a kde ste Hanku uvideli po prvý raz?

Priznám sa, rok si nepamätám, ale Hanka prišla do Prahy s takým človekom, ktorý sa volal Pepík Mára a šéfoval klubu Olympic, dokonca si myslím, že mali spolu vzťah. Šli sme hrať do Plzne ako kapela. A ponúkli nám Hanku ako speváčku. Prišla k rozhlasu, odkiaľ sme odchádzali so slovami: Chlapci ja mám 38 stupňov horúčku, ale ak chcete, pôjdem s vami a odspievam to. Mala také zelené šatičky na ramienka a, samozrejme, sme to džentlmensky odmietli, že to odohráme sami, nech sa lieči.

Zaujímavé bolo, že potom sme sa tak nejak stále niekde stretali. Hral som na basgitaru u Václava Záhradníka, ktorý dával dohromady partiu, ktorá sa volala Sodoma Gomora a okrem skvelých muzikantov tam spievali Hanička Zagorová, Viktor Sodoma a Jiří Štědroň. Odtiaľ som odišiel do amerického muzikálu Hair, v západnom Berlíne a v Kongresovej hale v Böblingene kde spievala Liz Mitchell z Boney M, ale aj Donna Summer. Po skončení angažmánu som sa vrátil do Prahy s dvoma zmluvami - jedna bola do orchestra Jamesa Lasta a druhá do orchestra Maxa Gregera.

Bol som presvedčený, že z Pragokocertu ma nepustia, lebo v tej dobe kontrolovali, kto emigroval a kto sa vrátil zo Západu. Na ulici som ale stretol dirigenta Josefa Vobrubu, ktorý dával v rámci tanečného orchestra československého rozhlasu dokopy kapelu pre Evu Pilarovú. Dal mi ponuku a ja som si s ním „plácol“. Čestné slovo, čo teraz hovorím – prišiel som domov a doma ma čakal súhlas z Pragokoncertu, že môžem ísť do zahraničného angažmánu – na Západ.


Oľutovali ste niekedy toto rozhodnutie?

Viete, že ani nie? Napríklad u Lasta bola podmienka, ktorú by som aj tak nebol ochotný splniť. Chceli, aby som emigroval, a to neprichádzalo do úvahy. Za prvé – mal som doma chorú maminku a za druhé, nie som emigračný typ a na Vianoce by som sa vrátil, aby som videl rozsvietené Hradčany (úsmev). V tejto zemi som „vytiekol z hrnčeka“, nemohol by som emigrovať. Z rytmiky TOČR-u bola postavená moja prvá kapela, kde sme spoločne s mojimi kamarátmi, klávesákomm Víťom Hádlom a gitaristom Mirkou Laudom sprevádza Evu Pilarovú aj s jej manželom Jaromírom Mayerom. A zase sa tam objavila v prvej polovici koncertu Hanička. Vo februári 1973 prišla ponuka hrať s Pilarovou na Kube, čo sme sa dohodli, že odmietneme, že povieme Eve, že sa nám tam nechce. Napokon sme tento sľub dodržali len dvaja, ostatní leteli a hlavne Hanička si chcela založiť kapelu a prehovorila Hádla a mňa aby sme šli k nej hrať.
 

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Anna Ölvecká, © Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva